Servicenow Interview Questions

ServiceNow is a ticketing tool and a cloud-based software platform useful for ITSM (IT Service Management) to automate business management. It also helps to process and catalog various customer service requests related to incidents, issues, and changes. ServiceNow also helps business enterprises to become highly scalable and faster by using Machine Learning tools. This is useful to leverage data and other workflows with great flexibility. Further, ServiceNow is an integrated cloud solution that offers different types of services including IT, Security, Customer Service, Business Applications, and HR Services. 

If you have an upcoming interview for a ServiceNow job, then you must go with the following Top ServiceNow interview questions compiled for you. Get job-ready by reading them.

Most Frequently Asked ServiceNow Interview Questions

1. Which are the Parent tables for the incident, change, and problem?

Ans: Task table is the parent table for the incidents, change and problem.

2. What is a record producer

Ans: A record producer is a type of a catalog item that allows users to create task-based records from the service catalog. For example, you can create a change record or problem record using a record producer. Record producers provide an alternative way to create records through a service catalog.

3.What is dictionary override?

Ans: Dictionary Overrides provides the capability to override several properties of a field in the extended table.For example, change table is extended from task table.There is a field named status in task table and set as read-only.When we use this field in change form it will show be read-only.We can set this to non-read only by using the dictionary override. Similarly, there are other properties that can be set for the fields in an extended table.

4. About UI policy & What it is?

Ans: UI policies are alternative to client scripts.It can be used to set a field as mandatory, read-only and visible on a form. You can also use UI policy for dynamically changing a field on a form.

Become a Servicenow Admin Certified professional by learning this HKR Servicenow Training !

5. What is a data policy?

Ans: Data policy checks the mandatory and read-only of a field whenever a record is inserted or updated through a web-service or import set. For example: If a mandatory field in the incoming record (from import set or web-service) is empty then the data policy will not allow inserting that record into the table.

6. What is a client script?

Ans: Client script sits on the client side(the browser) and run there only.types of client script are OnLoad() OnSubmit() OnChange() OncellEdit()

7. How can you cancel a form submission through client script?

Ans:In the onSubmit function return false. function onSubmit() { return false; }

8. What is a business rule?

Ans: The business rule is server-side scripting that executes whenever a record is inserted, updated, deleted, displayed or queried.The key thing to keep in mind while creating a business rule is that when and on what action it has to execute. You can run the business rule ‘on display’, ‘on before’ or ‘on after’ of an action (insert, delete, update) is performed.

9. Can you call a business rule through a client script?

Ans: Yes you can call a business rule through a client script by using glideajax

10. What is a gliderecord?

Ans: Gliderecord is a java class that is used for database operations instead of writing SQL queries.

 If you have any doubts on servicenow, then get them clarified from servicenow Industry experts on our  Servicenow Training In Hyderabad !

11. What is import set?

Ans: Import Sets is a tool used to import data from various data sources and, then using transform map, the map that data into ServiceNow tables. The Import Sets table acts as a staging table for records imported.

12. What Is The Use Of Servicenow Change Management Application?

Ans: The ServiceNow® Change Management application provides a systematic approach to control the life cycle of all changes, facilitating beneficial changes to be made with minimum disruption to IT services.

ServiceNow Change Management integrates with the Vulnerability response plugin to introduce extra functionality within Change Management.

13. What is ServiceNow Technology?

Ans: It is a cloud-based IT Service Management tool. ServiceNow gives a solitary plan of record for IT administrations, activities, and business administration via computerizing IT benefit applications and procedures. All parts of IT Services can possibly live in the ServiceNow biological system of modules, and in this manner, it gives us a total perspective of administrations and assets. This takes into account wide control of how to best designate assets and plan the procedure stream of those administrations.

14. What is transform Map?

Ans: A transform map transforms the record imported into ServiceNow import set table to the objective table. It additionally decides the connections between fields showing in an Import Set table and fields in the target table.

15. What do you mean by Foreign record insert?

Ans: A foreign record insert occurs when an import makes a change to a table that is not the target table for that import. This happens when updating a reference field on a table.

