Ranorex Interview Questions

Test automation increases the rate of identifying the bugs at an early stage. The automated tests can be used repetitively and provide faster results than manual testing. That is the reason most of the companies use test automation tools as part of their application processing. Ranorex is one such powerful test automation tool used by many enterprises. In this post, we have compiled a list of 30 Ranorex interview questions that will help both freshers and experienced candidates applying for a Ranorex interview. We have provided answers for the most frequently asked Ranorex interview questions with an explanation. Let's get started.

1) What is Ranorex?

Ans: Ranorex is a testing automation tool that allows end-to-end testing of desktop, web, or mobile applications. It can perform tests locally and remotely too. It supports applications built with many technologies like Java, HTML, C#, Flex/Flash, Android, iOS, etc. Ranorex uses VB.NET and C# for building automation scripts.

Learn new & advanced Architectures in Ranorex with hkr's Ranorex Online Training !

2) Tell the features of Ranorex

Ans: Here are some of the many features that Ranorex supports.

  • We can perform cross-browser testing to ensure applications work on all the browsers.
    It can execute more tests in less time.
    It provides integration with continuous integration (CI) tools.
    It supports testing on Linux and macOS too.
    It supports image-based automation.
    It generates automatic reports for each test run.

3) What are the advantages of Ranorex?

Ans: Below are the advantages of Ranorex.

  • We can run automated tests 24/7
    Trigger smoke tests automatically
    We can create the automation steps without code using record and playback actions
    The GUI allows seamless interaction
    It allows team collaboration

4) How can we enable the MSAA library for Ranorex?

Ans: Microsoft Active Accessibility (MSAA) can be enabled through Ranorex Studio. Click on 'Settings' in the toolbar and then click on Plugins tab -> Solution Settings -> MSAA. You will have an option to set the value to either true or false. Go back to the 'Solution Settings' and click on 'WIN32'. We can enable accessibility (MSAA) actions and attributes.

5) How does Ranorex identify UI elements?

Ans: The applications and their UI elements required for test automation are identified using RanoreXPath.

6) Explain the benefits of test automation with Ranorex?

Ans: Here are some of the reasons why Ranorex is best for test automation.

  • Ranorex supports cross-device compatibility testing. 
    Both technical and non-technical people can contribute to testing projects.
    Execute test cases during off-peak hours.
    It can distribute testing across multiple physical or virtual servers.
    It offers easy integrations to build pipelines.

7) Is it required to use RanoreXPath for test automation?

Ans: No, it is not required to use RanoreXPath for test automation. We can find the GUI elements using several different 'Find' methods.

8) Is data-driven testing supported by Ranorex?

Ans: Yes, Ranorex supports data-driven testing. We can create an automated test and connect it to a data source. The data source can be a simple internal table, a CSV file, a Microsoft Excel spreadsheet, or a SQL database connector. 

9) List the data connectors supported by Ranorex

Ans: Ranorex supports four types of data connectors for building data-driven test cases.

  • Simple Data Connector - used for quickly setting up small data-driven tests
    SQL Connector - used for connecting SQL tables by using SQL queries 
    CSV File Connector - used for connecting to CSV files
    Excel Connector - used for connecting to Excel files

10) Can we trigger Ranorex tests from an existing test or build environment?

Ans: Yes, we can trigger Ranorex tests from an existing test or build environment. The result of the Ranorex test automation project generates an executable file.  We can execute this file from other environments.

Ranorex Training

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

 

11) Can we use Ranorex libraries within Visual Studio?

Ans: Yes, we can use Ranorex libraries in Visual Studio. Create a new visual studio project with a console application. Add the Ranorex bin folder (of Ranorex installation) to the project and start writing your automation scripts.

We have the Perfect professional Ranorex Tutorial for you. Enroll now!

12) Can we test Silverlight applications with Ranorex?

Ans: Yes, we can test Silverlight applications with Ranorex only when the application does not run in windowless mode. Make sure that the 'Windowless' property is set to false.

13) Can we automate a web page without moving the mouse pointer using Ranorex?

