Informatica Interview Questions

Informatica is a platform that provides the developments required to manage and process data. Leading Business Analysts of the industry use this tool to optimize business analytics. The Informatica platform is open-source and can be understood very easily. This is the reason why people hire a lot of human resources to take care of their data integration and ETL management. Here is an interview guide that will help you with Informatica interview questions. This guide contains Informatica Interview Questions for Fresher as well as the Informatica Interview Questions for experienced professionals.This Informatica interview guide contains the most popularly asked Informatica interview questions. You should give this guide a thorough reading as these questions are the most frequently asked ones.

1. What do you understand by INFORMATICA? What is the need to use it?

Ans: INFORMATICA is a product advancement firm that offers various information incorporation solutions for ETL, information virtualization, ace information the executives, information quality, information imitation, ultra informing, and so forth. 

Want to Become a Master in Informatica? Then visit here to Learn Informatica Online Training

A portion of the well-known INFORMATICA items are:

The IT community needs INFORMATICA while working with information frameworks that contain information to play out specific activities alongside a lot of rules. It encourages tasks line cleaning and altering information from organized and unstructured information frameworks.

2. What is the difference between a database, a data warehouse and a data mart?

Ans: 

Database:

It includes a set of sensible data. This affiliated data is normally small in size as compared to a data warehouse. 

Data Warehouse:

It includes the assortments of all sorts of data. The data is taken out only according to the customer's needs. 

Datamart:

It is also a set of data which is designed to cater to the needs of different domains. For instance, an organization having a different chunk of data for its different departments i.e. sales, finance, marketing etc.

3. Name the different lookup caches?

Ans: 

  • Informatica lookups can be cached or uncached. 
  • Cached lookups can be either static or dynamic. 
  • A lookup cache can also be divided as persistent or non-persistent based on whether Informatica retains the cache even after completing session run or if it deletes it. 
  • Different lookup caches are.
  • Static cache
  • Dynamic cache
  • Persistent cache
  • Shared cache
  • Recache

4. What are the components of Informatica PowerCenter?

Ans: The various components of the Informatica PowerCenter are

5. How can we store previous session logs?

Ans: If you run the session in the time stamp mode then automatically session log out will not overwrite the current session log.

  1. Go to Session Properties –> Config Object –> Log Options
  2. Select the properties as follows:
  • Save session log by –> SessionRuns.
  • Save session log for these runs –> Change the number that you want to save the number of log files (Default is 0).
  • If you want to save all of the log files created by every run, and then select the option Save session log for these runs –> Session TimeStamp. You can find these properties in the session/workflow Properties.

6. What is the difference between Mapping and Mapplet?

Ans:

Mapping:

  • It is a collection of source, target and transformation.
  • It is developed with different transformations and is not reusable.
  • It is developed around what data to move the target and what modification is performed on it.

Mapplet:

  • It is a collection of transformation only.
  • It can be reused with other mapping and also mapplets.
  • It is developed for complex calculations used in multiple mappings.

7. How are indexes created after completing the load process?

Ans: 

  • Command tasks at session-level are used to create the indexes after the load process. 
  • Index creating scripts can be brought in line with the session's workflow or the post-session implementation sequence. 
  • This type of index creation cannot be controlled after the load process at the transformation level.

8. Here are the names of the 4 popular types of tracing level:

9. What is the meaning of Enterprise Data Warehousing?

Ans: Enterprise Data Warehousing is about organizing the data that can be created or developed at a single point of access. The data is globally accessed and viewed through a single source as the server is linked to a single source. Enterprise data warehousing also includes the periodic analysis of the source.

We have the perfect professional Informatica Tutorial for you. Enroll now!

10. Explain sessions. Explain how batches are used to combine executions?

Ans: 

  • A session is a teaching set that is implemented to convert data from a source to a target. Session's manager is used to carry out a session or by using the “pmcmd” command. 
  • Batch execution can be used to combine sessions executions either in a serial manner or in a parallel. Batches can have different sessions carrying forward in a parallel or serial manner.