16. Which searching technique is used to search a text or record in ServiceNow?

Ans: Zing is the text indexing and search engine that performs all text searches in ServiceNow.

17. What does the Client Transaction Timings plugin do?

Ans: The Client Transaction Timings plugin enhances the system logs by providing more information on the duration of transactions between the client and the server. By providing information on how time was spent during the transaction, performance issues can be tracked down to the source by seeing where the time is being consumed.

18. What is an inactivity monitor?

Ans: An inactivity monitor triggers an event for a task record if the task has been inactive for a certain period of time. If the task remains inactive, the monitor repeats at regular intervals.

19. What is domain separation?

Ans: Domain separation is a way to separate data into (and optionally to separate administration by) logically-defined domains.

For example, A client XYZ have two business and they are using ServiceNow single instance for both businesses.They do not want that user’s from one business can see data of other business.Here we can configure domain separation to isolate the records from both businesses.

20. How can you remove Remember me checkbox from login page?

Ans: You can set the property – “glide.ui.forgetme” to true to remove the Remember me checkbox from the login page.

21. What is HTML Sanitizer?

Ans: The HTML sanitizer automatically cleans up HTML markup in HTML fields to remove unwanted code and protect against security concerns such as cross-site scripting attacks. The HTML sanitizer is active for all instances starting with the Eureka release.

22. What are Gauges?

Ans: A gauge can be based on a report and can be put on a homepage or a content page.

23. What do you mean by Metrics in ServiceNow?

Ans: Metrics tracks and monitors the workflow of individual records. With metrics, consumers may arm their mechanism by having tangible statistics to calculate, for example, how long it takes before a ticket is reassigned or the state changes.

If you have any doubts on Servicenow, then get them clarified from Servicenow Industry experts on our Servicenow Community!

24. How many types of searches are available in ServiceNow?

Ans:To find information in ServiceNow, use any of the following searches: 

  • Lists: locate a record in a list; 
  • Global text search: locate records in multiple tables in a single search area. 
  • Knowledgebase: find articles on knowledge. 
  • Navigation filters: filter the contents of the application window. 
  • Search screens use a form-like interface to search for records in a table. These custom modules can be generated by administrators.

25. In which table update sets and customization are stored?

Ans: Each update set is stored in the Update Set [sys_update_set] table, and the customizations that are associated with the update set, are stored in [sys_update_xml] table.

26. What happens if a Default update set is marked as complete?

Ans: In any case, the default update set is marked as complete when the device generates an alternative update called Default1 and uses it to update the set.

27. Do Homepages and Content pages are added to the update sets?

Ans: Homepages and content pages are not added to change settings by default. You need to manually connect pages to the latest update collection by unloading them.

28. What is a Reference qualifier?

Ans: Reference Qualifiers are used to limit the data that can be chosen for the reference area.

29. What is Performance Analytics in ServiceNow?

Ans:Performance Analytics is an additional technology in Operation Now that enables customers to take a snapshot of the data at regular intervals and to create time series for every main performance indicator (KPI) in the enterprise.

30. What Do You Mean By Coalesce?

Ans: Coalesce is a field property that we use to map the map field to transform. When we set the coalesce to be valid for field mapping, it means that this field will function as a unique key. If a match field is identified with the coalesce field,the current record will be updated with the imported information in the target table,otherwise a new record will be added to the target table.

Servicenow Training

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

 

31. What is ACL?

Ans: An ACL is Access Control List that defines what data a user can access and how they can access it in service now.

32. What is CMDB Baseline?

Ans: CMDB baselines help to understand and control the changes that have been made to a Configuration Item (CI) after its Baseline has been created. The baseline is the snapshot of a CI.

33. How to enable or disable an application?

Ans: Navigate to “Application Menus” module under system definition application. Open the respective application that requires enabling or disabling. Set active as true to enable it or set active to false to disable it.

34. What is a “View”?

Ans: View characterizes the game plan of fields on a frame or a rundown. For one single shape, we can characterize different perspectives as indicated by the client inclinations or prerequisite.

