Siebel CRM Interview Questions

Are you excited to learn this incredible technology that is Siebel CRM; Siebel CRM is a framework application developed by Oracle Corporations. Why do we need to learn Siebel CRM? The answer is if you want to upgrade your oracle skills or looking to change the domain. As per the Gartner report, almost 17% of technologies are implemented using Siebel CRM as the main framework. So you can expect huge job openings, with the highest salary paying. Are you ready to learn the top 15 Siebel CRM interview questions with Answers? Then let’s begin our journey;

Most Frequently Asked Siebel CRM Interview Questions 

1. What do you mean by Siebel CRM?

Ans: Siebel CRM is a software technology provided with server frameworks that help to offer solutions like integration, development, deployment, diagnostic, and mobile service applications. This framework tool assures delivering comprehensive premises and on-demand solutions based on CRM products. Siebel CRM is first developed by Oracle corporations, and this tool is mainly used by the Customer relationship management team.

To gain in-depth knowledge with practical experience, then explore Siebel CRM Training!

2. What are the advantages of using Siebel CRM?

Ans: Below are the various advantages of using Siebel CRM;

  • Offers speed sales cycle and improves selling performance across the organizations
  • Increases customer loyalty and improve customer marketing effectiveness.
  • Deliver great customer experience, improve efficiency, and drive profitability.
  • Empower customers to help themselves.
  • Helps to grow revenues by creating deep business insight into customer preferences.

3. What is the difference between fields and single value fields?

Ans:The below table explains the major difference between fields and a single value field :

fields and a single value field

4. What is a complex join? Mention the difference between primary key and foreign key value?

Ans: The complex joins are the joins that hold conditional mapping like <, >, =, AND, NOT. We can also use ‘=’ to represent primary and foreign key values.

Primary key and foreign key value are always starting from (1-N).

The Complex join uses the (1 -0, 1) and (0, 1 –N) kind of relationships.

5. Dynamic picklist is used to update join fields? Explain how?

Ans: By default, we cannot do any type of modification in the join fields. Also, we cannot perform any type of modification and update in these fields. To overcome this problem we have created a Dynamic picklist. The dynamic picklist is used to modify any new data records in the join fields.

Siebel Crm Online Training

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

6. Explain the optimization techniques in EIM?

  • Ans:
  • In EIM only limited tables and columns can be used such as only one base table, ignoring this base table, only base column, and ignoring this base column.
  • Once you complete the process, you should delete the batches from EIM, only left with old batches, and EIM table wastes, this affects the performance.
  • Running the EIM jobs in parallel. Here two or more EIM processes can be started simultaneously using Siebel manager.
  • EIM is used to trace flag settings, primary key parameters, and synonymous data entries.

7. How will you do validation in EScripts and configuration?

Ans: There are 3 ways available here;

1. Go to tools-> select the object definitions -> right-click ->now select the validate button.

2. This validation process is used to check the value correctness of a specific object before storing it.

3. In the Escripting process, once you write the syntax you can perform validation any time by using the check syntax option.

8. What is the difference between s_copy_x and s_opty_xm tables?

Ans:

S_opty is a base table used to store the parent data.

S_opty_x is an extension table used in Siebel CRM to define 1:1 relationship.

S_opty_xm is an extension table used in Siebel CRM to define 1.m relationship.

9. How to call an external webpage from the Siebel application?

Ans: This is possible with the help of scripting;

For example:

Go to preinvoked method -> then click on button option

Window. Open (URL NAME)

Now open the webpage for the respective URL using URL NAME variables.

10. What do you mean by Siebel Admin mode view? How to create this?

Ans: Admin mode property is used to set Value as ‘TRUE” in the view object definition.

Admin mode view sometimes overrides the business component property. This Admin view allows the user to do many tasks such as update, insert, and delete, etc. Sometimes this may not be available in the other admin view of the same BC. This is due to admin mode view can’t able to override the no update, no delete, and no insert options and used for administration purpose.

11. What is the difference between horizontal and vertical in Siebel?

Ans: 

horizontal and vertical

12. What does business module components user mode indicate?

Ans: Usually, the business component in user mode defines the visibility in the BC.

For example “All”

“Personal”

“Manager”

“Organization”.

13. What is the difference between an organization and a division in Siebel?

Ans: You can see the hierarchical level in the Siebel CRM architecture, under the organization section the division will come.

The main purpose of using an organization is to control the data visibility and where this cannot be possible with the division.

14. What do you mean by EIM and EAI?

Ans: EIM is used to import a large amount of data or delete a large amount of data.

EAI is used to integrate any application.

15. What are the different types of tables used in Siebel CRM?

Ans: There are 5 types of tables used in Siebel CRM;

1. Base tables

2. Interface tables

3. Extension table

4. EIM table

5. Intersection tables.

Conclusion:

From this Interview article, you will be learning important questions asked by top recruiters. Do you think this is enough to get a job in top companies? I would say no, you must have practical and hands-on experience related to the course. Where you will get real-time experience? Just check our website for any course related doubts, www.hkrtrainings.com. HKR’s frequently asked Siebel CRM interview questions and answers will help you to crack any complex interview.

16. What is the Siebel File System?

Ans: The Siebel File system is the shared directory. It includes compressed files that are used by the Siebel servers and Siebel Clients. It is accessible to all the servers in the Siebel Enterprise server.

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

17. Can we integrate the Siebel CRM with applications like Oracle EBS and SAP? What steps are involved in it?

Ans: Integration of Siebel CRM with the Other applications like Oracle EBS and SAP is possible. To do it we require the Siebel Integration tool kit. 

The Siebel Integration tool kit will enable us to connect other applications with the Siebel CRM. Then with the help of Siebel Data Mapper, we can map data in between these two applications.