11. Explain the difference between mapping parameter and mapping variable?

Ans: 

Mapping variable:

  • Mapping variables are the values which change during the session’s execution.
  • After completion, the Informatica server stores the end value of a variable and is reused when session restarts. 

Mapping parameter:

  • Mapping parameters are the values which do not change during the session execution.
  • Mapping procedure explains mapping parameters and their usage. Values are allocated to these parameters before starting the session.

Informatica Certification Training

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

 

12. What are the different mapping design tips for Informatica?

  1. Ans: The different mapping design tips are as follows. 

    1. Standards: The design should be of a good standard. Long run projects are proven to have consistent standards. These standards include naming descriptions, conventions, environmental settings, documentation and parameter files etc.
    2. Reusability: Using reusable transformation is the best way to react to the potential changes as quickly as possible. Mapplets and worklets are the two best-suited types of Informatica components which can be used.  
    3. Scalability: It is crucial to scale while designing. In the development of mappings, the volume must be correct.  
    4. Simplicity: It is always better to create different mappings instead of creating one complex mapping. Simplicity all about creating a simple and logical process of designing.  
    5. Modularity: This includes reprocessing and using modular techniques for designing.  

13. Define Power Centre repository of Informatica?

Ans: Power Centre repository of Informatica consists of the following metadata.

  1. Source Definition  
  2. Session and session logs 
  3. Workflow  
  4. Target Definition  
  5. Mapping  
  6. ODBC Connection  

There are two repositories as follows.

  1. Global Repositories  
  2. Local Repositories  

Mainly Extraction, Loading (ETL) and Transformation of this metadata are performed through the Power Centre Repository.  

14. What is a Repository Manager?

Ans: Repository Manager is GVI based administrative client which allows performing the following administrative tasks:

  1. Creating, editing and deleting the folders.
  2. Assigning access permissions such as read, write and execute to users for accessing folders.
  3. Backup and Restore repository objects.

15. What is Workflow Manager?

Ans: Workflow Manager is a GUI based client which allows creating the ELT objects as follows.

  1. Session.
  2. Workflow.
  3. Scheduler.

Session:

  • It is a task that executes mapping.
  • It is created for each Mapping.
  • It is created to provide runtime properties.
  • It is a set of instructions that tells ETL server to move the data from source to destination.

Workflow:

It is a  set of instructions that tells how to run the session tasks and when to run the session tasks

Scheduler:

A scheduler is an automation process which runs the workflow at a given date and time.

16. What is Informatica PowerCenter?

Ans: 

  • Informatica PowerCenter is an integration tool which combines the data from multiple OLTP source systems and transforms the data into a homogeneous format to deliver the data throughout the enterprise at any speed.
  • It is a GUI based ETL product from Informatica corporation which was founded in the year 1993 at Redwood City, California.
  • There are many products in Informatica corporation as follows:
    1. Informatica Analyzer.
    2. Life cycle management.
    3. Master data.
  • Informatica power centre is also one of the products of Informatica.
  • Using Informatica power centre you can perform Extraction, transformation and loading.

17. Source Qualifier and Filter Transformation- Explain the Differences.

Ans: There are two ways to filter rows in Informatica.

  1. Source Qualifier Transformation: 
  • It filters rows while reading data from a relational data source. 
  • It minimizes the number of rows while mapping to enhance the performance. 
  • Standard SQL is used by the filter condition for executing in the database.
  1. Filter Transformation: 
  • It filters rows within a mapped data from any source. 
  • It is added close to the source to filter out the unwanted data and maximize the performance. 
  • It generates true or false values based on conditions.

18. Illustrate the differences that exist between joiner and Lookup Transformation.

Ans: 

Joiner:

  • It is not possible to override the query.
  • Only the ‘=’ operator is available.
  • Users can’t restrict the number of rows while reading relational tables.
  • Tables are joined using Joins.

Lookup:

  • It is possible to override the query.
  • All operators are available for use.
  • Users can restrict the number of rows while reading relational tables.
  • It behaves as Left Outer Join while connecting with the database.

