SCCM Interview Questions

Seem to be ready to continue your career as an SCCM Engineer or an SCCM Administrator? You're in the right place. We've done ample analysis and addressed the best SCCM interview questions that are often asked. Before we go on, let's see the potential for SCCM professionals.System Center Configuration Manager (SCCM), also recognized as ConfigMgr, is being used to handle various remote location systems that use similar OS to provide services such as software delivery,OS deployment,security, etc.

Let's have a look at the SCCM interview questions and answers that are most frequently asked in the following successive years 2012, 2016 and 2018.

Most Frequently Asked SCCM Interview Questions

SCCM 2012 Interview Questions and Answers

1. What is SCCM?

Ans: SCCM stands for System Center Configuration Manager. It's a software management product introduced by Microsoft. This tool helps users to handle Windows based systems.

2. What is the central site?

Ans: The central site is the SCCM primary site, which is located at the top of the configuration manager hierarchy.The central site database gathers all information rolls from child to parent.

Learn new & advanced Architectures in SCCM with hkr's SCCM Training!

3. List various client deployments methods

Ans: Various client deployment methods are:

1.client push installation

2.logon script installation

3.software update point based installation

4.community policy installation,

5.upgrade installation, and

6.manual installation.

4. Explain boundaries in SCCM

Ans: Boundary is a network location on the Internet. It may be the active directory site name, IP subnet, IP address range, or IPv6 prefix.

5. Explain difference between primary and secondary site?

Ans:Primary site: and secondary:

  • The primary site gives access to the MS SQL Database. The secondary site will not have access to the MS SQL Database. 
  • Clients are allocated to this platform directly. Customers are not specifically allocated to this platform. 
  • It could have children's places of its own. It cannot have children's places of its own. 
  • It can be administered with the Configuration Manager console. It can be treated at the primary site.

6. List the ports used in SCCM?

Ans:Ports used in SCCM are:

  • Client to site system HTTP port 80
  • Default HTTPS port 443
  • SMB 445
  • TCP 2701
7. List the features of SCCM?

Ans:The important features of sccm are:

  • Updating and patching applications 
  • Tracks the assets of software and hardware 
  • Deploys an operating system 
  • Allows remote control and assistance of the client 
  • SCCM unlocks the device you want to configure. 
  • It can be used for customization of apps.
8. What is a content library?

Ans: The content library is a storage format with only one instance of file. It stores all material in the delivery points of the programme using the content library.

We have the perfect professional SCCM Tutorial for you. Enroll now!

9. What is the cloud management dashboard?

Ans:The Cloud Management dashboard includes a consolidated view of the use of cloud gateways. It included a CMG relation analyzer for troubleshooting issues in real time.

10. Explain site system and its role?

Ans: The Cloud Management dashboard includes a consolidated view of the use of cloud gateways. It included a CMG link analyzer for troubleshooting issues in real-time. The site system job is a function required to use the Configuration Manager or to use its feature.

11. What is inventory in SCCM?

Ans: Inventory gives you device details such as type of processor, operating system, and application). There are two forms of inventory available: 

  • Software Inventory: Extracts files from a client computer and stores them on a web server. 
  • Hardware Inventory: gathers information about the organization's hardware configuration of the client.

SCCM 2016 Interview Questions and Answers

SCCM Training

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

12. What is branch distribution?

Ans: Branch Distribution Points provide an avenue for efficient distribution of packages to premises.It can be based on a restricted bandwidth. BDP depends on the normal delivery point from which the material is obtained. Branch distribution should contact the regular BITS-enabled distribution to work properly.

13. Explain asset intelligence in SCCM and Out of brand management?

Ans: Asset Intelligence helps the administrator to use inventory and management tools using the configuration manager hierarchy. Out of SCCM Band Management, management control for the PC is provided.

14. Why use BITS in SCCM?

Ans: Background Intelligent Transmission Service or BITS available in SCCM enables data transfer to use only the same bandwidth. It does not prohibit the network from transmitting information to clients.

Other Related Article: SCCM Overview

15. Mention different application detection methods defined in SCCM

Ans:The different application detection methods specified in SCCM are:

1.File System

2.Registry

3.Windows Installer and

4.Custom Detection.

16. Mention the sender styles in the SCCM

Ans:SCCM sender forms are

1.Normal Sender and

2.Courier Sender.

17. Explain the use of the role of state migration in the SCCM

Ans:The state migration function is used to take backup and to migrate user states. It uses task sequences to collect and restore user status data throughout the OS deployment.

18. Why is the global condition option used?

Ans: Deployment of a global condition alternative for application to have granular control over deployment. It can also be used to prevent problems that occur during deployment.

