LabVIEW Interview Questions

LabVIEW is one of the software development systems first introduced by National Instrument Inc. This is available in the form of graphical programming language supports many textual programmes. LabVIEW has many advantages over industrial application, educational measurements and experiments. So because of its huge popularity created a buzz around the tech market. We have created this article to help those who are eagerly waiting to get started with their LabVIEW profession. If you learn our frequently asked LabVIEW interview questions with answers, you can crack any type of complex interview with major companies. So let's get started;

1) What is LabVIEW?

Ans: LabVIEW is Software that uses the graphical programming interfaces for Data Acquisition, Data Analysis, and presentation of results and instrument control. LabVIEW interfaces support a wide variety of hardware applications. It scales across the different targets and operating systems. This tool provides built-in libraries and packages.

2) What is the Abbreviation of LabVIEW?

Ans: LabVIEW= Laboratory virtual instrument Engineering workbench.

3) LabVIEW is a compiled programming language and explains this?

Ans: LabVIEW is a compiled programming language because it compiles the code into the Machine Instructions, much like the programming language like C. This Compiler compiles the error as you develop your applications and also helps users to find the run time errors. Syntactical error in the run time compiler indicates that the application cannot run.LabVIEW run-time compiler also optimizes the performance and makes use of multicore technologies.

   Wish to make a career in the world of Labview? Start with Labview Training !

4) Why do we need LabVIEW?

Ans: The following factors will explain why we need LabVIEW,

1) Acquiring, saving and loading data

2) To find and use math and complex analysis functions

3) To work with data types like arrays and clusters

4) Easy to display and print the results

5) Instead of text, we can use icons to represent the programming applications.

6) User can easily work on LabVIEW architecture environment and data flow execution

7) Many complex graphical interface related problems can be solved easily.

5) What are the advantages of LabVIEW?

Ans: The main advantages of using LabVIEW are as follows;

1) Graphical user interface

2) Easy to use and learn

3) Drag and drop built-in functions

4) Modular design and hierarchical design

5)  Multiple high-level development tools

6) Cost-effective and helps business enterprises for further investments  

7) Flexible to use and provides mature scalability

8) Offers high-level connectivity and controlling instruments

9) Rapid development with express technologies

10) Simple application distribution and open environment.

6) Name the types of panels used in LabVIEW?

Ans: There are two types of panels used in LabVIEW they are,

1) Front panel

2) Block diagram

7) What is the block diagram panel?

Ans: Block diagram is a graphical code, in this data travel on wires from controls to function through indicators. This executes the code in the form of a flow diagram.

8) What is the Front Panel?

Ans: The front panel is a user interface tool that consists of controls as Inputs and indicators as output.

9) What are the differences between local and global variables in LabVIEW?

Local variables Global Variables
Local variables they only let you pass data from one place to another within a single VI Global Variables they pass the data between different VI’s on the same computer
Local variable saves the data to the front panel of the VI’s that it’s in, this makes them only be useable in that VI The global variable is identical in function to a local variables
Local variables are destroyed when control leaves the function in the Front panel Global variable access to keep track of how they are being used throughout the entire system
Local variables are used when the values are to be within a function in VI Global variables are used when values are to be shared among different functions

10) What are the features of LabVIEW?

Ans: 1) Virtual instrumentation

2) Embedded DSP (Media) Laboratory

3) Hardware and software components

4) Methodology; audio measurements

5) Possible experiments –for example

6) Experimental results

Labview Training

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

 

11) Name the building block of LabVIEW?

Ans: There are two building blocks of LabVIEW;

1) Front panel: in this, the user can interact with LabVIEW VI using controls and indicators. Here Controls used as an Input and indicators used as an output.

2) Block diagram: In this, the user can develop the code of your program and user interfaces are separated from the source code or block diagram in LabVIEW VI.

 If you have any doubts on labview, then get them clarified from labview Industry experts on our labview tutorial !

12) What is a shift register in LabVIEW?

Ans: The shift register in LabVIEW enables users to access previous loop data.

1) Available at the right or left borders of the loop structure

2) Right-click the border->choose the button insert shift register

3) Once data integration completes, the data will be stored on Right terminal

4) The left terminal provides stored data at the beginning of the next iteration.

13) What is a State Machine in LabVIEW?

Ans: Several programming techniques exist for transitioning from state to state in LabVIEW using a state machine. Select statement handles the multiple transition state machines. 

14) What is a formula node?

Ans: A formula node is available in the form of a structure subpalette. This helps to implement the complicated equations. Each statement in the formula node must be terminating with a semicolon (;).

15) Which company is the vendor of LabVIEW software?

Ans: The mother company of LabVIEW software is National Instruments Inc.

