SAP HANA Interview Questions

Get Technical Answers for SAP HANA Interview Questions by SAP HANA Developers, Advanced Technical Questions for Freshers and Experience Persons. Get Free Practical Tests.

1. What is SAP HANA?

Ans: SAP HANA is a high-performance business analytical application tool and supports an in-memory computing engine. SAP HANA is a type of ERP functional module which contains a front-end modeling studio that can be used for server management application developments and load controlling methods.

2. Why is SAP HANA a unique model?

Ans: SAP HANA is considered as a unique ERP tool in many possible ways. The reasons are as follows;

  • SAP HANA is the first-ever technology used for handling both OLTP and OLAP application processing methods.
  • SAP HANA supports the query processing environment for both structured and unstructured data sets. This can be used in relational database tables and structured data sets.
  • This tool contains a multi-core process engine used to process the data sets parallelly. The parallel process can be done using different columns of the same database tables.
  • Using a column database set, this tool optimizes the different data structures and very easy to store large amounts of compressed data sets.

3. Mention the two types of relational data stored in SAP HANA?

Ans: The two types of relational data stored in SAP HANA are;

  • Row store
  • Column store.

4. What is the role of the persistence layer in the SAP HANA model?

Ans: As I said earlier, the SAP HANA ERP tool contains an in-memory management engine that helps the user to access the data directly without any backups. The persistence layer avoids the risk of losing important data in case of any sudden power cut off or hardware failure. This layer is also called as a savior because it stores all the important data sets in the hardware without causing any accuracy.

5. Mention the components used in SAP HANA technology?

Ans: SAP HANA is nothing but a collection of different tools and technologies. So there are 4 major components are available which collectively make the SAP HANA technology such as,

  • SAP HANA DB (database sets)
  • SAP HANA studio
  • SAP HANA application cloud
  • SAP HANA appliances.

6. Name the platforms which support SAP HANA?

Ans: SAP HANA supports the following various platforms;

1. Microsoft Windows VISTA versions 7, 8 servers 2008 (32-bit memory)

2. Microsoft windows operating system versions 7,8,10 servers’ 2008/R2 (memory 64-bits)

3. SUSE LINUX operating server (SLES) version 11 (memory 64-bits)

4. Red Hat Enterprise Server (RHEL) version 6 (64-bit memory)

5. MAC operating system OS X Mavericks version 10.9.

7. What is the modeling studio in SAP HANA?

Ans: The modeling studio is a building block of SAP HANA technology which performs the operations like;

  • Helps to declare which table can store the data in HANA, firstly it will get the meta-data and perform the data replication process.
  • Manages the data service task to add the data from SAP business warehouse and other application systems.
  • Manages the ERP instance system connection, the current version of ERP software does not support this instant connection.
  • Self-modeling can be done and allows users to use data services.
  • Offers essential licenses for SAP business operation data services.

8. List the compressions techniques of SAP HANA technology?

Ans: There are three compression techniques available in SAP HANA technology such as;

1. Run-length encoding

2. Cluster encoding

3. Dictionary encoding.

9. What is the latency?

Ans: The Latency in SAP HANA is referred to as the length of time taken to replicate the data from the multiple data sources to the target system.

10. What are the different building blocks used in the SAP HANA environment?

Ans: The fundamental components of the SAP HANA environment included are;

1. In-memory computing engine.

2. Database (Replication agent and replication server)

3. SAP business objects BI 4 (designer tools, data server designers, and data servers, etc.)

4. SAP HANA studio (Eclipse-based tool)

5. Clients.

11. Mention the role of the replication server?

Ans: The main function of the replication server is to manage the table data replication as well as table metadata from the multiple data sources.

SAP Hana Training Certification

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

 

12. List the architectural components used in SAP HANA?

Ans: The SAP HANA architecture consists of different components that make the system architecture.

  • Index system server
  • Name server system
  • Pre-processor server system
  • SAP HANA model studio repository
  • XS engine system.

13. Name the components of an Index server?

Ans: The following are the important components of the index server;

1. Relational data engine

2. Connection and session manager

3. Planning engine system

4. Calc engine system

5. Persistence layer

14. Explain sizing in SAP HANA?

Ans: Sizing in SAP HANA defines the hardware requirements for a specific SAP HANA installation process. Hardware components are considered as important for sizing parts of System CPU memory or RAM and hard disk requirements. The very tough task here is that estimate the size of the SAP HANA server that will be best suited for the user’s requirements.

Sizing in SAP HANA can be performed in three ways;

1. Using the quick sizer tool

2. Using the DB script

3. Using the ABAP report.

15. Define the rows and Column storage in SAP HANA?

Ans: 

Row storage: Row storage is a data storage method that horizontally stores the datastores the data in a horizontal way. Users can store the data sets as similar to disk databases. Row storage in SAP HANA can be stored in the main memory whereas the traditional storage can be used to store the data in the disk databases.

