WebMethods Interview Questions

Before attending an interview on webMethods, make sure to be strong in basics. Because basics are the main thing that the interviewers look for. Along with basics, you should also have knowledge of how we can implement the services in webMethods. In this post, we have put together 30 webMethods interview questions with detailed answers. Go through the below frequently asked webMethods interview questions and answers that help increase your potential in cracking the interview.

1. Explain about EAI

Ans: Enterprise application integration (EAI) unites the databases and workflows for business applications. It allows the integration of applications from disparate platforms to share business processes. It simplifies and automates business processes without having to make changes to the existing systems.

2. What is webMethods?

Ans: webMethods is an integration platform that focuses on application integration, business process integration, and B2B partner integration.It provides flow services to map any data format into the other format and connects applications together. It was founded by Phillip Merrick and Caren Merrick in 1996 and has later acquired by Software AG in 2007. 

  Wish to make a career in the world of WebMethods? Start with WebMethods Training !

3. Name the modules in webMethods Product Suite

Ans: The webMethods Product Suite contains four modules,

  • Integration and B2B
  • Service-Oriented Architecture
  • Business Process Management
  • Business Activity Monitoring

4. List the tools of webMethods Integration

Ans: Below are the tools of webMethods integration.

  • webMethods Integration Server
  • webMethods Integration Platform
  • webMethods Adapters
  • webMethods Developer
  • webMethods Broker
  • webMethods Monitor
  • webMethods eStandards Modules
  • webMethods Optimize for Infrastructure
  • webMethods Trading Networks
  • webMethods EDI Module
  • webMethods EDIINT
  • webMethods PIM

5. What happens when the pub.flow: trace pipeline service is invoked?

Ans: When we invoke pub.flow:tracePipeline service, the Integration Server logs the name-value pairs in the pipeline. 

6. What is the primary function of the built-in pub.flow: save pipeline service?

Ans: It saves the current pipeline to a specific memory location on the Integration Server.

7. How can we remove a system lock from an element?

Ans: We can remove the system locks by making the server-side files of an element as readable. Right-click on the locked element, and select lock properties, to view the server-side files of that element. Make the files as readable to unlock them and click on the refresh button.

8. What is the use of a Web Service Connector?

Ans: A Web service connector is a flow service that contains input and output signatures. It is generated from the WSDL document in the Integration Server. It invokes a Web Service on a different web server.  

9. How to invoke a service from a browser?

Ans: To invoke a service, open a browser and give the below URL.

http://servername:port/invoke/folder.subFolder.subsubFolder/serviceName

Webmethods Training

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

 

10. Can we restore a session on a server?

Ans: If the server goes down or if there is a problem with the network, the developer gets disconnected from the server. When the server gets back online, the developer will get connected to it automatically, and the session will get restored.

11. What is the process for opening a session?

Ans: Open the Integration Server and select 'session' from the toolbar menu. Give the IP address and port details of the server that you want to connect to.Give the username and password and click on 'connect'.

 If you have any doubts on Webmethods, then get them clarified from Webmethods Industry experts on our Webmethods Tutorial !

12. How can we change the JVM used by Integration Server?

Ans: We can change the JDK used by webMethods by updating it in either IntegrationServer\in\server.bat file or IntegrationServer/bin/server.sh file. Change the JDK path as follows and save the file.

SET JAVA_DIR=

13. Explain about startup service

Ans: Startup services are used to generate initialization files or for preparing the environment. The server automatically executes a startup service when it loads a package.

14. What is a shutdown service

Ans: Shutdown services are used for executing cleanup tasks like closing files and purging temporary data. It gets automatically executed when a package is unloaded from memory. 

15. Explain the use of a pipeline in webMethods?

Ans: Pipeline refers to a data structure that maintains the input and output values of flow service. It collects inputs and outputs from subsequent services in the flow. When we execute a service in the flow, it will access the data from the pipeline.

16. Define structural transformations

Ans: Structural transformations refer to the transformation of data in hierarchical nature. It involves splitting data into several fields, merging fields, renaming fields, etc.

17. What is a flow service?

Ans: We can use a flow service to wrap a sequence of services within a single service. It manages the flow of data among the services. We can write the flow service in webMethods flow language. 

18. What are the ways to check memory usage?

Ans: We can check the memory usage by using any of the below three ways.

  • Administrator Page
  • Top command
  • Free command

19. Explain about webMethods Developer

Ans: webMethods Developer is like an IDE used for developing code in the webMethods Integration Server. We can write graphical flows, create, and configure web services. It also provides tools to test and debug the created flows.

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

 

20. If a flow exit does not specify a 'form', what is the default behavior?

Ans: If the exit is not specified in a loop, it will throw a java.lang.NullPointerException.

21. How do ACLs affect locking?

Ans: We can give authorization to a specific user group by using ACLs (Access Control List). An element can have different ACLs assigned for each level of access. Users in the allowed list of ACLs can lock an element.

22. Can we change the order of steps in a flow service?

Ans: A flow service has an order of sequence steps. We can change the order of these steps by using the buttons present on the editor panel. We can use 'Shift Up' and 'Shift Down' buttons to change the steps, 'Shift Left' and 'Shift Right' buttons to move a service or branch in a sequence.

23. Explain the difference between a drop and delete pipeline variable

Ans: The drop pipeline variable is used for removing a variable from the list of variables. It makes the variable available for garbage collection. The delete pipeline variable is for removing a variable from the current view. If the variable is also present in the previous pipeline, it will appear when you change the view.

24. How can we sort using the JDBC select adapter service?

Ans: The sort function is available in the 'select' tab. It has a column that says 'Sort Order' where we can specify the column that we want to sort by.

If you have any doubts on Webmethods, then get them clarified from Webmethods Industry experts on our Webmethods community !

25. Can we organize connection pools?

Ans: Avoid connection pool sharing across different functional areas, even if they are pointing to the same database. If the pool is being used by multiple types, then it becomes difficult to tune the size of the pool. It is also difficult to change the database settings without impacting the other. 

26. Can we use a sequence as the target of a branch?

Ans: Yes, we can use a sequence as a target of a branch. We have to set the evaluate label property of the branch step to true. Then set the label property of sequence to the value that it has to process.

27. Explain about branch operation

Ans: The branch operation supports conditional processing. It is similar to if-then-else functionality in other programming languages. Based on the value of a variable at runtime, a branch operation gets executed conditionally.

28. What are some of the common issues faced while migrating a project?

Ans: Here are some of the common issues faced while migrating a project.

  • A missing jar file
  • Thread hung
  • JDBC adapter is not suspending
  • The scheduler is missed in internal DB or the next run time is not visible

Webmethods Training

Weekday / Weekend Batches

 

29. What should we set the count parameter to repeat operation to execute as long as the specified repeat condition remains true?

Ans: To execute a repeat operation as long as the specified condition, we have to set the count parameter to '-1'.

30. What is the default port to which the webMethods integration service has an HTTP listener?

Ans: The default port for the HTTP listener is 5555.

Submit an interview question

Categories

Request for more information

John
John
Cloud Technologies & Cyber Security
John is a Post Graduate in Computer Science from Andhra University .She is currently working as an IT developer at hkr trainings.com. And he has great experience includes both IT development and operational roles. Connect with him on LinkedIn and Twitter. Thank you

WhatsApp
To Top