Qlikview Interview Questions

Are you ready to expedite your QlikView professional career? Then I think you are at the right place to learn and explore QlikView skills with HKR. QlikView is an analytical business tool that is designed to provide rapid analytical data reports. This tool is widely used in the top business enterprises to produce effective outcomes. Our HKR experts are well qualified and they have come up with the top frequently asked QlikView interview questions to guide many of you who want to begin their career in QlikView. So what you are waiting for, let’s get into acquiring in-depth knowledge in this business tool.

Most Frequently Asked QlikView Interview Questions 

1. Define the QlikView tool?

Ans: QlikView is one of the top business intelligence tools which provide end-to-end platform services. The main operations included are data integration, user-driven business intelligence, and data analysis. The QlikView business tool helps users to convert the raw data into a useful one. This tool sometimes acts as a “Human brain” and mainly works on the business association. This software tool was found in 1993 in Lund, Sweden, and is now based in King of Prussia, Pennsylvania, United States.

Interested in learning Qlikview Join hkr and Learn more on Qlikview Certification Course!

2. Mention the important features of QlikView?

Ans: The following are the unique features of QlikView;

  • QlikView helps in data association which is maintained automatically.
  • The structure, data, and calculations of the QlikView report are held in RAM.
  • Data is compressed to 10% of the original size.
  • Can perform visualization using colors.

3. How to create a QVD file in QlikView?

Ans: User can create the QVD file using the following syntax;

STORE INTO .

4. List the charts that can be used in QlikView Admin?

Ans: The following are important charts that can be used in QlikView Admin;

  • Line charts
  • Bar charts
  • Combo charts
  • Grid charts
  • Scatter charts.

5. What is the incremental load?

Ans: The incremental load is nothing but loading of new or changed records from the multiple data sources into the QlikView software tool.

6. What is a dashboard?

Ans: A dashboard is a type of QlikView document which shows many data matrices together and values can be stored in the sheet objects. These stored objects can change dynamically upon the selection of certain values in the datasheet objects.

7. Why do we need a master Calendar?

Ans: The master calendar in QlikView is required to know when we want to create additional data values which are not already existed in the original data source. These data objects later can be analyzed with the help of a master calendar.

8. What is a pivot table?

Ans: A pivot table can be defined as a table pf summary that allows the user to extract important information from a large data set.

9. How to set layers in QlikView?

Ans: Layers in QlikView are set on datasheet object properties in the dashboard layout tab. Where you can view them like an option like a top, bottom, and normal, a respective number ranging from 0, 1, and -1.

10. Explain Join and its types?

Ans: Join in QlikView gives the resulting record data which are accessed from one or more tables. These tables contain column which is concatenated only when we append the rows from one table to another.

The types of join are;

1. Left join

2. Right join

3. Inner join

4. Outer join

Qlikview Training Certification

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

11. What are the advantage and disadvantages of QlikView?

Ans: The following are the important advantages and disadvantages;

Advantages:

  • Data sharing is possible
  • Data interpretation and analysis
  • Self-service control tool
  • Low maintenance cost
  • High data security
  • Direct and indirect data search is possible
  • Cheaply available software tool

 Disadvantages:

  • Sometimes there will be a chance of getting inefficient real-time data analysis
  • Less RAM storage limit.

12. What is the purpose and uses of the QVD file?

Ans: The below are the few purpose and uses of the QVD file;

  • Helps to increase the load speed
  • Incremental load is also possible
  • Ease to maintain the file
  • Data consolidation is also possible
  • Separation of roles
  • Decreases the data load on servers.

13. What are QlikView server and publisher?

Ans: QlikView server helps to host the documents, user details, and objects whereas the QlikView publisher is a component of the QVS data file, which is responsible for performing data reduction, distribution, accessing, and managing the data contents. The important thing is that users should get a separate license for publishers.

[Related article: Binary Load in Qlikview]

14. What are the main functions of different tabs on the QlikView management console?

Ans: There are three tabs available on the QlikView management console such as;

  • Status:  Status shows the list of operations that are already executed in the data servers.
  • Documents: This document contains sub-tabs such as source and user documents. The source sub-tab contains dashboard detail which is created by              developers whereas the user document tab contains published dashboard information.
  • Users: this user tab contains details like the QlikView server environment, several services performed by the user, configuration users, and license system which is accessed by clients.

15. What are CAL and its type in QlikView?

Ans: CAL is a Client s Access License which should be connected to the QlikView server. The types of CAL are as follows;

  1. Named user CAL: this is nothing but a user-specific or machine-specific license.
  2. Usage CAL: this allows users to initiate any session.
  3. Session CAL: this allows different multiple users to access different documents and control the sessions.
  4. Document CAL: this permits users to access a specific document.

16. What are the different services of the QlikView server environment?

Ans: The below are important services of the QlikView server environment such as;

  • QVS (QlikView server)
  • QMS (QlikView management system)
  • QDS (QlikView distribution services)
  • DSC (Directory service connector)

17. Explain the three tiers of QlikView applications?

Ans: The major three tiers of QlikView applications are;

  • Tier i: Here Raw data should be loaded first, and then the QVD data file is created.
  • Tier ii: QVD data file is used to transform into a business login, need, and data models are created.
  • Tier iii: This helps to read all QVD data files, which contains Tier ii, and QVW is made.

We have the perfect professional Qlikview Tutorial for you. Enroll now!

18. What are the different types of data loads in QlikView?

Ans: There are seven different types of data loads available in QlikView;

  1. Load from files
  2. Resident Load
  3. Incremental load
  4. Add load
  5. Inline load
  6. Binary load
  7. Buffer load

19. Explain Kurtosis () and Skew () functions?

Ans: Kurtosis () is a type of statistical aggregate function which measures the peak of the curve.