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

 

19. What do you understand by the term Lookup Transformation? What are the different types of Lookup transformation?

Ans:

  • To retrieve the relevant data, the Lookup transformation is used to look up a source, source qualifier, or target.
  • Lookup transformation is used to look up a “flat file”, “relational table”, “view’ or “synonym”.
  • The Lookup can be configured as Active or Passive as well as Connected or Unconnected transformation. 
  • When the mapping contains the lookup transformation, the integration service queries the lookup data and compares it with lookup input port values. Multiple lookup transformations can be used in a mapping.
  • The lookup transformation is created with the following type of ports:
    • Input port (I)
    • Output port (O)
    • Look up Ports (L)
    • Return Port (R)

20. What is Load Order?

Ans: Load Order is the design mapping application that first loads the data into the dimension tables and then will load the data into the fact table.

  • Load Rule: If all dimension table loadings are successful then it loads the data into the fact table.
  • Load Frequency: Database gets refreshed on daily loads, weekly loads and monthly loads.

21. What is Rank Transformation in Informatica?

Ans: 

  • Rank Transformation is a type of an active T/R which allows you to find out either top performance or bottom performers.
  • Rank T/R is created with the following types of the port:
    1. Input Port (I).
    2. Output Port (O).
    3. Rank Port (R).
    4. Variable Port (V).

22. What is a Dimensional Model?

Ans: 

  • Data Modeling: It is a process of designing the database by fulfilling business requirements specifications.
  • A Data Modeler or Database Architect Designs the warehouse Database using a GUI based data modeling tool called “ERWin”.
  • The ERWin is a data modeling tool from Computer Associates (A).
  • Dimensional modeling consists of following types of schemas designed for Data Warehouse:
    • Star Schema.
    • Snowflake Schema.
    • Gallery Schema.
  • A schema is a data model which consists of one or more tables.

23. What is Workflow Monitor?

Ans: 

  • Workflow Monitor is a GUI based client application which allows users to monitor ETL objects running an ETL Server.
  • It collects runtime statistics such as:
    • No. of records extracted.
    • No. of records loaded.
    • No. of records rejected.
    • Fetch session log.
    • Throughput.
  • Complete information can be accessed from the workflow monitor.
  • A log file is created for every session.

24. What can we do to improve the performance of Informatica Aggregator Transformation?

Ans: 

  • Aggregator performance improves extremely if records are sorted before passing to the aggregator and the “sorted input” option under aggregator properties is checked. 
  • The recordset should be sorted on those particular columns that are used in the “Group By” operation. It is a good scenario to sort the record set in the database level.

Informatica Certification Training

Weekday / Weekend Batches

 

25. Define OLAP. What are the different types of OLAP?

Ans: OLAP stands for Online Analytical Processing which is special software that allows users to analyze information from multiple database systems simultaneously. With the help of OLAP, the analysts are able to extract and view the business data from different sources or points of view.

There are three types of OLAP as follows.

  1. ROLAP: ROLAP or Relational OLAP is an OLAP server that maps multidimensional operations to standard relational operations.
  2. MOLAP: MOLAP or Multidimensional OLAP uses array-based multidimensional storage engines for multidimensional views on data. Many MOLAP servers use two levels of data storage representation for handling dense and sparse datasets.
  3. HOLAP: It combines both ROLAP and MOLAP for faster computation and higher scalability of data.

26. What are the features of connected lookup?

Ans: The features of connected lookup is as follows.

  • It takes in the input directly from the pipeline.
  • It actively participates in the data flow, and both dynamic and static cache is used.
  • It caches all lookup columns and returns default values as the output when the lookup condition does not match.
  • It is possible to return more than one column value to the output port.
  • It supports user-defined default values.

27. Define a Sequence Generator transformation.

Ans: 

  • This feature is available in both passive and connected configurations.
  • It is responsible for generating the primary keys or a sequence of numbers for calculations or processing. 
  • It has two output ports that can be connected to numerous transformations within a mapplet as follows.
  1. NEXTVAL: This can be connected to multiple transformations for generating a unique value for each row or transformation.
  2. CURRVAL: This port is connected when NEXTVAL is already connected to some other transformation within the mapplet.