35. What is the life cycle of Change Request?

Ans: 

  • Initiating Changes
  • Assessing Changes
  • Documenting Changes
  • Assigning Changes
  • Scheduling Changes
  • Submit Changes
  • Implementing Changes
  • Change Review
36. What do you mean by term “Application” in ServiceNow?

Ans: The application is a group of modules which provides its related information. For example,change application provides the information related to change process. It consists of modules like create change ticket, view change tickets etc.

37. What do you mean by impersonating a user? How it is useful?

Ans: Impersonating a user means that you can log in to the system as that user and can have felt how the servicenow UI is set for that user. This is very useful while testing. For example, if you are required to test that a user can access change form or not. You can impersonate that user and can test instead of logging out from your session and logging again with that user credentials.

38. Which is the Parent table for the incident, change, and problem?

Ans: Task table

39. How can you cancel a form submission through client script?

Ans: In the onSubmit function return false.

function onSubmit()

 {return false;}

40. What is meant by ServiceNow?

ServiceNow is an ITSM tool and a cloud-based platform that helps in business management, IT services, and operations. It also helps in processing various customer requests relating to incidents, changes, and other services.

41. What is the Client Script?

The client script rests on the browser or client-side and runs on the client-side only There are four different types of client scripts. Such as- OnLoad(), OnSubmit(), OncellEdit(), and OnChange().

42. What do you mean by record matching and data lookup?

The features like record matching and data lookup help to set a field value instead of writing a script. This field value is based on some conditions.

43. What is the use of impersonating a user?

The feature of impersonating a user mainly helps in testing. Here, an administrator accesses what the user can access using his credentials by impersonating him/her. It helps in testing without logging out and logging in again into the same session using user credentials.

44. What is meant by HTML Sanitizer?

The HTML Sanitizer is useful in cleaning up HTML markup within HTML fields automatically and it safeguards against various security concerns like CSS attacks. It also removes the unwanted code from the fields. Moreover, the HTML Sanitizer is actively useful for all instances starting from the Eureka release. 

45. What do you mean by a BSM Map?

A BSM map is meant for a Business Service Management map that graphically displays configuration items (CI) and specifies the status of these items and supports a business service.

46. Define Performance Analytics in ServiceNow?

In the ServiceNow ITSM tool, performance analytics (PA) is an added application that allows customers to build time series for any KPI within an enterprise. Also, it helps customers to take a snapshot of data frequently or at regular intervals.

47. Explain the record producer.

A record producer in ServiceNow allows users to develop task-based records from the Service Catalog and also provides a different way for building records through it.

48. What is the searching technique used for searching a record or text in ServiceNow?

In ServiceNow, Zing is the search engine or a searching technique that is useful in all text searches.

49. Explain the use of a reference qualifier in ServiceNow ?

A reference qualifier is useful to control the data that can be selected for a reference field.

50. What are the differences between _next() and next() methods?

A next() method in ServiceNow moves the record to the next record in GlideRecord. Further, the _next() method also has the same functionality as the next() method. But the _next() is used in cases when a user queries about a table having the column name “next”.

51. What is a business rule in ServiceNow?

 In ServiceNow, a business rule is server-side scripting that is performed when a record is updated, inserted, displayed, queried, or deleted. Moreover, the business rule can be performed for the different states of an action such as Before, Display, or After.

52. Who can create or update the ACL in ServiceNow?

In ServiceNow, the security_admin develops or updates the ACL.

53. Explain Domain Partition or Separation?

A Domain Separation or Partition is a way to split data into logically defined domains where it separates the records of one business from the other business.

54. Explain ServiceNow Metrics ?

ServiceNow metrics are useful to measure and record the workflow of an individual or a single record. Further, using these metrics, customers can arm their processes by providing tangible features to measure.

55. What do you mean by ‘application’ in ServiceNow?

An application in ServiceNow is a group of modules that gives related information about those modules.

56. How a locked-out user can trigger inbound email action in ServiceNow?

The method follows by “adding the system property glide.pop3.process_locked_out and setting it to true”.

57. Explain the method to get all the active and inactive records from a table?

 A user can use the method to get the active records addActiveQuery() and for the inactive records addInactiveQuery().

