WebSphere Interview Questions

Best Technical Answers for Web sphere Interview Questions by Web Sphere Developers, Advanced Technical Questions for Freshers and Experience Persons. Free practical tests

1. What is the WebSphere tool?

Ans: WebSphere is a Java-based web application tool developed by IBM Company. This application tool refers to the brand proprietary computer-led software products also named as an “application and data integration middleware tool”. These software application products are used by the end customer to create and integrate the applications with any other different applications. The Central WebSphere tool is also known as “WebSphere Application Server” (WAS).

WebSphere Certification Training

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

 

2. Explain briefly what you know about the WebSphere Architecture?

Ans: The following are the important points about WebSphere Architecture;

  •       Here every single web server contains its APIs, which perform filtrations when the user deploys the data.
  •       Web server plug-in used for several purposes and the common among them is monitoring the applications.
  •       The architecture is not always necessary to be modified
  •       This is also possible to impose the limit on the architecture if it fails to provide desired web security
  •       The architecture design is not always necessary to decide the work nature. But there are many factors which are to be influenced.
  •       The architecture consists of various platforms and it should be free from any compatibility issues that will become common. This is because of the rise in application software

WebSphere Certification Training

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

 

3. Explain the key features of WebSphere?

Ans: Below are the key features of WebSphere;

  •       WebSphere supports the java servlets and JSP container functionality that runs on the HTTP requests.
  •       This also helps to run the HTTP server as IBM HTTP server, Netscape iPlanet server, and Micro-soft IIS.
  •       This also offers java server pages, HTML pages, Servlets, and XML servers.
  •       It also supports the EJB component model and Workload management.

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

 

4. Explain the IBM WebSphere edge server, list the components?

Ans: Webserver edge is consists of sets of application servers that are used for improving performances and web-based functional systems. The WebSphere edge is a part of the IBM product tool. This has the following four components;

  1. The dispatch network
  2. Distributed contents
  3. Well cached proxies
  4. Server edge applications

WebSphere Certification Training

Weekday / Weekend Batches

 

5. Define the extended deployment?

Ans: In the web Sphere application, the deployment can be extended because of increasing the service quality purpose. This is possible through the optimization of IT resources. The extended deployment works in three main areas such as;

  • Web Sphere extreme-scale methods
  • Compute grid system
  • Web Sphere virtual enterprise.

6. Explain the differences between the application server and the Webserver?

Ans: The following are the major differences between the application server and Webserver;

Application server

Webserver
Application server consists of various protocols which provide business logic to the client applications Webserver allows the client to visit web pages in the browser
Here the number of protocols are used to provide business applications Here we need to use the HTTP requests which are handled by web servers
The delegation model in the Application server is complex to use The delegation model in the Web server is very simple to use

7. Mention what is Asymmetric clustering in Web server?

Ans: Using the Asymmetric cluster in Web Server partitions the nodes which are defined dynamically and run on any single cluster at a time. This task is particular to an appropriate cluster and used by banks.

8. Mention the important components of WebSphere?

Ans: The important components of WebSphere such as;

  1. Web Sphere application server or WAS: this is used to connect the user websites with the Java servlets.
  2. Data-server application: this is used for data persistence
  3. Web-server: This is used to provide the services for HTTP requests.

9. Mention the functionality performed by the caching proxy server?

Ans: 

  • The proxy server reverses the content and proxy-based routing
  • Caching proxy server contains functional modules which perform multiple functionalities
  • Supports dynamic content caching
  • Data integration with servlet caching.

10. Mention what types of files are required to deploy an application into the WebSphere?

Ans: WAR or EAR files are the two important files that are required to deploy an application into the WebSphere.

11. What is the meaning of the default messaging provider?

Ans: The default messaging provider offers the functionalities which are published and also you can subscribe to them. For transportation, this messaging provider uses the bus for the integration of services. These bus service integration destinations are also similar to JMS connection destinations and factories.

12. Mention how the clustering of the application servers or WebSphere works?

Ans: The WebSphere application can be clustered with the help of servers’ plugin component routers this allows the cluster applications to get requested. If anyone of the cluster requests fails this is because of the connection failures, by that time routers will request for the particular member of the cluster list. These router requests will be available continuously in the Webserver application with the clusters.

13. What is the meaning of the word ‘trace’ in WebSphere?

Ans: A trace in WebSphere is a kind of information records mainly used by developers and engineers. This trace is complex to use and difficult to understand.

14. What do you understand by WebSphere MQ JMS provider?

Ans: 

  •       This is an important set that contains various java classes which are very useful
  •       All the JMS applications are managed through MQ JMS provider
  •       For clients, only a part of the MQ is accessible rather than the whole.
  •       Here the user needs to check the efficiency, again and again, to make sure of constant output.