28. What are the different ways to filter rows using Informatica transformations?

Ans:  Ways to filter rows using Informatica transformations are as follows.

  • Source Qualifier.
  • Joiner.
  • Filter.
  • Router.

29. What do you understand by the term Worklet?

Ans: 

Worklet:

  • A worklet is defined as a group of related tasks.
  • There are 2 types of worklet:
    1. Reusable worklet.
    2. Non-Reusable worklet.
  • A worklet expands and executes the tasks inside the workflow.
  • A workflow which contains the worklet is known as Parent Workflow.

Types of worklets:

  1. Reusable Worklet:
    • These are created using a worklet designer tool.
    • It can be assigned to multiple workflows.
  2. Non-Reusable Worklet:
    • This is Created using the workflow designer tool.
    • It is created specifically for the workflow.

30. What are the different transformations where you can use a SQL override?

Ans: Various transformations that can use a SQL override are as follows.

  • Source Qualifier.
  • Lookup.
  • Target.

31. How to use Normalizer Transformation in Informatica?

Ans: 

  1. Normalizer Transformation is a type of an Active T/R which reads the data from COBOL files and VSAM sources (virtual storage access method).
  2. Normalizer T/R acts like a source Qualifier T/R while reading the data from COBOL files.
  3. The Normalizer T/R converts each input record into multiple output records. This is known as Data pivoting.

32. State the differences between SQL Override and Lookup Override?

Ans: 

SQL Override:

  • The role of SQL Override is to limit the number of incoming rows entering the mapping pipeline.
  • It doesn’t use the “Order By” clause and it should be manually entered in the query if we require it. SQL Override can provide any kind of ‘join’ by writing the query.
  • It will not give a record if it finds multiple records for a single condition.

Lookup Override:

  • It is used to limit the number of lookup rows to avoid the whole table scan by saving the lookup time and the cache it uses.
  • It uses the “Order By” clause by default. Lookup Override provides only Non-Equi joins.
  • It gives only one record even if it finds multiple records for a single condition.

33. What is XML Source Qualifier Transformation in Informatica?

Ans: 

  • XML Source Qualifier Transformation reads the data from XML files.
  • XML source definition associates with XML source Qualifier.
  • The XML files are case sensitive markup language.
  • The files are saved with an extension “.XML”.
  • The XML file formats are of the hierarchical or parent-child relationship.
  • The files can be normalized or denormalized.

34. What are the various advantages of INFORMATICA?

Ans: After having been considered as the most preferred Data Integration apparatus, numerous focal points should be enrolled. 

They are: 

  • It can viably and proficiently convey and change the information between various information sources like Mainframe, RDBMS, and so forth.
  • It is typically exceptionally quicker, powerful, and simple learning than some other accessible stage.
  • With the assistance of INFORMATICA Workflow Monitor, employments can be effortlessly observed, bombed occupations can be recouped just as moderate running occupations can be called attention to.
  • It has highlights like simple handling of database data, information approval, relocation of ventures starting with one database then onto the next, venture advancement, cycle, and so on.

35. What do you understand by the term INFORMATICA PowerCenter?

Ans: Informatica PowerCenter is an ETL/Data Integration device that is utilized to interface and recover information from various sources and information handling. PowerCenter forms a high volume of information and supports information recovery from ERP sources, for example, SAP, PeopleSoft, and so on. 

You can associate PowerCenter to database management frameworks like SQL and Oracle to coordinate information into the third frame.

36. What are the databases that you can use to integrate data?

Ans: In the Informatica, you can easily link to an SQL Server Database as well as the Oracle Database to successfully integrate the requisite data into a third system.

37. Briefly describe the ETL program with the help of some examples.

Ans: Known for its uniqueness, ETL device represents Extract, Transform, and Load instrument which essentially tackles the reason for extricating information and sending someplace as characterized by changing it. 