16) How do I vs Time and Q vs Time works?

Ans: I vs Time: This is mainly used to configure the time delays in VI expressed in the form of seconds this happens once the iteration of the loop is done.

Q vs Time: Configured special timed while loop for the desired date.

17) How Transit power and power spectrum plotted using LabVIEW software?

Ans: The power spectrum in LabVIEW is a form of time series that distributes the power through frequency and transmits into signals.

Transit powers, this form of signals are mainly used in the form of X-rays.

18) How can you track the history of revisions to My LabVIEW applications?

Ans: LabVIEW environment offers an automatic tracker of an integrated system that integrates the source code. Built-in history window in LabVIEW development that synchronizes the new code as well as already existing source codes and also developer can view the comment and time of the comment that was edited. The built-in compassion tool can be used to display the side-by-side view that explains what all the modifications the application needed are.

19) Explain how LabVIEW can be integrated into already existing software engineering practices?

Ans: LabVIEW applications are developed using modern technologies such as mission-critical lab applications and regulatory agencies like DOD and FOD these facilities improve the software standard set. The text-based development application also uses the same practices so that developers can easily apply these tools and techniques with a graphical-based environment.

20) How can you validate the LabVIEW application?

Ans: LabVIEW application Certifications need a proper demonstration of a LabVIEW development tool that is used with programming languages, this ensures the developer can mitigate any risk associated with the application development.

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

 

21) How do you document graphical code?

Ans: While working with LabVIEW print menu, you can see VI documentation option, in that select the code comments and descriptions print-out of code options. For trivializing documentations, you need to use one more advanced option that is NI gateway requirements that provide the tracking of links and source codes.

22) How can you perform static code analysis in LabVIEW Virtual machines?

Ans: NI style guide of LabVIEW enables developers to perform static code analysis. The LabVIEW environment Analyzer tool kit helps them to automate the development process that detects the improper usage of coding techniques.

23) How can you assure LabVIEW is a high-quality software product?

Ans: Since 1995, National Instrument Inc. has operated under ISO standards; Lloyds Quality Assurance Inc. has approved the National Instrument Inc., for certification ISO 9001:2000, for the effective quality management practices.

24) How do you manage LabVIEW Vis?

Ans: Virtual Machines in LabVIEW consists of the block diagram, front panel, connector, and Icon panels. The following are the types of Virtual instruments they are;

25) How do you explain what are all modifications we can do in Virtual Instruments?

Ans: LabVIEW environment supports the developer to process side-by-side code comparison and compare these with other modified Vis. Developers can store the older source code of Vis and match them with newly developed source codes.

26) What do you mean by the Graphical development system in LabVIEW?

Ans: It is nothing but a graphical programming environment that compiles the code for multiple OS and devices. This development system is useful in a broad range of applications.

27) What is Virtual Instrument in LabVIEW?

Ans: Virtual Instrument in LabVIEW is an application-oriented system with connectivity to networks, peripherals, and applications. It is an open, flexible functionality leveraging of familiar computer technology. This software minimizes developments and maintenance costs.

28) LabVIEW Vis works well with source code providers. Explain?

 Ans: LabVIEW environment consists of source code providers they allow developers to connect with the source code and also enables developers to communicate with the controlling functionality of source code. This way LabVIEW Vis works well with source code providers.

29) How can I make use of external libraries in LabVIEW?

Ans: LabVIEW Environment has provides with advanced features of libraries and features. These libraries enable LabVIEW to communicate with external sources for better standard interface management. These standard interfaces help the developer to reuse of Vis in the development of other application development environments.

30) How can you merge LabVIEW virtual interfaces?

Ans: The latest version of LabVIEW 8.5 supports graphical merge functionalities. This graphical merge helps to automate the combining changes that made to process the separation of different Vis. Developers can perform this operation within the LabVIEW environment or this supports you to set up the separate source code controller to merge the required virtual interfaces.

Final Take:

With the help of this blog, you may learn the top 30 LabVIEW interview questions and Answers.But to get hands-on experience in this technology, you can join HKR LabVIEW online course with this go through LabVIEW tutorial and LabVIEW data types blogs to explore more.

Related Articles:

1. Virtual instrumentation using labview

2. shift Registers in Labview

3. Labview Data types

 

Submit an interview question

Categories

Request for more information

Sachin
Sachin
Networking, OS, Salesforce & Sap
Am sachin I have worked with hkr trainings for more than 4 years .and our methodologies had been a practical suit for student culture and professionals. And I have trained more than 30 batches over the last 8 months. And I have great experience working with hkr trainings. Contact me with my LinkedIn and Twitter.

WhatsApp
To Top