Tibco BW Interview Questions

Get Technical Answers for Tibco BW Interview Questions by Tibco BW Developers, Advanced Technical Questions for Freshers and Experience Persons. Get Free Practical Tests.

1. What is Tibco BW software?

Ans: Tibco BW is also known as The Information Bus Company Business Warehouse tool. This is an information, integration, and Analytical tool. Tibco BW software is developed by the Company Jasper Soft, located in the United States of America. A Tibco BW tool is used to manage, integrate, and monitor the business level of enterprise data. Tibco BW tool is widely used because of its flexibility, reliability, and scalability.

2. What are the key features of the Tibco BW software tool?

Ans: Tibco BW is a middleware tool this is a kind of fully pictorial view of programming type.

The key features are as follows;

·  This has no server

·   It is simply an in and out process type.

·   Tibco BW software runs on any platform so this is an Independent tool.

·   Supports all the programming languages.

·   This tool also supports SOA (Service-oriented Architecture), as it is a loosely coupled and a distributed architecture framework.

3. What are the modes of TIBCO BW installations?

Ans: Below are the important modes of Tibco BW installations;

·  GUI mode

·  Silent mode

·  Console mode.

4. What is the role of TRA?

Ans: TRA is nothing but Tibco Runtime Agent.

The TRA has two important functions;

  • This TRA supplies an agent that will be running in the background on each machine.
  • TRA agent is responsible for starting and stopping any processes. These processes will be run on any machine based on operation sends information on an as-needed basis, potentially multiple times.
  • Subscription means to process the incoming information and potentially multiple times.

5. What are the Tibco BW activities that can participate in transactions?

Ans: Not all the Tibco BW activities that can participate in the transaction;

  • JDBC activities
  • JMS activities
  • Active enterprise Adapter activities that use JMS transports
  • EJB activities
  • Tibco I process business works connector activities.

6. Can you please define the error handling mechanisms?

Ans: Errors can be handled by generating the error, rethrow, and catch mechanisms.

7. Explain the process of configuration parameters –max jobs, flow limits, and activation limits?

Ans: Max Jobs: The Max Job specifies the number of processes that are available as an instance in the memory. Once the limit reaches the newly created instances they will be pages out to disk.

Flow Limit: The flow limit specifies the maximum number of running instances that are available before the process starter is suspended. This limit can be used to control the number of instances that are running simultaneously and enables protocols to generate different events.

Activation limits: Activation limit specifies the flag that is loaded instantly in the memory. By default, it is enabled.

8. What are the different types of transactions Tibco BW provides?

Ans: Tibco BW offers various types of transactions that can be used in different situations. Here you can use the type of transaction that suits the integration project. The Tibco BW supports the following types of transactions;

  • JDBC
  • Java Transaction API (JTA) user transaction 
  • XA transaction.

9. What activities are supported in JTA transactions?

Ans: The Java Transaction API (JTA) user transaction type follows;

  • JDBC
  • JMS
  • EJB activities
  • Active Enterprise Adapter using JMS transport.

Tibco Bw Certification Training

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

 

10. What type of resources in the Tibco BW EAR file?

Ans: Following are the very important types of resources in the Tibco BW EAR file;

  • Local Project Resources which contains processes, connections, schemas, services, and variables.
  • Library builder resource files.
  • Files referred in designer CLASSPATH
  • Files under the designer installation directory.

 

11. What is vcrepo. Dat and when this file is created in Tibco?

Ans: Vcrepo.dat file in Tibco is used to store various properties of business tools such as RV encoding feature, display name, and description, etc. Vcrepo.dat file gets created automatically when Tibco BW project is saved for the very first time. This type of file can be used for identification purposes.

12. While debugging Tibco BW processes, which activity can be used to write complete schema information to a file?

Ans: Tibco BW offers various inspector activities this can be used to write debugging purposes. This Inspector activity can be used to write all the output information of Tibco designer and will be stored in a local file including local variables and process variables detail.

13. How result web services can be developed in Tibco BW?

Ans: Tibco BW software tool provides Plugins for REST and JSON. These can be used to develop Restful web services in Tibco BW designer.

14. Can we have backward transitions in Tibco BW processes?

Ans: In the Tibco BW designer process, the transitions between activities are considered uni-directional.  This Uni-directional way means we can’t go back to the previous transition from any point during the time of the software process.