To be exact: 

  • The extraction task is to gather information from sources like the database, documents, and so on. 
  • Transformation is considered as modifying the information that has been gotten from the source. 
  • Loading characterizes the way toward taking care of the modified information to the characterized target. 

To comprehend in a specialized manner, the ETL instrument gathers information from heterogeneous sources and modifies to make it homogeneous with the goal that it tends to be utilized further for the examination of the characterized task.

38. What is the procedure to elongate the Tracing Level?

Ans: The tracing level can be defined as the amount of information that the server writes in the log file. Tracing level is created and configured either at the transformation level or at session-level else at both the levels.

In Informatica, the tracing level can be characterized as the measure of data that the server writes in the log document. The following level is made and designed either at the change level or at the meeting level else at both the levels.

39. What do you gather by the term Enterprise Data Warehousing?

Ans: At the point when a lot of information is collected at a solitary passage then it is called Enterprise Data Warehousing. This information can be reused and dissected at customary spans or according to the need of the time necessary. 

Considered as the focal database or state a solitary purpose of access, venture information warehousing gives a total worldwide view and consequently helps in choice help. 

It tends to be progressively comprehended from the accompanying focuses which characterize its highlights: 

  • All significant business data put away in this bound together database can be gotten to from anyplace over the association. 
  • Although the time required is increasing, occasional investigation on this single source consistently creates better outcomes. 
  • Security and honesty of information are never undermined while making it open over the association.

40. Elucidate the advantage of Session Partitioning.

Ans: Right at the time when the integration administration is running in the condition, the work process is divided for better execution. These segments are then used to perform Extraction, Transformation, and Loading.

41. What do you understand by the term Sessions?

Ans: In Informatica, the term Session refers to a lot of guidelines that are utilized while moving information from the source to the goal. We can parcel the meeting to actualize a few groupings of meetings to improve server execution. 

In the wake of making a meeting, we can utilize the server chief or order line program pm cmd to stop or start the session.

42. What is the best way to use the Batches?

Ans: Batches are the collection of sessions that are used to migrate the data from the source to target on a server. Batches can have the largest number of sessions in it but they cause more network traffic whereas fewer sessions in a batch can be moved rapidly.

Batches are the assortment of meetings that are utilized to move the information from the source to focus on a server. Clusters can have the biggest number of sessions in it however they cause more system traffic though fewer meetings in a group can be moved quickly.

43. What do you understand by the term Mapping, transformation, and expression transformation?

Ans: Mapping is an assortment of source and targets that are connected through specific arrangements of changes, for example, Expression Transformation, Sorter Transformation, Aggregator Transformation, Router Transformation, and so forth.

44. What do you understand by Aggregator Transformation and Union Transformation?

Ans: Aggregator transformation is a functioning change that is utilized to perform total counts like whole, normal, etc. The total tasks are performed over a gathering of columns, so an impermanent placeholder is required to store every one of these records and play out the figuring. 

The Union transformation is a functioning change that you use to consolidate information from various pipelines into a solitary pipeline. As the planning runs, it consolidates information into a solitary yield bunch dependent on the field mappings

45. What do you understand by the term Dimensional Table? What are the different kinds of dimensional tables that are available?

Ans: The term dimension table is the one that portrays business substances of a venture, spoke to as progressive, clear cut data, for example, time, divisions, areas, items, and so on. 

  • Sorts of measurements in an information distribution center 
  • A measurement table comprises the characteristics of the realities. Measurements store the literary depictions of the business. Without the measurements, we can't quantify the realities. The various sorts of measurement tables are clarified in detail beneath. 
  • Conformed Dimension: Confirmed measurements mean precisely the same thing with each conceivable reality table to which they are joined. 
  • Eg: The date measurement table associated with the business realities is indistinguishable from the date measurement associated with the stock realities. 
  • Junk Dimension: A garbage measurement is an assortment of arbitrary value-based code banners as well as text credits that are disconnected to a specific measurement. The garbage measurement is just a structure that gives a helpful spot to store the garbage characteristics. 
  • Eg: Assume that we have a sexual orientation measurement and conjugal status measurement. In the reality table, we have to keep up two keys alluding to these measurements. Rather than that make a garbage measurement that has all the blends of sexual orientation and conjugal status (cross join sex and conjugal status table and make a garbage table). Presently we can keep up just one key in the real table. 
  • Degenerated Dimension: A savage measurement is a measurement that is gotten from the real table and doesn't have its measurement table. 
  • Eg: A value-based code in a real table. 
  • Role-playing measurement: Dimensions which are frequently utilized for different purposes inside a similar database are called pretending measurements. For instance, a date measurement can be utilized for "date of the offer", just as "date of conveyance", or "date of recruit".

