NetApp Interview Questions

NetApp stands for Network Application, a device developed by the company called NetApp Inc. The purpose of this device is to store as well as share the digital data across various physical and hybrid clouds. NetApp has gained a much advantageous position in the market because of the many benefits that it provides to its customers. NetApp is easy to use, and that just adds on to the list of why companies are using it. Today, we bring you a list of NetApp Interview Questions. These NetApp Interview Questions will help you get through the interview sessions with much ease. If you are looking forward to getting a NetApp Interview Questions guide, you have landed on just the right platform. These NetApp Interview Questions are useful to prepare for entry-level NetApp Interview as well as the advanced level interviews.

1. What is NetApp storage?

Ans: The storage hardware device of NetApp is utilized by ventures and specialist co-ops to store and to share a lot of advanced information across physical and mixture cloud conditions. The NetApp stockpiling equipment incorporates all-glimmer and cross breed stockpiling frameworks to block, record and store the object information securely.

2. As a developer, how will you improve the performance of storage in Netapp?

Ans: It may not sound good but at the moment no particular way has been developed to do this. However, various methods can be undertaken to optimize storage performance. Some of these ways are-

  • Let us say that in case the volume/lun that is there in ATA/SATA harddisk total, at that point the given volume can be moved to FC/SAS circle total. It is possible that you can utilize the streak store to improve execution.
  • In the case of NFS/CIFS as opposed to getting to a single interface, multi-mode vif can be arranged to show signs of improvement in data transmission and adaptation to internal failure.
  • Always encouraged to keep aggr/vol use underneath 90%.
  • Absolutely avoid doing various volume reinforcement in a single frame of time period
  • Aggr/volume/lun reallocation should be possible to recirculate the information to numerous circles for better striping execution.
  • Schedule cleaning as well as De-duplication filtering after the allocated business hours.
  • Build multiple circles and interface various kinds of rack's to each circle 
  • Avoid stirring up multiple paces of the disk and multiple types of the ring in an equivalent total. 
  • Always keep adequate extra plate to supplant if there should arise an occurrence of circle disappointment.Since remaking time will take additional time frame as well as cause contrary execution. 
  • Keep the educated variant regarding firmware/programming which is suggested by Netapp.

  Wish to make a career in the world of Netapp? Start with Netapp Training !

3. What do you understand about virtualization in NetApp?

Ans: In the NetApp environment virtualization refers to the consistent portrayal of physical gadgets. It is the strategy of overseeing and introducing stockpiling gadgets and assets practically, paying little mind to their physical design or area. Virtualization is the pooling of physical storing from different system stockpiling gadgets into what seems, by all accounts, to be a solitary stockpiling gadget that is overseen from a focal comfort. Capacity virtualization is generally utilized in a capacity zone to arrange (SAN). The administration of capacity gadgets can be dull and tedious. Capacity virtualization enables the capacity overseer to play out the errands of reinforcement, filing, and recuperation all the more effectively, and in less time, by camouflaging the real unpredictability of the SAN.

 

4. What do you understand by HA in NetApp?

Ans: HA stands for High Availability in NetApp. HA is an innovation to accomplish failover with less inactivity. It's a pragmatic prerequisite of server farms nowadays when clients anticipate that the servers should be running 24 hours on every one of the seven days around the entire 365 days per year – generally alluded as 24x7x365. So to accomplish this, a repetitive framework is made to ensure on the off chance that one database server or in the event that one application server comes up short there is an imitation Database or App server prepared to assume control over the tasks. The end client never encounters any blackout when there is a HA arrange framework.

5. How to fix the issue of not being able to map lun to Solaris server, when there is no issue on the Solaris server?

Ans: One can take care of this issue by deploying the following checks-

  • Check iscsi/fcp permit is included in capacity. 
  • Check iscsi/fcp meeting is signed in from server-side use beneath the order 
  • Netapp> igroup appear - v
  • Check luns are planned to the comparing igroup
  • Check whether right host type is referenced while making igroup and lun
  • Check whether right iqn/wwpn element has been attached to igroup
  • Check zoning is appropriately arranged from the switch side, in the event that it is an FCP convention.

6. How can you build the LUN for running a command on the Linux server?

Ans: One can do that very quickly. All you need to do is to run the following Command- lun create –s size –t Linux /vol/vol1/lunname

7. List out the commands for qtree & security facilitation?

Ans: The required commands are-

  • Netapp>qtree create /vol/vol1/qtreename
  • Netapp>qtree security /vol/vol1/qtree unix|ntfs|mixed

8. What is the procedure that you can use if you want to copy a volume filer to a standard filer?

Ans: The process is relatively simple, all you need to do is to execute either of the following commands ndmpcopy or snapmirror

9. What is the procedure to resize the aggregate of a given range?

Ans: Just run the following Command- Netapp> aggr add AggName no.of.disk

Netapp Training

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

 

10. How can you increase the given volume of the Netapp environment?

Ans: 

To increase the Traditional Volume run the following- vol add VolName no.of.disk

To increase the Flexible Volume run the following: vol size VolName +60g.