 

15. What are the different panels of Tibco BW designer window and what is the purpose of each?

Ans: The following are the four types of panels available in the Tibco BW designer window;

  • Project panel: This panel is used to show the project hierarchy.
  • Design panel: This panel is used to design a new Business warehouse process in the Tibco tool.
  • Palette Panel: This panel contains all the available palettes with bundled activities this can be dragged and used to design any panel type during the process of panel development.
  • Configuration panel: Configuration in Tibco includes input, output details for any processing activity which are defined in the configuration panel.

16. What are the three levels of validations that can be performed in Tibco designer?

Ans: The below are the important validation levels that can be performed in Tibco designer;

·  Activity level validations

·  Process level validations

·  Project level validations

17. What are the differences between fault-tolerant and load-balanced deployment in Tibco?

Ans: 

  •  Load balancing: Load balancing can be done between two or more database servers where the load is distributed between servers to avoid any type of crashes due to heavy load on a single server.
  •  Fault tolerance: Fault tolerance can be done between two servers where one server acts as a primary source and the second server acts as a backup server or secondary server. Whenever a failure occurs in the primary server, the backup or secondary server acts as a primary server.

18. What are the options for configuring storage for the process engine’s checkpoint repository?

Ans: There are various options available to configure the storage process engines in the checkpoint repository;

Local file: in this local file type the information can be stored. This type of information is used when engine cash or failure occurs and later the same information is used to resume the process flow once the engine gets started. This type of mechanism works only when a single server or load balancing approach.

Database: here all the information can be stored in a database table which is later used to resume the engine later. This type of database configuration engine is used when engines need to be recovering from a checkpoint only when the database is used.

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

 

19. What is the meaning of shared variables, job shared variables, process variables, and global variables?

Ans:

  • Shared variables: The shared variable can be accessible by multiple process definitions, and these can be changeable by any process definitions.
  • Job shared variables: this type of variable can be accessed within the execution jobs and helps to maintain a variable copy for every job execution.
  • Process variables: this type of variable can also be accessed for a particular process where it gets defined.
  • Global variable: Global variable can be accessible across the Tibco project. Users can also edit this type of variable at runtime.

20. What are the differences between file adapters and file poller?

Ans: The file adapters are used to read the file and process the binary output or text.

File pollers are used to make any changes in an event and synchronize them as per the requirements.

21. What is known as Tibco transactions?

Ans: Tibco transactions are used to store the message related business transactions in Tibco BW. The transactions are like JNDI and XA.

22. What are the differences between render XML and parsed XML?

Ans: Render XML is used to render the output data by providing an XML string mechanism. This is done with the help of XSD or schema definitions.

Parsed XML used to parse only XML contents that depend on XSD, DTD, or Schema.

23. What is concrete WSDL and Abstract WSDL?

Ans: Concrete WSDL contains transport details and this also abstracts the WSDL.

Abstract WSDL contains port messages and information about the port type.

24. What are the uses of Checkpoint and confirm activity?

Ans: Confirm activities are used to provide the client acknowledgments.

Checkpoints are mainly used during the time of BW engine failure occurs, and also helps to avoid duplications while saving the data.

25. What are the uses of HAWK?

Ans: HAWK is used to monitor the BW tool to maintain the consistent performances and health of the application software. HAWK consists of three major components such as HAWK micro agents, HAWK Agents, and HAWK Display.

 

26. What are the common errors during .ear deployment?

Ans:The following are the common errors during .ear deployment such as;

  • Failed tibrv exception
  • Failed tibhawk exception
  • No memory
  • Port connection failure
  • Connection availability failure

Tibco Bw Certification Training

Weekday / Weekend Batches

 

27. What are the advantages of Tibco BW?

Ans:

Tibco business works perform field mapping well. BW makes it easy to map fields between cumbersome documents, loop over repeating nodes, and apply XPath.

BW also makes it easy to establish a logical flow. BW offers an icon-based designer to design the logical flow.

Tibco BW runs very efficiently. General development time on business works is quick.

28. What is the caption of Tibco?

Ans:TIBCO means the information Bus Company since it transfers the messages only in the form of the bus from one source to destinations.

Submit an interview question

Categories

Request for more information

Mudassir
Mudassir
DevOps ERP and IAM tools
Mudaasir is a programming developer for hkr trainings. He has a well knowledge of today’s technology and I’ve loved technology my entire life. And also been lucky enough to work for the programmer including science and technology. Big thanks to everyone who has followed me on LinkedIn and twitter.

WhatsApp
To Top