 

16. How can you avoid unnecessary information from being stored in SAP HANA?

Ans: Users can avoid storing the unnecessary data being stored in SAP HANA just by pausing the replication to stop the scheme-related jobs.

17. Explain how SQL statements can be processed?

Ans: In the SAP HANA database, each SQL statement can be implemented with the references to the transaction. Frequently the new session can be allotted to the new SQL transaction.

18. What are the different perspectives in the SAP HANA studio?

Ans: The following are the some commonly used perspectives as follows;

  • The SAP HANA administration console
  • The SAP HANA modeler control
  • Application server development
  • Life cycle management in SAP server
  • SAP HANA development
  • ABAP module development
  • Business warehouse (BW) modeling.

19. Define the SAP HANA system Monitor?

Ans: The SAP HANA monitor in the studio can be used to perform tasks like administering and monitor the system’s performance and availability of SAP HANA architectural components. Also, users can access the SAP HANA system’s details, configurations, and the services offered by different SAP HANA components. SAP HANA system monitor can also be used to monitor several database aspects like alerts, trace disk, log disks, data disk, memory, data volume, and disk space, etc.

20. What are the three types of information views?

Ans: The following are the three types of information views such as;

  • Attribute View
  • Analytic View
  • Calculation view.

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

 

21. What are the types of SAP HANA engines?

Ans: The following are the three types of SAP HANA engines such as;

  • Join engine
  • OLAP engine
  • Calculation engine.

22. Mention the types of packages used in SAP HANA?

Ans: The packages in SAP HANA are nothing but folders which holds modeling related database objects. We call it a package because it contains all the information related to modeling studio in a complete package wise and later we can use it for transition purposes (Import/Export) purposes. This information may be of type information view, Sub-package details, analytical privilege, and procedures.

There are two types of packages used in SAP HANA,

1. Structural package

2. Non-structural package.

23. What are Schemas in SAP HANA?

Ans: The schemas are a type of database element of the system which resides in the catalog node of the SAP HANA model. The relational SAP HANA database can be divided into sub-databases within the SAP HANA nodes. Schemas are like a container that contains information like element details, objects, or relational database details.

24. Differences between OLAP and relation connection to the SAP HANA?

Ans: Let me explain the major differences between OLAP and relation connection are as follows;

Relation connection: Relation connection can be used when there is a need to access the conventional database tables. Relational connections can be created via IDT or UDT semantic layers.

OLAP: The OLAP connection is used to access multidimensional data cubes and it also establishes the direct connection to the SAP HANA business layer of the database model to the relational connection. These connections help users to connect to the database tables or information views in the SAP HANA.

 

25. Define referential join in SAP HANA?

Ans: The referential join in SAP HANA is a default join type in data modeling. This join is almost similar to an inner join. The only difference is that referential integrity can be formed when you are using referential join otherwise it cannot be formed. Referential join can be formed between a fact table and a master data table.

26. What are the SAP HANA business objects reporting tools?

Ans: The following are the business objects reporting tools in SAP HANA such as;

  •       SAP Lumina
  •       Web Intelligence
  •       Design studio
  •       SAP crystal reports
  •       Universe designers
  •       Dashboard designer.

27. Difference between catalog and content node?

Ans: 

The catalog node acts as a database directory for the SAP HANA model and also holds the structured information about the physical objects.

The content node contains information about the design-time repository data objects and also holds the packages such as attributes, views, calculation, and analytical views.

SAP Hana Training Certification

Weekday / Weekend Batches

 

28. Mention the different ways to create a table in SAP HANA?

Ans: There are two possible ways to create a table in SAP HANA;

  1. Command-line method
  2. GUI based methods

29. What are the types of connecting drivers used by SAP HANA reporting tools?

Ans: The SAP HANA uses the four types of connecting drivers such as,

  1. ODBO (OLE DB used for OLAP)
  2. ODBC driver
  3. JDBC driver
  4. BICS driver

30. What is the transformation rule in the SAP HANA module?

Ans: A transformation rule is a rule which specifies the advanced replication level transactions for the source data table which is being transformed at the time replication process.

Insight:

In this article, I have tried my best to explain the important SAP HANA interview questions with answers. SAP HANA is a type of ERP functional module and is mainly used in business processing applications. These interview questions with answers will help you to learn and crack any kind of complex interview. 

Submit an interview question

Categories

Request for more information

Mudassir
Mudassir
DevOps ERP and IAM tools
Mudaasir is a programming developer for hkr trainings. He has a well knowledge of today’s technology and I’ve loved technology my entire life. And also been lucky enough to work for the programmer including science and technology. Big thanks to everyone who has followed me on LinkedIn and twitter.

WhatsApp
To Top