46. What do you understand by the term Fact Table? What are the different kinds of Fact Tables?

Ans: The brought together table that has been centralized in the star construction is known as the Fact table. A Fact table ordinarily contains two kinds of sections. Segments that contain the measure called realities and segments, which are remote keys to the measurement tables. The Primary key of the real table is normally the composite key that is comprised of the remote keys of the measurement tables.

47. What is the manner in which one can increase the performance of the data during the joiner transformation?

Ans: The following are the manners by which you can improve the exhibition of Joiner Transformation. 

  • Perform participates in a database whenever the situation allows. 
  • At times, this is beyond the realm of imagination, for example, joining tables from two unique databases or level record frameworks. To play out a participate in a database, we can utilize the accompanying alternatives: 
  • Make and Use a pre-meeting putaway strategy to join the tables in a database. 
  • Utilize the Source Qualifier chance to play out the join. 
  • Join arranged information whenever the situation allows 
  • For an unsorted Joiner change, assign the source with fewer columns as the ace source. 
  • For an arranged Joiner change, assign the source with less copy key qualities as the ace source.

48. Explain the different sorts of Caches in lookup transformation?

Ans: Given the designs done at the query change/Session Property level, we can have the following kinds of Lookup Caches. 

  • Un-stored query Here, the query change doesn't make the reserve. For each record, it goes to the query Source, plays out the query, and brings an incentive back. So for 10K lines, it will go to the Lookup source 10K occasions to get the related qualities. 
  • Cached Lookup–In request to diminish the back and forth correspondence with the Lookup Source and Informatica Server, we can design the query change to make the reserve. Thus, the whole information from the Lookup Source is reserved and all queries are performed against the Caches. 

Because of the sorts of the Caches designed, we can have two kinds of reserves, Static and Dynamic. 

The Integration Service performs distinctively dependent on the kind of query reserve that is arranged. The accompanying table contrasts Lookup changes and an uncached query, a static reserve, and a powerful store: 

49. Persistent Cache

Ans: As a matter of course, the Lookup stores are erased post-effective culmination of the separate meetings, be that as it may, we can design to protect the reserves, to reuse it next time.

50. Shared Cache

Ans: We can share the query store between various changes. We can share an anonymous store between changes in similar planning. We can share a named reserve between changes in the equivalent or various mappings.

51. What is the method to load two different source structure tables in one target table?

Ans: We can utilize the joiner, on the off chance that we need to join the information sources. Utilize a joiner and utilize the coordinating segment to join the tables. 

  • We can likewise utilize a Union change if the tables have some basic segments and we have to join the information vertically. Make one association change include the coordinating ports structure the two sources, to two distinctive info gatherings, and send the yield gathering to the objective. 

The essential thought here is to utilize, either Joiner or Union change, to move the information from two sources to a solitary objective. Because of the prerequisite, we may choose which one ought to be utilized.

52. Explain the term Status Code.

Ans: The Status-Code gives an Error taking care of the system during every meeting. Status Code is given by the put-away system to perceive whether it is submitted effectively or not and gives data to the INFORMATICA server to choose whether the meeting must be halted or preceded.

53. What do you understand by the term Junk Dimensions?

Ans: The term junk dimension is a structure that comprises a gathering of some garbage qualities, for example, irregular codes or banners. It shapes a structure to store related codes for a particular measurement at a solitary spot as opposed to making different tables for the equivalent.

