Peoplesoft HRMS Interview Questions

PeopleSoft HRMS is used to manage employee and human resource functions like recruitment, payroll management, administration, and many more. It stores critical information like work locations, salary, attendance, hiring, etc. It maintains data accuracy and integrity. There is a high demand for skilled resources of PeopleSoft HRMS in the IT market. In this post, we have put together the best 13 interview questions on PeopleSoft HRMS that will help you prepare for your interview. Go through the below frequently asked PeopleSoft interview questions and answers that enable you to stay one step ahead to grasp your dream job.

1. What are the terminal rules of an element?

Ans: Below are the three main rules of an element.

Actual Termination - It is used for a nonrecurring element. The entries will get closed when the pay date ends.
Final Close - This will be used when the entries need to be opened beyond the leave period of an employee.
Standard Process - It refers to the day that the employee is relieved of his employment.

2. Name the components for setting a SmartHire template?

Ans: The following components are used for setting a SmartHire template.

  • Template Creation (HR_TBH_CREATION)
  • Template Section (HR_TBH_SECDEFN)
  • Template Record/Field (HR_TBH_RECDEFN)
  • Copy Template (HR_TBH_COPY)
  • Template Category Table (HR_TBH_CTG_TBL)

3. What are the types of organizational relationships in PeopleSoft HRMS?

Ans: Below are the types of organizational relationships available in PeopleSoft HRMS.

  • Employee - An employee is a permanent staff member who will be paid through company payroll. When a new employee is hired, all the employee information like location, department, pay group, etc., are stored in a job table. 
  • Contingent - A person who works as a contractor for an assignment in a company. The details of the contingent worker will be stored in the database, but they won't come under the company's payroll. 
  • POI (Person of Interest) - The people who are connected to the company for some business purpose. The types of POIs are external trainee, external instructor, board member, or pension payee.

4. Define global assignments.

Ans: An employee can be assigned to a global assignment to monitor, track, dependants, etc., which will be helpful for companies who have branches in different geographical locations. The employee's resident location will be the home location. The location where the employee moves will be the host location. The company can set international security through some options.

Peoplesoft hrms Training

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

 

5. What are checklists and how to create a checklist?

Ans: A checklist is a list of items that the HR uses to track the employee's tasks that have to be accomplished and noted. To create a checklist, go to 'Setup HRMS', and select 'Common Definitions'. Open 'Checklists', select 'Checklist', and select the type of checklist.

Want to Become a Master in Peoplesoft HRMS? Then visit here to Learn Peoplesoft HRMS Training.

6. Explain the types of tables in PeopleSoft HRMS.

Ans: PeopleSoft HRMS has three types of tables where data is stored.

Control tables - The accounting structure and processing rules of a transaction will be stored in a control table.
Transaction tables - The transactions or the day-to-day activities will be stored in these tables.
Prompt tables - The data that appears on the PeopleSoft application pages are retrieved from the prompt tables.

7. How to auto calculate standard hour and FTE?

Ans: Standard hours can be defined by adding a standard hour rule setup through the installation table in Setup HRMS. The minimum, maximum hours, and default hours can be defined by admin for the HR system. When an employee job details are added with a job code, the standard hours and FTE will auto-calculate.

8. What are the available job level defaults in Peoplesoft HRMS?

Ans: The following are the job level defaults available in PeopleSoft HRMS.

  • Job Labor
  • Payroll
  • Work
  • Job Information
  • Compensation
  • Employment Information
  • Salary Plan
  • Benefit Program Participation
  • Earnings Distribution

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

 

9. Define data permission security, and for what can we control data permission security?

Ans: The data permission security controls who has access to the rows of a table. The following types can be controlled with data permission security.

  • Employees
  • People
  • Departments
  • Contingent workers
  • Recruiting job openings
  • People of interest (POIs) with jobs
  • People of interest (POIs) without jobs

10. Can a person hold multiple jobs?

Ans: Yes, a person can hold multiple jobs in one of the below two situations.

  • If more than one contingent worker or active employment instance exists.
  • If a substantive job is not suspended and an additional assignment exists.

If you have any doubts on PeopleSoft HRMS, then get them clarified from PeopleSoft HRMS Industry experts on our Peoplesoft HRMS community!

11. What are the methods available to update worker's compensation packages?

Ans: These are the methods available to update worker’s compensation packages.

  • Grade Advance increases
  • Automated step increases
  • Amount increases
  • Seniority Pay increases
  • Percentage increases
  • Step increases using review bands

12. Explain about Frequency IDs.

Ans: Frequency IDs are used to define periods in which people are paid, compensation is quoted, etc. These frequency IDs are defined in the Frequency Table component (FREQUENCY_TBL). Each frequency ID is associated with a frequency type and an associated annualization factor that determines the number of times that the period occurs in a year. 

13. What is the job family in PeopleSoft HRMS?

Ans: Each job in PeopleSoft HRMS is associated with a job code through which it will be identified. The job code will have set standard hours and a default salary grade. A job family is a collection of multiple jobs. The job families are stored in the Job Family Table component (JOB_FAMILY).

Peoplesoft hrms Training

Weekday / Weekend Batches

 Conclusion

AXA Group,  Anthem Inc., and some government organizations are using PeopleSoft HRMS. PeopleSoft HRMS has customers from almost all the industry verticals. It is one of the widely used tools among most of the companies to track and manage tasks from hire to retire. That means a ton of opportunities are available for the candidates looking for open jobs. 

Submit an interview question

Categories

Request for more information

Tabres
Tabres
Servicenow All Softwares & Other IT technologies Specialist
My name is tabres Am from hkr trainings I have good knowledge about the cloud computing services. I have been working on this field more than 10 years. Being here it is good opportunity because possibilities for enterprise engagement and as well as chance to attract with very good PhD students. Cloud computing has become one of the most used structures to installation High Availability (HA) solutions for its flexibility, and elasticity. Connect with me LinkedIn and twitter. Thank you

WhatsApp
To Top