58. Explain the function of the set workflow(e) in ServiceNow?

In ServiceNow, the “set workflow (e)” disables or enables running business rules that are generally activated by future actions. Here, an insert or update function will not be inspected if the ‘e’ parameter is set to “false”. Hence, business rules are enabled only when the ‘e’ parameter is set to “true”.

59. Define the way how an application is enabled or disabled?

Here, you need to go to the “Application Menus” module within the system definition application. Now, open the respective application which you want to enable or disable. Then you can set active as “True” to enable the application or set it to “False” to disable it. 

60. What is meant by dictionary override in ServiceNow?

Dictionary override functionality provides the ability to override or cancel various field properties in the extended table. We can set the status of these fields to read-only or non-read only.

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

 

61. How can you calculate if any of the field values in a record has changed?

To determine whether the field value has been changed or not, we can use the changes() method.

If you want to Explore more about ServiceNow? then read our updated article - ServiceNow Tutorial

62. Can you call a business rule using a client script?

We can call a business rule using a “client script” by the use of “glideajax”.

63. What are Gauges in ServiceNow?

Gauges are based on a report which is visible on a HomePage in ServiceNow that holds the latest status of records within the table. Also, it can be put on a content page or a homepage in ServiceNow.

64. Can we add content pages and homepages to the update sets?

By default, content pages, and homepages are not included in the update sets. Here, you can add the pages only manually to the current update sets by unloading them.

65. What is meant by CMDB?

CMDB stands for “Configuration Management Database” which is a repository. The CMDB acts as a data warehouse for IT installations that consists of data related to a group of IT assets and also descriptive relations among those assets.

66. Define UI policy in ServiceNow?

UI policies in ServiceNow are alternatives for client scripts that dynamically modify data on a form. These policies are used to set the fields as read-only, visible on a form, or as necessary fields.

67. Define an inactivity monitor?

An inactivity monitor triggers an event for a task record where a task remains inactive for a specific time. The monitor will repeat the same at regular intervals if the task remains to be inactive.

68. Explain glide records?

A Gliderecord is a Java class used for DB operations rather than writing an SQL query.

69. What is a ‘view’ used for?

Ans . In ServiceNow, the “view” defines the order of fields on a list or a form. We can also indicate multiple views for one single form as per the user's need or preference.

70. Explain data policy?

A data policy verifies a field's read-only feature at the time a record is updated or inserted using an import set or web services.

71. What do you mean by Import Set?

An import set is a tool useful for importing data from different data sources, and this data is mapped into “ServiceNow tables” using a transform map.

72. Explain how to use the client transaction timings plugin?

The client transaction timings plugin in ServiceNow is used to increase the system logs. Here it gives more information on the transaction duration between the server and the client. And also it allows for tracking down issues.

73. What is the importance of the cascade variable check box in the order guide?

The Cascade Variable Check Box (CVC Box) is used to choose the variables used that pass their value to the ordered items. If the same is cleared, then the variable data entered in the guide is not passed on to ordered items.

74. How to reference the existing active form within the client script in ServiceNow?

 In order to reference the existing active form, the “g_from” object is used in the client script.

75. How can you enable automatic user creation from email?

To enable automatic user creation, the “glide.pop3readerjob.create_caller” property requires it to be set to “true” within the system properties.

76. What are the important practices that need to be followed while using ServiceNow?

The following are a few of the practices:-

  • Replace email and spreadsheets with collective workspaces
  • Add automation to every enterprise’s business process
  • Focus on structuring, automating, and enhancing the workflow 
  • Build a latest and modern work environment

77. How can you build your report in ServiceNow?

We can build a report by going to the “Reports” and then clicking on the “Create New” option.

78. Method to disable an attachment on a specific ServiceNow table?

Here, you can add “Add no_attachment” to the attributes field in the dictionary of the specific table that you want to disable an attachment.

79. Explain the different search options available in ServiceNow?

The following are the different search options-

  • Knowledgebase: This option helps to find knowledge articles within ServiceNow.
  • Lists: The lists are useful to find various records within a list.
  • Search screens: This option is a custom module developed by administrators.
  • Navigation filter: It helps to filter the items existing within the application navigator
  • Global Text Search: This option helps to record in different task tables in ServiceNow.