19. What is client policy?

Ans: The client policy can be defined as how often the client configuration manager install the following client policy: 

  • Windows OS PCs (servers, desktops, laptops, etc) (servers, desktops, laptops, etc.) 
  • Mobile Equipment 
  • Computers for Mac OS 
  • Computers running UNIX or Linux.
20. What's the SCCM fallback status point?

Ans:The fallback status point redirects Configuration Manager clients to another fallback server if the database installation fails or the site assignment fails.

21. Explain the log files needed for inventory

Ans:Log files required for inventory are as follows: 

  1. Log: Inventory of applications and selection of files. 
  2. Log: Client's hardware inventory, software inventory, and heartbeat discovery agent.
22. What is NAP and WOL?

Ans: Network Access Protection is a feature that leverages Windows 2008 NAP to monitor can device has network access.WOL stands for Wake-On-LAN. Allows a magic packet to be sent to a device to wake up, ready to accept software updates.

23. What is deployment share in SCCM?

Ans: The SCCM deployment share is a repository for OS files, programmes, language packs, and system drivers. They can be deployed on the target machine.

24. Why did you use the SCCM Server Locator Point?

Ans:Server Locator Point is the SCCM hierarchy to complete the intranet assignment of the client site. It helps clients find MP and helps clients find a management point.

25. What are the MIF files in the SCM?

Ans: SCCM MIF files are files that allow us to assess the success or failure of any installation. If the software is over, SCCM would check %windir% and %temp% directories for new files.

Other Related Article: SCCM Certification

26. Where are you going to mount and configure Courier Sender?

Ans: The SCCM courier sender is installed and configured on both primary and secondary pages. 

27. Define SCCM BITS Throttling

Ans:SCCM BITS Throttling is a client agent property found in path: Domain Management\Site\Site Settings\Client Agents.

SCCM 2018 Interview Questions and Answers

28. What's an improved HTTP site system?

Ans:The improved HTTP site system is the way the client computer interacts with the site system. It has a feature that requires new users to use the certification of the configuration manager to access the HTTP site. 

29. Explain the Exploration mode of the heart beat?

Ans:Heartbeat Discovery mode is used by active configuration manager clients to update discovery records in a particular database. It's initiated by an involved customer. Heartbeat Exploration can't find a new resource

30. Explain the Web Service Catalog Application Point?

Ans:Application Database web service point transfers programme information from the library to the catalogue website.

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

31. Define the mode of network discovery

Ans: Network discovery mode Scans network infrastructure for network devices with an IP address. It helps users to locate devices that are not identified by other search methods, including bridges, routers, and printers.

32. Explain the point of service reporting ?

Ans:Reporting services provide a method for incorporating SQL server reporting services. It is used for developing and maintaining configuration management of the Web Service Catalog application stage. 

Other Related Article: SCCM Client Installation

33. Explain the Set of Unknown Computers collection?

Ans: The All Unknown Computers Array has two items that represent records in the database. It helps users to deploy OS to their PC that is not handled by the configuration manager.

34. Define Mutual Distribution Points?

Ans:Shared distribution points are the positions in the source hierarchy. It is used by clients at their destination during the migration phase. 

35. How do I find the object types are assigned to security roles?

Ans:Users may create a security report for a specific configuration manager object in order to find the types of objects assigned to the security roles.

36. Explain parent and child site?

Ans:The parent site is at the highest level of the hierarchy. It doesn't come under any other site.Child is a site that gets information from higher-level pages.

37. Explain DPM?

Ans: DPM stands for Data Protection Manager. It is used when SCOM detects faults on a computer. 

DMP helps to restore data from the backup that it carries. You can use SharePoint Data Backup, Server File System, SQL Databases, Exchange Databases, etc.

38. Explain the reporting in the SCCM ?

Ans:The SCCM combines with a report generation tool. It generates reports that depend on the requirements of IT administrators.These records are as follows: 

  • Standard configuration reports.
  • Reports of systems
  • Inventory reports.
39. How do I backup the SCCM server?

Ans:Users can take backup of the SCCM server by extending the site settings node and clicking on a particular task. 

40. Clarify the replication of the database

Ans:Database replication uses My SQL server to migrate data for settings and configurations to other places in the CM hierarchy.

41. Mention the facilities that the client machine needs to connect with the server.

Ans:The utilities that the client machine needs to connect with the server are:

  • computer browser
  • Windows installer
  • SMS agent host
  • BITS
  • WMI

42. What's the SCCM console?

Ans: The SCCM console is an administrative platform for performing various tasks such as application deployment,system management, application deployment and networking.

43. What is meant by SUP?

AnsSUP refers to Software Update Point as a site system role and component of a software update. Generally, it is created on the site system server by installing WSUS.

44. Define WSUS.

Ans: WSUS refers to Windows Server Update Service, a tool that allows admins to deploy product updates that run Windows OS. It helps in updating the distributions to the network-linked services.