 If you have any doubts on Netapp, then get them clarified from Netapp Industry experts on our Netapp Tutorial !

11. What do you understand by QTree?

Ans: A qtree is not the same as the conventional catalogue on a UNIX framework from numerous points of view including

  • A qtree can be doled out a security style. We can make a qtree with UNIX, NT, or blended security style.
  • CIFS oplocks can be empowered on the qtree. CIFS oplocks help the customer to cushion information locally, performing read ahead from an open document. The idea of buffering relies upon the concept of oplocks allowed.
  • We can set circle space and record limits at qtree level, permitting Command over asset distribution to various undertakings. 

Let's assume we have three offices, fund, HR, deals, and each capacity has separate qtree's. We would then be able to allot 20 GB to sales, 100 GB to HR, since it contains preparing recordings and so on and 75 GB to fund.

12. What is the limit of the snap reserve that is available by default for aggregate in NetApp?

Ans: The default snaps reserve value for aggregate in NetApp is 5%.

13. What do you understand by snapshot?

Ans: In NetApp Environment the option of Snapshot duplicate is a read-only picture of a custom or FlexVol volume, or a total, that catches the condition of the document framework at a point in time.

 

14. What do you understand by the raids groups that NetApp is supporting?

Ans: The major RAID types that get supported in the NetApp are

15. What different kinds of the protocol are there for usage in NetApp?

Ans: The few available protocols are - NFS, CIFS, ISCSI and FCP.

16. Illustrate the differences between Iscsi And Fcp?

Ans: 

Iscsi-sending obstructs through. iSCSI doesn't require a committed system, and it will chip away at the existing system too. It works a TCP/IP.

Fcp-send through fibre medium. It requires a devoted FC arrangement. Execution is such a high contrast with the iSCSI

17. Illustrate the differences between Ndmp Copy And Vol Copy?

Ans: 

Ndmp copy: The network data management protocol(used for tape reinforcement)

Vol duplicate: This protocol is utilized to move the volume to the same or another total.

18. What is the port number for iscsi?

Ans: The port number for ISCSI is 3260

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

 

19. What do you understand by SAN?

Ans: SAN is the acronym for Storage Area Network. SAN refers to a particular fast reason arrange (or subnetwork) that interconnects various types of information stockpiling gadgets with related information servers for a bigger system of clients. Commonly, a capacity territory organize is a piece of the overall operation of registering assets for an undertaking. A capacity region organizes usually bunched in closeness to other registering assets, for example, IBM Power5 boxes yet may likewise stretch out to remote areas for reinforcement and chronicled stockpiling, utilizing broad region arrange bearer advances, for example, ATM or SONET.

In NetApp the engineers can utilize San for existing correspondence innovation, for example, IBM's optical fibre ESCON or it might use the more up to date Fiber Channel innovation.Some SAN framework integrators compare it to the regular stockpiling transport (a stream of information) in a PC that is shared by various types of capacity gadgets, for example,a hard circle or a CD-ROM player.

If you have any doubts on Netapp, then get them clarified from Netapp Industry experts on our Netapp Community !

20. What do you understand by NAS?

Ans: NAS is the acronym used for Network-attached storage. NAS refers to hard circle storage capacity that is set up with its own system address as opposed to being joined to the office PC that is serving applications to a system's workstation clients. By expelling stockpiling access and its administration from the division server, both application programming and documents can be served quicker on the grounds that they are not viewing for similar processor assets. The system appended capacity gadget is connected to a neighbourhood (commonly, an Ethernet arrange) and relegated an IP address. Record demands are planned by the fundamental server to the NAS document server.

System connected capacity comprises of hard plate stockpiling, including multi-circle RAID frameworks, and programming for arranging and planning record areas to the system joined gadget. The system appended position can be a stage toward and included as a feature of a progressively advanced capacity framework known as a capacity territory organize (SAN).

NAS programming can typically deal with various system conventions, including Microsoft's Internetwork Packet Exchange and NetBEUI, Novell's Netware Internetwork Packet Exchange, and Sun Microsystems' Network File System. The arrangement, including the setting of the client, access needs, is generally conceivable utilizing a Web program.

21. What Is LIF?

Ans: LIF is the acronym used for Logical interface. As the name proposes, it's a consistent interface which is made from the physical interface of NetApp controllers.

