IBM Tivoli Interview Questions

For a fresher, basics are the strong foundational concepts that any interviewer starts an interview with. So you have to be strong in basic concepts before attending an interview. If you are an experienced candidate, you have to be strong in basics as well as the tool's working functionality. In this post, we will present to you the interview questions for IBM Tivoli. Our experts have researched vigorously to gather the best 13 interview questions that you might encounter in an interview. Go through the below frequently asked IBM Tivoli interview questions and answers to enhance your learning curve.

1.What are the main catalogs managed by the image library?

Ans: The main catalogs managed by the image library are saved images and master images.

2. List the TSM server tuning parameters?

Ans: Below are the server tuning parameters.

txngroupmax - It states the number of files transferred between the commit points.
bufpoolsize - It represents cache storage, which makes the database pages to store in memory for a long time.
maxsessions - It states the maximum number of simultaneous client sessions that can connect to the server.
tcpnodelay - It allows the data packets to send immediately, which are less than MTU (max transmission unit) size.
tcpwindowsize - It states the amount of receive data that can be in-transit at one time over a TCP/IP connection.
movebatchsize/movesizeth - It states the number of files that can be moved or grouped in a batch.

3. What are the domain-specific configuration files in ITNM?

Ans: The following are the domain-specific configuration files in ITNM.

  • Configuration files that end with .cfg
  • Discovery agent files that end with .agnt
  • Active Object Class files that end with .aoc
  • Text-based stitcher files that end with .stch

4. Explain about the CLOPTSET.

Ans: It is used to define the client options set. It is used for adding extra client options for any node from TSM Server. The CLOPTSET options are like a copy, define, delete, update, etc.

IBM Tivoli Training

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

 

5. How to Assign poller for MIB graphing in ITNM?

Ans: If you want to assign a poller to handle MIB graphing, you have to edit the properties file. Open the properties file at the $TIPHOME/profiles/TIPProfile/etc/tnm/tnm.properties location. Scroll down to find the tnm.graph.poller parameter. Change the value of that parameter from DEFAULT_POLLER to the name of the new poller. Save the file and close it.

6. Explain about TADDM Components.

Ans: Here are the components of IBM Tivoli.

Discovery Manager - It is the server that runs the TADDM discovery processes.
Administrative Console - The server status, runtime, and license information will be shown.
Discovery Client - It provides a UI to configure and run discovery processes.
Domain Manager - It displays all the configuration items and manages users.
Anchor Servers - These are used to run the discovery in firewall zones.
Windows Gateway Server - These are used to discover the windows systems.
Database(CMDB) - The information collected after discovery will get stored here.

7. What is the command to split the ITM agents?

Ans: The command to split ITM agents is,

tacmd exportBundles -o SPD -t ux -e <destination > -i <source>/unix

8. Where can we see the errors of tapes?

Ans: We can view the tapes in ‘actlog’ using the below command.


q actlog se=errors

To check the read/write errors of a specific volume, use the below command.

q volume f=d

9. What is Fix in audit volume command? What does Fix=Yes/No mean?

Ans: In the Audit Volume command, The FIX represents how the inconsistencies between the database inventory and the specified storage pool volume should be resolved. 

Fix=No represents that the Tivoli Storage Manager reports but does not delete the database records.

Fix = Yes represents that the inconsistencies are resolved.

10. Give the difference between search=no and search=bulk in LABEL command?

Ans: Search is an optional parameter that determines whether the server searches the library to find volumes. 

Search=No represents that only the named volume is checked into the library.

Search=Bulk represents that the server searches the library's entry/exit ports for volumes.

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

 

11.What are the phases of Discovery in ITNM?

Ans: The discovery phase will usually be in Idle/Standby (0) status. When it discovers the first device, the status will be in Discovering Network (1). The statuses that follow are Downloading ARP (2), Downloading Connections (3), Correlating Connectivity (-1). Once the discovery is completed, it again goes back to Idle/Standby (0).

12. What are connector modes in TDI?

Ans: Here are the various connector modes in TDI.

  • Iterator
  • Update
  • Delete
  • Server
  • Lookup Connector
  • Add only
  • Delta

13. Which database can be used by IBM Tivoli Provisioning Manager V7.2 on a Windows server?

Ans: IBM DB2 is the database that can be used by IBM Tivoli Provisioning Manager V7.2.

IBM Tivoli Training

Weekday / Weekend Batches

Conclusion

IBM Tivoli is evolving day by day, and the demand for it is going to keep increasing in the upcoming years. About 2800 companies use IBM Tivoli for their monitoring needs. So, the vacancies for Tivoli developers will be thousands in number with the best employment opportunities. Make sure to have in-depth knowledge of Tivoli to boost up your profile. Perform better in your interview and lay your path to becoming a Tivoli expert.

Submit an interview question

Categories

Request for more information

Sachin
Sachin
Networking, OS, Salesforce & Sap
Am sachin I have worked with hkr trainings for more than 4 years .and our methodologies had been a practical suit for student culture and professionals. And I have trained more than 30 batches over the last 8 months. And I have great experience working with hkr trainings. Contact me with my LinkedIn and Twitter.

WhatsApp
To Top