15. Mention what is a node, node agent, and role groups?

Ans: Node: It is nothing but a logical group of server processes that are maintained by WebSphere and this shares the common configuration as well as operational control too.

        Node Agent: each WebSphere node consists of Node Agents this work along with the deployment managers to manage the administration process. This acts as a mediator between the node and deployment managers.

        Node Group: Node group is a grouping of nodes within the cells that have the same functionalities and capabilities.

16. What is the meaning of node sync?

Ans: The WebSphere application servers are also known as WAS provided by IBM and these are used to store all the table data, information about the configuration process. Later this information will be stored in the repository system provided by the nodes which are known as the Master repository. Here developer can store the entire configuration details and send them to the server of the respective nodes using the DMGR process. All the nodes which are used being synched properly and establishes the communication between the master repository and the local repository.

17. What is Ripple’s start?

Ans: Ripple start is the process that is used for restarting the cluster of WebSphere application administration servers. The Java Virtual machine is first stopped and started with the help of Ripple start. And also enables JVM to restart at a single time.

18. What is a Virtual Host?

Ans: Virtual hosts consist of various kinds of Web URLs, FQDN, and IP. These virtual hosts are present in a single application. The configuration can also be done with the Web Sphere application server. The application should include URLs which are known as Virtual hosts.

19. Explain what is a cell found in WebSphere?

Ans: When the group of nodes is put or found in any single domain of WebSphere administration which is known as the cell. This cell represents the various nodes and all these nodes can be managed from a particular proper point of access.

20. Mention what are the default ports used in the WebSphere application server?

Ans: There are two default ports used in the WebSphere application server such as;

HTTP: 9080

HTTP: 9443

21. Mention when does WebSphere application server contact the registry for user information?

Ans: Web sphere application server contacts the registry for user information in the below possible ways;

  •       Helps user to check the users’ password
  •       Offers maps certified information to a user Id
  •       Helps to convert the user ID to registry unique ID
  •       Enables users to obtain group information.

22. Explain what is queue manager in Web sphere MQ?

Ans: Web Sphere MQ is a type of application program that allows users to communicate with each other in the form of messages and queues. This form of communication in Web Sphere is known as commercial messaging. There are two methods used in the Queue manager, those two methods are as follows;

  •       Request /Response
  •       Fire and Forget

23. Define WebSphere MQ?

Ans: Web Sphere MQ is a communication medium that helps users to communicate between any two applications with the help of messages and queues. This is nothing but a type of application program. In the WebSphere application, the MQ supports commercial messaging or messaging.

24. Define the extended deployment?

Ans: In the web Sphere application, the deployment can be extended because of increasing the service quality purpose. This is possible through the optimization of IT resources. The extended deployment works in three main areas such as;

  • Web Sphere extreme-scale methods
  • Compute grid system
  • Web Sphere virtual enterprise.

25. List the various WebSphere MQ programming APIs?

Ans: There are three Web Sphere MQ programming APIs available;

  • Application Messaging Interface (AMI)
  • Message Queue Interface (MQI)
  • Java Message Service (JMS)

26. Define SSL?

Ans: For better communication of the data in the Web Sphere, the user needs to encrypt the data between any two processes. This mechanism is done with the help of a certain protocol which is known as SSL.

27. Difference between the horizontal and vertical clusters?

Ans: There are two types of cluster generally used in web Sphere application they are;

  • Horizontal cluster: This type of cluster refers to the cluster which is done between a huge number of multiple nodes and all the web application servers found in the cell.
  • Vertical cluster: the vertical cluster is mainly used between the members’ id and the servers.

28. What are some important features that Web Sphere is equipped with?

Ans: 

  1. Support to the container functionality
  2. Support to HTML pages
  3. Support the HTTP servers.

29. Differences between the WebSphere and Web logic?

Ans: The below table explains the major differences between the Web Sphere and Web logic;

Web logic Web Sphere
The domain is the logical collection of entire Web Logic resources and services The cell is a logical representation of a complete set of resources and services
Whole security defined under Realm Security defined under a Domain
Offers managed server, stand-alone server Offers application server, message engine
Developed by Oracle software Developed by IBM
Only logging is allowed Configure time, runtime logging is allowed

30. Briefly explain how we can deploy the WebSphere applications?

Ans: In two possible ways we can install the WebSphere application;

  • can deploy the files to install the web application folder directly in Web Sphere.
  • Using WebSphere functionality that automates the tasks to generate robotic scripts for the installation of the application through the web sphere administration console.

31. When does the WebSphere application server contact registry for any user information?

Ans: 

  •   Web sphere application server contacts the registry when users log in.
  •   Helps to map the certificate information to the user-id
  •   Checks for the user’s password
  •   Helps to obtain the group information
  •   Converts the user id to registry unique Id

32. Explain About Web Sphere Commerce?

Ans: IBM web sphere commerce has a single platform which offers complete ecommerce solutions to developers. It can be very productive if you are planning to do business with consumers, business and indirectly through channel partners. This can be used to perform business with consumers, business and channel partners altogether.