22. Shed some light on the working of the De-duplication process.

Ans: With regards to the process of disk storage, De-duplication alludes to any calculation that scans for copy information objects (for instance, squares, lumps, documents) and disposes of those copies. At the point when copy information is identified, it isn't held, yet rather an "information pointer" is adjusted with the goal that the capacity framework references a precise of the information object previously put away on the circle. This De-duplication includes functions admirably with datasets that have heaps of copied date (for instance, full reinforcements).

23. What Command would you use to view the total space that you have saved by the process of De-duplication?

Ans: One needs to run the following Command- df –s

24. What Command would you use to view the progress as well as the Status Of De-duplication?

Ans: One needs to run the following command-sis status.

25. List down the step to set up a Snapvault Snapshot Schedule.

Ans: pri> snapvault snap sched vol1 sv_hourly 22@0-22

  • This plan is for the home registries volume vol1
  • It Creates hourly Snapshot duplicates, aside from 11:00 p.m. 
  • Keeps almost an entire day of hourly duplicates

Netapp Training

Weekday / Weekend Batches

 

26. What do you understand by the term Metadata?

Ans: Metadata is characterized as information giving data around at least one parts of the information,

1. Inode document

2. Used square bitmap document

3. Free square bitmap document

 

27. List out the steps required to configure SnapMirror successfully?

Ans: The SnapMirror design process comprises of the accompanying four stages:

Introduce the SnapMirror permit on the source and goal frameworks:

permit include

On the source, determine the hostname or IP address of the SnapMirror goal frameworks you wish to approve to recreate this source framework.

alternatives snapmirror.access host=dst_hostname1,dst_hostname2

In order to get each source volume or qtree to recreate, play out an underlying gauge move. For volume SnapMirror

limit the goal volume first: vol confine dst_vol

At that point, introduce the volume SnapMirror gauge, utilizing the accompanying punctuation on the goal:

snapmirror introduce - S src_hostname:src_v

oldst_hostname:dst_vol

For a qtree SnapMirror benchmark move, utilize the accompanying language structure on the goal:

snapmirror instate – S src_hostname:/vol/src_vol/src_qtree

dst_hostname:/vol/dst_vol/dst_qtree

 

28. How to troubleshoot the baseline transfer error?

Ans: It can be done in the following ways-

  • Verify that both the kinds of hosts are reachable by running "ping" order
  • Verify whether the TCP port 10566 and 10565 is open from the firewall
  • Verify whether the snapmirror permit are introduced in the two filers

 

29. What are the different replication modes?

Ans: The SnapMirror Async mode repeats Snapshot duplicates from a source volume or qtree to a goal. It will support more than 800Kms Long. Volume or qtree. Regular updates depend on a calendar or are performed physically utilizing the snapmirror update order. Async mode works with both the amount SnapMirror and qtree SnapMirror.

SnapMirror Sync mode imitates the content from a source volume to a goal volume simultaneously it is kept in touch with the source volume. SnapMirror Sync is utilized in situations that have zero capacity to bear information misfortune. It will note bolster all the more than 300Kms long. 

SnapMirror Semi-Sync gives a centre ground arrangement responsible for keeping the source and goal frameworks more firmly synchronized than Async mode, yet with less effect on execution.

30. How to troubleshoot the CIFS share response in a slow situation?

Ans: You can do that in the following manners

  • Check the r/w utilizing "cifs detail" and "sysstat - x 1".
  • If the disk, as well as the CPU usage, is all the more then issue is with filer side as it were.
  • CPU usage will be high if more plate r/w time, i.e., during tape reinforcement and likewise during clean exercises.

31. List some prerequisites needed for a cluster?

Ans: A few requirements required for a group are-

  • cluster interconnect link ought to be associated.
  • shelf associate ought to be appropriately accomplished for both the controllers with Path1 and Path2
  • cluster permit ought to be empowered on both the hubs
  • Interfaces ought to be appropriately arranged for a bomb over
  • cluster ought to be empowered

32. What do you understand by a Junction Path?

Ans: This is another term in bunch mode, and this is often utilized for mounting. The process of Volume intersections are an approach to combine singular volumes into a single, intelligent namespace to empower information access to NAS customers.

 

Conclusion

NetApp is a fantastic storage device, and it has been aiding the enterprises in their endeavours of sharing data over cloud networks. A thorough reading of the NetApp Interview Questions is a sure shot way to prepare for the NetApp Interview. Do read this interview guide twice before you go on to attend your interview. All the best!

Submit an interview question

Categories

Request for more information

Mudassir
Mudassir
DevOps ERP and IAM tools
Mudaasir is a programming developer for hkr trainings. He has a well knowledge of today’s technology and I’ve loved technology my entire life. And also been lucky enough to work for the programmer including science and technology. Big thanks to everyone who has followed me on LinkedIn and twitter.

WhatsApp
To Top