80. Explain the sequence of publishing a knowledge article in ServiceNow?

The sequence follows through - Draft -> Review -> Publish

81. What is the method to delete tables in ServiceNow?

Navigate to the “Tables and Columns” section. Then choose the “delete” option and type the word “delete” to remove the table.

82. What does ACL stands for?

ACL stands for Access Control List which is a rule that matches the object and permissions necessary to access the object within ServiceNow.

83. What is meant by an “update set”?

An “update set” is a collection of several customizations that can be moved from one instance to another.

84. Explain the workflow activities in ServiceNow?

The following are the various Workflow Activities - conditions, timers, approvals, tasks, utilities, and notifications. 

85. Define what will happen if a request is rejected?

In case, when a request is rejected, then a notifica5tion is sent, and the status is set to cancel. Here, the service catalog workflow in ServiceNow can be attached either manually, automatically based on conditions, or if there are no other workflows attached.

86. Which one is the parent table for the change, incident, and problem tasks?

 “Task Table”

Servicenow Training

Weekday / Weekend Batches

 

87. What is meant by sys_id in ServiceNow?

In ServiceNow, sys_id is a unique GUID having 32-character which is utilized to identify each record built within each Servicenow table.

88. How can you enable and disable pie chart labels?

At first, you need to set the property “glide.ui.chart.pie.tables” to true and false, respectively to enable or disable a label.

89. Define Foreign record insert.

This record insert occurs when an import makes some modifications to a table that is not the actual target table for that import.

90. Define the ServiceNow dashboard?

The ServiceNow dashboard is a collection of paralytics, performance trends, and reports presented as a visual indicator summary tab and KPI scoreboards useful for making informed decisions and easy customization.

91. What is meant by LDAP?

Ans. LDAP stands for Lightweight Directory Access Protocol useful as a central place for authentication.

92. Explain Transform Map?

The transform map changes the record that is imported into the ServiceNow import set table and is also useful to find out the relation between the fields within the import set table and the target table in ServiceNow.

93. What are the different reports you can produce?

Ans. List, Bar, Pie, Pivot, and Calendar reports.

94. What is meant by Scorecard?

Ans. A scorecard is an indicator to measure the employee’s performance or a business process through a graphical representation.

95. What is Coalesce in ServiceNow?

Ans. Coalesce is a field property useful to transform map field mapping where this property allows a user to use that field as a unique key.

96. Explain CMDB Baseline?

Ans. CMDB Baseline stands for Configuration Management Database Baseline which helps us to understand and control the changes made to the CI (Configuration Item).

97. Define set limit(n) function usage.

Ans. To limit the number of records in ServiceNow, a set limit(n) function is applied.

98. Explain LDAP integration and its uses in ServiceNow.

Ans. LDAP or Lightweight Directory Access Protocol is useful for user authentication & user data population. ServiceNow integration with this directory streamlines the user log-in process. It also automates the process of user creation and helps by assigning them roles.

99. What do you mean by Schema map?

Ans. A Schema map is a visual display of tables and their relations that allows admins to view and access the various sections of the database schema.

100. What is the use of the setForceUpdate() function?

Ans. The function setForceUpdate() helps to update the records even when there are no modifications on the record.

101. How can you create a new Role in ServiceNow?

Ans. Go to - User Administration-> click on “Role”-> then click “New”.

Find our upcoming Servicenow Training Online Classes

  • Batch starts on 29th Sep 2022, Weekday batch

  • Batch starts on 3rd Oct 2022, Weekday batch

  • Batch starts on 7th Oct 2022, Fast Track batch

 
Global Promotional Image
 

Categories

Request for more information

Saritha Reddy
Saritha Reddy
Research Analyst
A technical lead content writer in HKR Trainings with an expertise in delivering content on the market demanding technologies like Networking, Storage & Virtualization,Cyber Security & SIEM Tools, Server Administration, Operating System & Administration, IAM Tools, Cloud Computing, etc. She does a great job in creating wonderful content for the users and always keeps updated with the latest trends in the market. To know more information connect her on Linkedin, Twitter, and Facebook.