Oracle Weblogic Interview Questions

Are you looking for Oracle WebLogic interview questions? Why Oracle WebLogic technology emerging as the most popular tool? To know the answer to all these questions, you have to check HKR’s frequently designed Oracle WebLogic Interview question and Answers article. From this blog, you not only learn interview questions but also important concepts of Oracle WebLogic. Oracle WebLogic is an application-based server and developed by ORACLE Company. Oracle WebLogic is written using J2EE applications and used to distribute enterprise applications. This Oracle WebLogic interview questions blog helps to crack any complex interview. Your wait is over; let’s begin our journey to explore the blog;

1. What is the Oracle WebLogic server?

Ans: Oracle WebLogic Server is an application server and written using Java EE programming language. This WebLogic is developed by the company Oracle Inc. This platform is used to distribute and deploy multi-tier distributed applications. Oracle WebLogic offers robust, scalable, and mature implementation of Java Enterprise editions (Java EE).

2. What are the advantages of Oracle WebLogic?

Ans: The following are the various advantages of Oracle WebLogic;

  • Increase IT staff productivity through centralized management and outbox monitoring.
  • Improves the performance and productivity of the java application enterprise.
  • Improves services by minimizing down time due to planned or unplanned changes or outrages.
  • Reduces the cost through automated patching and deployment procedure to clone middleware.

3. What are the basic components of a WebLogic server?

Ans: Following are the basic components of a WebLogic server such as;

  • Domains
  • Node managers
  • Admin server
  • Managed server
  • Web logic server cluster

4. What is the name of the default JVM that is made for WebLogic?

Ans: Java development kit (JDK) is developed by Sun enterprises and used for deployment; Whereas JRockit is used for WebLogic production 11G and 12c versions. The operating system also plays a vital role in selecting the certified JDK JVM.

5. Is it a WebLogic automation server or a webserver?

Ans: WebLogic is an application server because of this server host both web based applications and Enterprise applications such as EJB. Here WebLogic hosts the enterprise application in the form of.EAR files can be performed through many application servers like JBoss, WebLogic, or WebSphere. Tomcat is not a widely used application server to host any application servers.

Oracle Weblogic Training Certification

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

 

6. What are the supported installation modes available for WebLogic?

Ans: There are three types of installation modes available for the WebLogic application server. Let me explain them one by one;

Console Mode-> this installation mode is used on the base of interaction between text messages.

Graphical mode -> this installation mode is used on the base of Interactive graphical user interface usage.

Silent mode -> this installation mode is used on the base of the property file available with it; this type of mode doesn’t require any interaction as much.

7. What are the differences between UNDO and REDO in Oracle WebLogic server?

Ans:The below table explains the differences between UNDO and REDO in Oracle WebLogic server: 

UNDO and REDO

8. In how many ways can we provide credentials to start the WebLogic server?

Ans: There are three ways to start the WebLogic server:

  • Using Command-line: when you are creating the domain server, the authentication details (user name and password) can be prompted through a wizard and enable them for the configuration process.
  • Via boot properties file: if the user has already created the domain in the development mode. Then all the encrypted information will store in an identity file. Suppose you will not find the identity file during the boot-up process, then you can enter the password details to find the identity credential.
  • Java option: this option is used to create any new credentials or new domain in the production mode.

9. What are the various ways in which we can start/stop a WebLogic server?

Ans: There are various ways available to start or stop the WebLogic server;

  • By using the java commands in the WebLogic server.
  • By using Windows services.
  • By using the scripts
  • WLST with or without using Node managers.

10. How do you set a CLASSPATH in the WebLogic server?

Ans: Users can use the script files from the WebLogic server to set CLASSPATH requirements. These files are used on the base operating system types we are using.

a. WL_HOME /server/bin/setWLSEnv.cmd for windows

b. WL_HOME/server/bin/setWLSEnv.sh for Linux.

11. How do we change the default Java Virtual Machine to another one?

Ans: Below are the processes used to change the default Java Virtual machine to another one;

  • User needs to update the JAVA_HOME variable to start the server script.
  • Modify the config.xml of the domain server to execute the JRockit javac. exec.
  • Check and modify the sun Java Virtual machine from the startup scripts.

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

 

12. What are the possible reasons for a Server crash?

Ans: Below are the various reasons responsible for a server crash, this is not limited but it depends on the scenarios;

1. Mismatch occurs in the JDBC driver

2. Unsupported device configuration

3. Using any SSL native library

4. Using an error causing Java virtual machine

5. Using any native input or output related issues.

13. What do you mean by clustering in the WebLogic server?

Ans: Clustering is a process of grouping a set of multiple servers to provide higher scalability and availability. The communication in the Cluster can be established through Multicast Internet protocols by sending messages is known as Heartbeat messages.

14. What are the advantages of clustering?

Ans: There are three main advantages of using clustering;

  • High availability
  • Load balancing
  • Scalability

Oracle Weblogic Training Certification

Weekday / Weekend Batches

 

15. What are the capabilities of the WebLogic server?

Ans: The following are the main capabilities associate with the WebLogic server;

  • Any changes occur in the dynamic configuration
  • Redeployment of production application
  • Rolling any upgrades.

Final Take:

In this blog, I have tried my best to explain the important Oracle WebLogic interview questions and Answers. Oracle WebLogic is one of the popular application servers and helps to distribute multi-tier distributed applications. Because of its huge demand, most of the companies are showing keen interest to hire Oracle WebLogic experts. For more details log into www.hkrtranining.com.

Submit an interview question

Find our upcoming Oracle Weblogic Training Certification Online Classes

  • Batch starts on 28th Jul 2021, Weekday batch

  • Batch starts on 1st Aug 2021, Weekend batch

  • Batch starts on 5th Aug 2021, Weekday batch

 
Global Promotional Image
 

Categories

Request for more information

Manikanth
Manikanth
Research Analyst
As a Senior Writer for HKR Trainings, Sai Manikanth has a great understanding of today’s data-driven environment, which includes key aspects such as Business Intelligence and data management. He manages the task of creating great content in the areas of Digital Marketing, Content Management, Project Management & Methodologies, Product Lifecycle Management Tools. Connect with him on LinkedIn and Twitter.