SMM Interview Questions

Do you want to upgrade your marketing skill? Are you a marketing specialist and want to promote your business in an effective way? I have come with a new strategy that is SMM (Social media marketing) tool, this tool is used on any social media platforms such as Facebook, Twitter, Instagram, and YouTube. I think this is one of the demanding job opportunities because most of the top social media platforms depend on Social media marketing management. So that I can guarantee that, there is a huge demand for SMM experts, as we already know that, without managing your social media sites, you can get huge traffic. In the next coming years, more than 20% of social media markets depend on SMM experts. Are you ready to learn HKR’s frequently designed SMM interview questions? Let’s go for it

1. What do you mean by Social media marketing (SMM)?

Ans: Social media marketing is one of the tools used by social media platforms and websites. This tool is used mainly to promote their business, products, and services. We know that e-marketing and digital marketing are still dominant tools, but when it comes to social media, Social media marketing is becoming popular and competing with these tools.

2. What are the benefits of using SMM?

Ans: The following are the important benefits of using SMM;

  • Increases the marketing insights
  • Growth of business partnership
  • Improved sales
  • Reduces the marketing cost
  • You will get more loyal fans
  • Increase in Exposure
  • Increase in traffic
  • Brand recognitions
  • Lead generations
  • Improved search rankings

3. Describe any one strategy that will help you succeed as a social media marketer?

Ans: Here I would like to mention one strategy that is Authenticity.  If you are an SMM expert and giving an interview. Then it does not matter what type of company you are interviewing with, it can be business based or consumer based, it’s very important to be genuine. By maintaining this, your brands can establish trust worthiness.

4. On which social media platforms should my business establish a presence?

Ans: There are two types of companies you can see;

  • B2B (Business to business)
  • BSC (business to consumers)

So before attending any interview, you should check whether the type of company you are interviewing with.

SMM Training Certification

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

 

5. Which marketing metrics are the most important to track?

Ans: Below points will explain the answer;

  • You should do some research on the business types
  • Have a look into their social media presence
  • Answer the questions, what you have learned.

6. How do you get more retweets?

Ans: Retweets are nothing but it’s a common way to inspire audiences, the important points included are;

  • Learning the best times of day to tweet
  • This establishes the connection with more Twitter users (this includes images)
  • Using a limited number of characters to tweet (as we know that Twitter allows only 280 characters).

7. Mention the key difference between SEO and SMM?

Ans: 

difference between SEO and SMM

8. Mention the best free social media monitoring tools available?

Ans: Below are the important free social media monitoring tools such as;

  • Hootsuite
  • Awario
  • Crowd fire
  • Zoom sphere
  • Broad reader
  • Klout
  • Twitonomy
  • Social Mention

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

 

9. How to deal with hate comments?

Ans: The important points to be considered when you deal with hate comments;

  • Better to ignore it: here don’t react or respond to any negative comments
  • Block online haters: if someone is trying to make negative or hateful comments on a post or account, then you should block them.
  • Be kind and respectful: this shows that you’re in control of your emotions.
  • Stick with supporters: here you should have a friend nearby, if you think you might encounter any hater, this friend will support in this case.
  • Remind yourself: if you feel about yourself, then no need to put other’s down.
  • Understanding criticism can be a sign of pain.
  • Try to acknowledge your feelings.
  • Keep being you.

10. How would you allocate our social media budget?

Ans: This completely depends on Specific metrics and KPIs, these processes can be performed percentage-wise.

For example, if you are using Facebook to promote your service, you should allocate to Facebook Ads. A medium-size company can afford $500/ month on many things such as paid advertising, social media tools, human capital, and pieces of training that are necessary to get high ROI.

11. How social media marketing can help you meet your marketing goals?

Ans: Social media marketing can help you with various goals such as;

  • Helps to increase the website traffic
  • Building good conversions
  • Raises brand awareness
  • Helps to create a brand identity and positive brand association
  • Improve communication and interacts with key audiences.

12. Any social media marketing tips?

Ans: Below are the important marketing tips such as;

  • Social marketing content planning
  • Great social content
  • A consistent brand image
  • Social media for content promotions
  • Sharing curated links
  • Tracking competitors
  • Measuring success with analytics
  • Social media crisis management.

13. How to create social media advertising for small business?

Ans: Let me explain points-wise;

  • Create effective Facebook Ads
  • Popular keywords related to social media
  • Learn how to recapture lost audiences and leads
  • Conduct winning keyword research for various social media marketing campaigns.

SMM Training Certification

Weekday / Weekend Batches

 

14. Mention the types of Social media marketing?

Ans: The following are the types of social media marketing;

  • Social media networking sites such as Facebook, Instagram, Twitter, and LinkedIn.
  • Image sharing and messaging sites such as Facebook, Instagram, and WhatsApp
  • Video sharing sites for example Facebook, Instagram, and Twitter.
  • Social media blogging
  • Social media community and Discussion sites.

15. What is the average salary for a Social media marketing manager?

Ans: The average salary for a Social media marketing manager is about Rs. 5, 00,000.

Submit an interview question

Find our upcoming SMM Training Certification Online Classes

  • Batch starts on 28th Oct 2021, Weekday batch

  • Batch starts on 1st Nov 2021, Weekday batch

  • Batch starts on 5th Nov 2021, Fast Track batch

 
Global Promotional Image
 

Categories

Request for more information

Manikanth
Manikanth
Research Analyst
As a Senior Writer for HKR Trainings, Sai Manikanth has a great understanding of today’s data-driven environment, which includes key aspects such as Business Intelligence and data management. He manages the task of creating great content in the areas of Digital Marketing, Content Management, Project Management & Methodologies, Product Lifecycle Management Tools. Connect with him on LinkedIn and Twitter.