PeopleSoft Admin Interview Questions

PeopleSoft is an efficient software that is being used by many companies. It is a software provider that offers products for human resource management, supply chain management, customer relationship management, enterprise performance management, etc. A PeopleSoft admin is responsible for configuring and customizing PeopleSoft within the company. In this post, we will explain the top 13 PeopleSoft Admin interview questions that are put together by our experts. Go through the below frequently asked PeopleSoft Admin interview questions and answers that help sharpen your skill before attending for your interview.

1. What is PSADMIN in PeopleSoft?

Ans: To configure and administer all the processes and features in PeopleSoft, we use the PSADMIN. With PSADMIN, users can configure Process Scheduler servers, search servers, PIA domains, and application server domains.

2. What elements does PSADMIN contain?

Ans: The following are the infrastructure elements that the PSADMIN contains.

  • Tuxedo and Jolt
  • Transactional SQL requests
  • Performance enhancement
  • PeopleCode debugging
  • Email
  • Analytic server framework
  • PeopleSoft Query
  • Real-time event notification
  • Performance Monitor
  • MultiChannel Framework
  • Caching
  • Integration Broker

3. List the PeopleSoft configuration parameters.

Ans: Here are the configuration parameters of PeopleSoft.

  • Workflow settings
  • Startup settings
  • Trace settings
  • Display settings
  • Remote call settings
  • Developer workstations
  • Defining configuration profiles
  • Crystal report and Business Interlink settings
  • Importing and exporting environment settings

4. Explain about PeopleSoft Vanilla Database.

Ans: The vanilla version of the PeopleSoft database is an uncustomized delivered database. Users can then customize the database according to their requirements. It simplifies the PeopleSoft environment in the following ways.

  • No development costs
  • Fast time to rollout
  • Simplified upgrades

PeopleSoft Admin Training

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

 

5. Name the external objects in a PeopleSoft environment.

Ans: External objects are instances of data structures that map to data stored outside of PeopleSoft. Below are the external objects of the PeopleSoft environment.

  • JAVA
  • TUXEDO
  • COBOL
  • WEB SHERE
  • WEB LOGIC
  • CRYSTAL
  • MS-OFFICE
  • DATABASE(ORACLE, SQL, DB2, SYBASE)

Want to enhance your skills to become master in PeopleSoft Admin Certification, Enroll in our Peoplesoft Admin Training.

6. Explain about Report Repository.

Ans: A Report Repository is a web server that has a servlet and directory installed on it. It receives the reports generated by processes on the server.

Report Repository Directory - It is a location in the webserver where reports and log files are stored.
Report Repository Servlet - It manages the report and logs files access in a browser. It allows users who have access to view the files. 

7. What is the purge process?

Ans: The purge process is used to update the statistics of tables before deleting the entries. If the purge process is enabled, it also deletes the subdirectories in the Log_Output directory that are associated with the purged process requests. It checks the expiry date of the tables and purges them if the expiry date is crossed. 

8. What is a shared cache, and how to enable it?

Ans: To improve application performance, we can enable cache. When you enable shared cache, the system assumes that a preloaded cache exists in the shared directory. It usually contains the managed object types cached to a file. When the application server is run and it does not find the cache file, it reverts back to unshared caching.

To enable shared cache, set the ServerCacheMode prompt to 1. The cache files will get stored to PS_CFG_HOME\appserv\domain\cache\share.

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

 

9. Explain the types of logical sets of tables in the PeopleSoft database?

Ans: PeopleSoft database contains three major sets of tables.

System Catalog tables - It stores the physical attributes of tables and views that are used to optimize performance.
PeopleTools tables - It stores the information about the installed PeopleSoft. It also holds the structure of specific objects.
Application Data tables - It stores the actual data that the user enters into the pages of the PeopleSoft application.

10. How to launch PSADMIN?

Ans: To launch the PSADMIN, go to PS_HOME\appserv location in the local file system, and run the psadmin.exe file. You can then choose the server that you want to configure from the PSADMIN menu.

If you have any doubts on PeopleSoft Admin, then get them clarified from PeopleSoft Admin Industry experts on our PeopleSoft Admin community!

11. What are the configuration files of the Application Server and Process Scheduler? Where are they located?

Ans: The configuration file of Application Server is psappsrv.cfg, and it is located at PS_HOME\appserv\\archive. The configuration file of Process Scheduler is psprcs.cfg, and it is located at PS_HOME\appservprcs.

12. Define DDDADIT, SYSAUDIT, and ALTER AUDIT.

Ans: DDDAUDIT - The Database Audit Report checks for inconsistencies between PeopleTools and the database objects.
SYSAUDIT - The System Audit identifies orphaned objects and any other consistencies within a system.
ALTER AUDIT - It identifies records that require the SQL Alter process. It alters all the records that are flagged.

13. What is PeopleSoft Fileserver?

Ans: It is like a file repository for the PeopleTools development environment. It stores the files needed for Database Connection Wizard, upgrades, patches, etc.

PeopleSoft Admin Training

Weekday / Weekend Batches

Conclusion

Many reputed companies are using PeopleSoft now. According to a survey, the customers belong to several industries like education(13.7%), professional services(12%), government(10.3%), retail(6.6%), manufacturing(5.9%), utilities(5.7%), and many more. The PeopleSoft admin opportunities are plenty in number. So, make sure that you prepare well for the administration side of things like configuration and customization of PeopleSoft before attending the interview.

Submit an interview question

Categories

Request for more information

Mudassir
Mudassir
DevOps ERP and IAM tools
Mudaasir is a programming developer for hkr trainings. He has a well knowledge of today’s technology and I’ve loved technology my entire life. And also been lucky enough to work for the programmer including science and technology. Big thanks to everyone who has followed me on LinkedIn and twitter.

WhatsApp
To Top