54. What do you understand by the term Mapplet?

Ans: Mapplet is a reusable article that contains a specific arrangement of rules for change and a change rationale that can be utilized in different mappings. Mapplet is made in the Mapplet Designer in the creator apparatus.

55. What do you understand by the term Decode?

Ans: To comprehend Decode, we should consider it as like the CASE proclamation in SQL. It is essentially the capacity that is utilized by an articulation chance to look through a particular incentive in a record. 

  • There can be boundless inquiries inside the Decode work where a port is indicated for returning outcome esteems. This capacity is generally utilized in situations where it is required to supplant settled IF explanations or to supplant query esteems via looking in little tables with steady qualities. 
  • Decode is a capacity that is utilized inside Expression change. It is utilized simply like the CASE articulation in SQL to look through a particular record.

56. What do you understand by the term Code Page Compatibility in Informatica?

Ans: At the point when information is moved from the source code page to the objective code page then all the qualities of the source page must be available in the objective page to forestall information misfortune, this component is called Code Page Compatibility. 

Code page similarity comes into picture when the INFORMATICA server is running in Unicode information development mode. For this situation, the two code pages are supposed to be indistinguishable when their encoded characters are essentially indistinguishable and along these lines brings about no loss of information. 

For complete exactness, it is said that the source code page is the subset of the objective code page.

57. Highlight the differences between Connected LookUp & Unconnected LookUp.

Ans: Connected Lookup is a piece of the information stream which is associated with another change, it takes information input legitimately from another change that plays out a query. It utilizes both static and dynamic reserve. 

Detached Lookup doesn't take the information contribution from another change yet it very well may be utilized as a capacity in any change utilizing LKP (LookUp) articulation. It utilizes the main static reserve.

58. What is the method to execute Security measures with the help of a Repository manager?

Ans: There are 3 different ways to actualize safety efforts. 

They are: 

  • Folder authorization inside proprietors, gatherings, and clients. 
  • Locking (Read, Write, Retrieve, Save, and Execute). 
  • Repository Privileges viz. 
  • Browse Repository. 
  • Use the Workflow Manager(to make meetings and clumps and set its properties). 
  • Workflow Operator(to execute Session and clumps). 
  • Use Designer, Admin Repository(allows any client to make and oversee storehouse). 
  • Admin User(allows the client to make an archive server and set its properties). 
  • SuperUser(all the benefits are allowed to the client).

59. Illustrate the differences between the pre-defined event and User-defined event?

Ans: Predefined events are framework characterized occasions that hold up until the appearance of a particular document in a particular area. It is likewise called a File-Watcher event.

Client Defined events are made by the client to bring whenever up in the work process once made.

60. Illustrate the differences between the Target Designer and Target Load Order?

Ans: Target Designer is utilized for characterizing the Target of information. 

When there are numerous sources or a solitary source with various parcels connected to various focuses through the INFORMATICA server then the server utilizes Target Load Order to characterize the request in which the information is to be stacked at an objective.

61. What do you understand by the phrase Staging Area?

Ans: The organizing zone is where transitory tables associated with the work territory are put away or reality tables to give contributions to information preparation.

62. Illustrate the differences between the STOP and ABORT?

Ans: 

  • STOP command runs on Session task when it is raised, the incorporation administration stops just perusing the information in the information source yet keeps preparing and composing it to the objective. 
  • ABORT command is utilized to prevent the joining administration from perusing, preparing, and composing information to the objective. It has its own break time of 60 seconds to complete the handling and composing of information through incorporation administration if not, at that point it kills the meeting.

63. What is SUBSTR in Informatica?

Ans: SUBSTR is a command in Informatica that you return the string characters from the database that is under scrutiny.

In case you have any queries, please get back to us, our experts will get back to you.

Submit an interview question

Categories

Request for more information

John
John
Cloud Technologies & Cyber Security
John is a Post Graduate in Computer Science from Andhra University .She is currently working as an IT developer at hkr trainings.com. And he has great experience includes both IT development and operational roles. Connect with him on LinkedIn and Twitter. Thank you

WhatsApp
To Top