Ans: Yes, we can automate a web page without moving the mouse pointer. While working with adaptors like ‘Link’, ‘Input’, or ‘Div Tag’, we have to use 'PerformClick' instead of normal 'Click'.

14) What is the use of adding custom code in Ranorex?

Ans: When recordings do not give us the exact test automation steps that we need, or when we want to add some additional test steps, we can add a customized code action item to a record.

15) How can we handle unexpected 'Popup windows' and 'Dialogs' during the test automation?

Ans: Ranorex has an in-built feature for handling popup windows and dialogs called PopupWatcher. It automatically handles unexpected popup windows.

16) Can we run an automation test without installing Ranorex?

Ans: Yes, we can run automation tests without installing Ranorex. To do this, we have to enable the 'Copy runtime to output' option while building the project. So when this test is run on a machine that does not have Ranorex installed, it will use this copied runtime.

17) Can we run a single Ranorex test code on the XP and Vista?

Ans: Yes, we can run the same piece of code on both XP and Vista. Since the identification information is stored within the RanoreXPath, the test automation code runs smoothly.

18) Can we perform cross-platform web tests using the same test case?

Ans: Yes, we can. We just have to create the endpoints for the platforms in which the tests should run. And start the same tests on these endpoints.

19) Can we test different system dates/times within one Ranorex test suite run?

Ans: We can run different system dates/times within one Ranorex test suite as long as it does not impact your work. 

If you have any doubts on Ranorex, then get them clarified from Ranorex Industry experts on our Ranorex Community!

20) What CI tools can Ranorex integrate with?

Ans: Ranorex supports integration with the following CI tools,

  • Jenkins
  • Bamboo
  • TeamCity

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

 

21) What source control tools can Ranorex integrate with?

Ans: Ranorex can integrate with 2 source control or revision control tools - SVN (Subversion) and TFS (Team Foundation Server).

22) What is the difference between Button.Click() and Button.Press() in Ranorex?

Ans: Click() continues the Ranorex script execution. Press() waits for the code of the event handler is completed.

23) How to increase the performance of Ranorex tests?

Ans: Here are some things that we can do to increase the performance of tests.

  • Reduce the duration of the KeySequence
  • Enable Turbo mode
  • Reduce the delay before pressing
  • Ensure that the 'Duration' property is set to a short duration

24) How can we perform functional testing with Ranorex?

Ans: Ranorex performs functional testing that enables us to run test cases with best practices. It has reliable object recognition which can run successful tests even when UI elements position or color changes.

25) What are the types of folders available in the repository structure in Ranorex?

Ans: Three types of folders are available in the Ranorex repository structure.

  • App folder - root folder of your project
  • Rooted folder - contains a set of UI elements
  • Simple folder - for using logical categories

26) Can we create conditions in Ranorex?

Ans: We can define conditions in the test suite without coding. We can create conditions for test cases and smart folders.

27) Can we move Selenium scripts to Ranorex?

Ans: We can export the scripts or test cases from Selenium IDE and then add it as an existing item in Ranorex. 

28) What is the use of RanoreXPath?

Ans: RanoreXPath helps in finding and uniquely identifying every single UI element of desktop, web, and mobile applications.

29) How can we perform remote testing with Ranorex?

Ans: Ranorex remote testing helps in running the tests simultaneously in different test environments. We can deploy the tests to Ranorex Agents for remote test execution.

30) Explain about Ranorex agile testing

Ans: Ranorex agile testing helps in getting immediate feedback on executed tests. The Ranorex generates executable files that can be triggered from anywhere.

Ranorex Training

Weekday / Weekend Batches

 

Submit an interview question

Categories

Request for more information

Sachin
Sachin
Networking, OS, Salesforce & Sap
Am sachin I have worked with hkr trainings for more than 4 years .and our methodologies had been a practical suit for student culture and professionals. And I have trained more than 30 batches over the last 8 months. And I have great experience working with hkr trainings. Contact me with my LinkedIn and Twitter.

WhatsApp
To Top