Want to know more about UiPath,visit hereWant to know more about UiPath,visit here

Want to know more about Siebel CRM, Visit here Siebel CRM Tutorial!

18. Explain the working of the Component Layer of the Siebel.

In Siebel Architecture, the Component layer is the core component. It includes the business logic and the processes which will drive the application. Component layer consists of various components that are responsible for particular areas of functionality.

19. How can a Siebel application be accessed?

Ans: Siebel applications can be accessed by the users either through a web browser or through a mobile device.

20. List a few standard components examples that are included with the Siebel CRM.

Ans: Some of the standard components that are included with the Siebel CRM are as follows:

  • Service requests
  • Products
  • Contacts
  • Activities
  • Accounts
  • Opportunities
  • Orders
  • Quotes

21. What is an object manager?

An Object manager is a procedure that facilitates access to the Siebel Object Model, maintains security and manages transactions. Other functions that are offered by object managers include processing workflow and managing the user interface.

22. Do Object managers have to serve all the user requests?

Ans: An Object Manager is not required to handle all the user requests. A user request does not need to be handled by an object manager if it does not involve the type of object. The object manager manages a specific type of object. For instance, since account information is not controlled by contact object managers, a user request to check an account information wouldn't require the assistance of a contact object manager.

23. Distinguish between an executable and task.

Ans: Executable refers to a program that can be executed by a Siebel Client while the task is a discrete piece of work completed by a Siebel server. Executables are used to offer an user interface to interact with data, while the tasks are often employed to automate business operations.

24. List some examples of executables and tasks.

Ans: A task in Siebel CRM is an automated procedure which will be triggered in response to an event, like a new record creation. A  program that the Siebel CRM server is capable of executing is the executable.

25. What will be the best way for adding custom logic to the workflow process?

Ans: Using the Siebel Business Process Designer is the best way for adding custom logic to the workflow process. Using this tool you can add a custom step to the workflow process that may contain a custom logic.

26. What are the issues that can occur while creating a business service?

Ans: The business service cannot connect to the Siebel server, which is a common problem that might occur. Numerous factors, including incorrect login credentials or firewall settings, may be at blame for this. The business service might be unable to locate the Siebel component it needs to connect to, which is another potential problem. Inappropriate component settings or incorrect component names may be the blame for this.

27. Mention the best way to address issues that arise while transferring data from an old version to a new one?

Ans: When data migration issues arise, there are various methods through which you can troubleshoot. One method is to look through the logs to determine if any errors are being noted. The data migration procedure can also be tested on a minute subset of data to check if the issue can be located that way. To help you solve the problem, you may also get in touch with Siebel support.

28. How should we handle the special characters while importing the data into Siebel?

Ans: The UTF-8 character encoding is recommended while  importing the data into Siebel. This will guarantee that every special character is handled properly.

29. How does Siebel avoid the creation of duplicate records while importing data?

Ans: When importing data, Siebel offers a number of options for preventing the creation of duplicate records. One approach is to utilise the Siebel Data Validation Tool to examine the duplicate records prior to data import. Another method is to employ built-in duplicate checker of Siebel, that will look for duplicate records when data is imported and stop duplicates from being developed.

30. How is concurrency managed by Siebel?

Ans: Concurrency is managed in a Siebel environment using a process "Optimistic Locking." This procedure makes sure that no modifications are overwritten by those made by another user and only one user may edit a record at once.

31. What is the importance of the Siebel Interface Manager section?

The core component of Siebel CRM system is the Siebel Interface Manager section which will enable the integration of other enterprise applications with the Siebel CRM. Siebel Interface manager’s overview and its capabilities are given in this section.

Siebel Crm Online Training

Weekday / Weekend Batches

32. How is the Siebel Data Transformation section used?

When data is exported or  imported from Siebel CRM, the Siebel Data Transformation section is employed to describe how the data is transformed. It specifies data format, data values  transformation and mapping fields.

33. How is the Siebel Data Quality part used?

To control and keep track of the data quality in a Siebel environment, Siebel Data Quality will be used. Tasks like managing the duplicates, cleansing data and ensuring data accuracy fall under Siebel Data Quality.

34. How is the section “Siebel Analytics Web Server” used?

Web applications that were created with the help of the Siebel Analytics Web Tools are deployed and managed using the section Siebel Analytics Web Server. The deployment of web applications, user security management, and web server configuration are involved in this section.

35. How is the Siebel Gateway Name Server section used?

Ans: The high availability architecture for Siebel includes the Siebel Gateway Name Server. For the purpose of storing configuration data for all of the enterprise's Siebel Servers, the GNS offers a central repository. The Siebel Server name, port number of the Siebel server and IP address are included in this data. The Siebel Servers locate and connect with each other using the GNS.

Find our upcoming Siebel Crm Online Training Online Classes

  • Batch starts on 12th Feb 2023, Weekend batch

  • Batch starts on 16th Feb 2023, Weekday batch

  • Batch starts on 20th Feb 2023, Weekday batch

 
Global Promotional Image
 

Categories

Request for more information

Webinar

Live webinar: Transform your career and business with Digital Marketing

28th February | 07:00 pm

4 Registered

Kavya Gowda
Kavya Gowda
Research Analyst
Kavya works for HKR Trainings institute as a technical writer with diverse experience in many kinds of technology-related content development. She holds a graduate education in the Computer science and Engineering stream. She has cultivated strong technical skills from reading tech blogs and also doing a lot of research related to content. She manages to write great content in many fields like Programming & Frameworks, Enterprise Integration, Web Development, SAP, and Business Process Management (BPM). Connect her on LinkedIn and Twitter.