33. Explain About The Security Features Present In Was?

Ans: Security model for web sphere is primarily based on JAVA EE security model. It also depends upon the operating system. User authentication and authorization mechanisms are also provided in WAS. Light weight third party authentication mechanism is the main security feature present in WAS.

34. Explain The Various Administrator Benefits Using Web Sphere?

Ans: Web sphere almost reduces the work of server administrator as he can manage load on servers efficiently without any hassles. It also gives him flexibility to divide the load and applications among different server farms. He can also predict about the incoming load on servers. Email alerts, restart options, memory leak detection, etc.

35. Explain About the Network Deployment Feature Present In Was?

Ans: Managing singletons will be a thing of the past and it also provides hot recovery of singletons which makes you forget about your GC collected singletons. Transaction logs can stored on a shared file system. For clustering run time operations deployment manager`s role was eliminated. J2EE failover support and cell configuration support is also present.

36. Explain About Ibm Web Sphere Integration Developer?

Ans: Web sphere integration developer provides an IDE to build applications based on service oriented architecture. Web sphere process server and web sphere ESB were built with WID. WID was built with RAD Eclipse based technology.

37. Explain About Compute Grid?

Ans: Compute grid is also known as Web sphere batch. Web sphere extended deployment offers a Java batch processing system called as Compute Grid. This forms an additional feature to Web sphere network environment. Various features are provided which help a developer to create, manage and

38. Explain About Web Sphere Mq Real Time Transport?

Ans: This feature is very useful in instant messaging across different clients through intranet and internet. This supports high volume and high performance across different clients. It uses the concept of light weight transport which is again based on IP rather than the queue process.

39. Explain The Attribute Channel In Web Sphere Mq?

Ans: CHANNEL specifies the name of the server connection channel. Generally this is Web Sphere MQ network abstraction. The default standard used by CHANNEL is SVRCONN which is the server connection channel. This server is generally used to communicate to the queue manager by the client.

40. Is The Naming Of Connection Factory Independent Of The Name Specified By Jms Client?

Ans: Yes, the naming of connection factory is independent of the name specified by JMS client. This is made possible by WAS (Web sphere application server) with its resource references. It isolates the application from object names. This feature is important because it gives us the flexibility to change the administered object without changing the JMS client code.

41. What About Master Repository?

Ans: Deployment manager contains the MASTER configuration and application files. All updates to the configuration files should go through the deployment manager.

42. Tell Me Ihs Executable Files, Means Bin Directory Files?

Ans: Apache, Apache Monitor, htpasswd, htdigest, htdbm, ldapstash, httpd.exe

43. Why Given The Httpd.conf File To Installation Of Plug-in?

Ans: Identify the web server (port, virtual hosts) to configure the web server definition.

44. How to Configure Remote System Httpd.conf File?

Ans: Select web server machine (remote).

45. Several Types of Log Files In The Appserver?

Ans: System out, system err, trace, native out, native err, activity.

46. Websphere Packages?

Ans: Express, base, network deployment.

47. What Is The Profile?

Ans: Profiles are a set of files that represent a web sphere application server configuration.\

48. What Is The Trace?

Ans: A trace is an informational record that is intended for service engineers or developers to use. As such, a trace record might be considerably more complex, verbose and detailed than a message entry.

49. What Is Heap Memory?

Ans: Objects storage space for objects references created at run time in a jvm is heap memory.

50. Out Of Memory Exception Is There, How To Handle That Exception?

Ans: To increase heap memory size.

51. What About Ihs?

Ans: IHS (IBM HTTP Server) is one of the web servers. It serves the static content only and it takes up only http requests.

52. What About Plug-in?

Ans: Plug-in is one of the modules it interfaces between application server and web server, the plug-in process receives the request from the client first. If the request is for dynamic content, the plug-in diverts the request to the websphere application server. If the request is for static content, the plug-in forwards it to the Http server.

53. What Is The Global Security?

Ans: It provides the authentication and authorization for the websphere application server domain (administration client or console).

Insight:

In this article, I have tried my best to explain the important WebSphere interview questions with Answers. WebSphere is one of the popular web server applications and helps to integrate web applications. Because of its huge demand, most of the top companies showing keen interest to hire the IBM WebSphere experts. I hope this article may help a few of you to learn and crack any complex interviews.

Submit an interview question

Categories

Request for more information

John
John
Cloud Technologies & Cyber Security
John is a Post Graduate in Computer Science from Andhra University .She is currently working as an IT developer at hkr trainings.com. And he has great experience includes both IT development and operational roles. Connect with him on LinkedIn and Twitter. Thank you

WhatsApp
To Top