45. What is meant by SMS Provider in SCCM?

Ans: The SMS providers have usually installed an on-site database server or another server while setting up the Configuration Manager. After completion of the setup, we can see the existing installed location on the site properties general tab. These have another name: WMI Providers.

46. Name the various Data Discovery methods in SCCM.

Ans: Below are the various types of data discovery methods in SCCM.:-

  • Active Directory (AD) system group discovery
  • Active directory system discovery
  • AD security group discovery
  • Active directory user discovery
  • Network discovery
  • Heartbeat discovery

47. Define internet-based Client management.

This client management system allows us to control the client’s configuration manager when they are not associated with the system’s network. But they hold a specific network link.

48. What is meant by Software Metering in SCCM?

Ans: In SCCM, Software Metering is a process to collect and monitor a client’s software data usage.

49. What is the Deployment type in SCCM?

Ans: The term deployment type in SCCM includes identified and application installation documents. It supports the deployment of various applications. Moreover, the regulations and frameworks of deployment type are based on the system’s software installation.

50. Define Active Directory Forest Discovery in SCCM.

AnsThe Active Directory Forest Discovery in SCCM is the new discovery system that builds borders for every site and subnet. Also, it automatically develops the Active Directory borders inside the Discovered Active Forest.

SCCM Training

Weekday / Weekend Batches

51. What is meant by the Limiting Collection in SCCM?

Ans: Limiting Collection becomes necessary whenever a new collection is designed. Here, a developer needs to mention its limiting Collection. Moreover, it builds the resources that a user can add to the custom collection using some membership rules. Also, the user must maintain the limited Collection while designing a collection.

52. What is a site server?

Ans: In SCCM, the site server is a system on which a user installs the configuration manager. Also, it offers the various services that a configuration manager requires.

53. Are task sequences useful to deploy applications?

Ans: Yes, task sequences support the deployment of apps.

54. What is ITMU?

Ans: ITMU refers to the Inventory Tool for Microsoft Updates.

55. How can you connect the SCCM site server?

Ans: You can use Powershell to connect with the SCCM site server:

  • Go To PowerShell
  • Choose “Run” as the administration
  • Now insert the command and hit the “Enter” button.
  • Then insert the command, and start to “Run” the code.
  • Now, insert the site code to make the connection enabled.

56. Who is SCCM Administrator?

Ans: SCCM Admins are those experts who manage and supervise the use and overall control of SCCM in a business. They ensure that everything is used ideally and performs all the activities well.

57. Define Asset Tracking.

Ans: Asset Tracking in SCCM is a helpful system for tracking updates. It is typically done when the system is designed with a required OS.

58. What is meant by File-Based Replication?

AnsThis replication system uses the SMB Protocol that helps to transfer file-based data like packages, applications, etc. It helps move package content to the various distribution points within the child sites.

59. What do you mean by Client’s Cache?

Ans: A client cache helps to store temporary files when a client installs various applications and programs. Client cache is also used for software updates but requires downloading to the cache based on the predefined size.

60. How can you check the SCCM server version?

Ans: To check the SCCM server version, Navigate to the SCCM Console, click on the top left corner, and select ConfigMgr to check the version.

61. Is SCCM compatible with 64-bit operating systems?

AnsYes, the SCCM console is compatible to work in both 32-bit and 64-bit (OS) operating systems.

62. What is DDR, and how do you create it?

AnsDDR refers to Discovery Data Records within the Configuration Manager that defines the discovery process, resource type, and the site that identified the resource and its properties. Further, the ConfigMgr offers several library functions that help us to build our DDR.  

To build a DDR (Discovery Data Records), you need to follow the below process:-

  • Design a new instance type of the class- SMSResGen.
  • Build a new DDR (Discovery Data Records) using the “NewDDR.” 
  • You can add properties to it through the ADDPROP_ method.
  • Use the DDRWrite form to write the new DDR. 

Find our upcoming SCCM Training Online Classes

  • Batch starts on 12th Feb 2023, Weekend batch

  • Batch starts on 16th Feb 2023, Weekday batch

  • Batch starts on 20th Feb 2023, Weekday batch

 
Global Promotional Image
 

Categories

Request for more information

Webinar

Live webinar: Transform your career and business with Digital Marketing

28th February | 07:00 pm

4 Registered

Manikanth
Manikanth
Research Analyst
As a Senior Writer for HKR Trainings, Sai Manikanth has a great understanding of today’s data-driven environment, which includes key aspects such as Business Intelligence and data management. He manages the task of creating great content in the areas of Digital Marketing, Content Management, Project Management & Methodologies, Product Lifecycle Management Tools. Connect with him on LinkedIn and Twitter.