Skew () is a type of statistical aggregate function that measures the symmetry in a distribution curve.

20. Mention the two types of match () function in QlikView?

Ans: The two types of match () function in QlikView are Match () and WildMatch ().

21. What is the difference between the multi-box and list box?

Ans: A multi-box is a type of compressed table that shows the multiple table data fields.

A list box is also a type of compressed table that shows all the data values of any single table fields which stores in the form of lists.

22. List the Components of QlikView architecture?

Ans: The QlikView architecture comprises of five main building blocks such as;

  • QlikView server
  • QlikView publisher
  • QlikView Desktop
  • QlikView management console
  • QlikView user Access.

23. Mention the different components of the dashboard?

Ans: The various components of the dashboard are;

  • Input Boxes
  • Texts or list box objects
  • Selection boxes
  • Charts
  • Notes and comments.

24. Define Concatenation?

Ans: Concatenation in QlikView is defined as a sequence of interconnected things.  Here any rows and columns data are related to each other can be connected with the help of the Concatenation method.

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

25. What is the difference between the QlikView server and QlikView publisher?

Ans: 

QlikView serverQlikView publisher
QlikView server is an application which is created in the desktop versionsQlikView is an optional mobile application
This is hosted on the QlikView serverThis QlikView is a server-side component
This can be accessed by users anywhereThis is the final document management method

26. What are the uses of macros in the application?

Ans: The macros in QlikView are generally used for the following purpose such as;

  1. In the creation of objects.
  2. Helps the user to reload the applications.

27. Mention the popular ways to triggered QlikView alerts?

Ans: There are three popular ways to trigger QlikView alerts such as;

  •  Automatically trigger method
  • Manually trigger method and
  • External programs to trigger QlikView alerts.

28. What is the subset ratio?

Ans: The subset ratio in QlikView is a type of ratio calculated between the total numbers of distinct values that can be found in the table. Then compared to distinct values in the field whose subset ratio is needed.

29. What is the use of binary statements in QlikView?

Ans: The binary statement in QlikView is used to load the data parts of QlikView’s important document.

30. What is the main difference between QlikView and Qlik Sense?

Ans: The major differences between QlikView and Qlik Scene are as follows;

QlikView Qlik sense
QlikView is a kind of hidden script Qlik Sense can be used anywhere in the code
ETL and OLAP tools can be supported ETL and OLAP tools cannot be supported
This tool supports SaaS/multi-cloud platform This does not support the SaaS/ multi-cloud platform
Data mining and analytical methods are not possible Data mining and data analysis methods are possible

 

31. What do you mean by Trellis Chart?

Ans: A grid of charts makes up a trellis chart. In most cases, a grid is used to repeatedly display a chart.

32. What are the QlikView Objects having only expressions but no dimension?

Ans: The following QlikView objects contain only one expression but no dimension: 

  • Gauge chart 
  • list box

33. What is the use of the IntervalMatch() function?

Ans: The function IntervalMatch () is used to make data buckets of different sizes.

34. Describe a container.

Ans: A container is an object in which more than one chart is kept.

35. What do you mean by delimited files?

Ans: Delimited files are the text files where the data fields and the data field values will be separated by commas, semicolons, tabs, etc.

36. Explain what is inline data?

Ans: Inline data refers to the data set that the developer can define and load in the QlikView itself.

37. What are XML files?

Ans: The term "XML" stands for "Extensible Markup Language." It is used to structure, transport and store data between the systems. HTML and XML are similar languages.

38. How can the Web files be loaded into QlikView?

Ans: Using the script editor, QlikView developers can load the web files into the QlikView. You can do this by clicking the data tab and choosing the "Web Files” option in it.

39. How can we connect a database from script editor?

Ans: By choosing one of the connection options in OLEDB (Object Linking and Embedding, Database) or ODBC (Open Database Connectivity) and then clicking the Connect button, Qlikview developers will be able to connect to a database. Then you need to choose the database “Data Source Name” from the list available.

40. What is Resident Load?

Ans: Resident Load refers to a file or table that has already been loaded and is stored in QlikView's memory.

41. Define Binary Load.

Ans: A Binary Load refers to a type of data loaded into the computer’s RAM from the QlikView file. The data in this file will be in the form of 0s and 1s.

42. Define a QVD file?

Ans: A QVD file is described as a collection of tables with data that was created in QlikView. It is simple to read and write in QlikView.

43. What is the key Difference between statements SELECT and LOAD?

Ans: Using the Load Statement, data can be loaded from all the files, previously loaded data, inline data and auto-generated data, etc.

While the statement SELECT is used for loading data from the ODBC or OLE DB data sources.

44. What are Synthetic Keys?

Ans: The keys that are used when there are multiple common columns between two or more tables are called Synthetic Keys.

45. Define mapping load.

Ans: Mapping load refers to a method of creating a mapping table which can be used for replacing the field values and the field names.

Qlikview Training Certification

Weekday / Weekend Batches

46. Define QlikView annotation.

Ans: QlikView annotation enables the users to participate in threaded discussions with content. When a user creates a note related to the QlikView Object other users will be able to comment on it.

47. List out some of the date and time functions.

Ans: Following are some of the data and time functions:

  • Today()
  • year()
  • month()
  • week()
  • day()
  • localtime()
  • makedate()
  • timezone()
  • GMT()

48. What are the tables that are supported in QlikView?

Ans: There are several different kinds of tables in QlikView that includes pivot tables, cross tables, straight tables, mapping tables, and more.

49. What is the difference between the options Let and Set in QlikView?

Ans: We can assign a variable to value using the Let option only  after assigning the expression. While using the Set option we can assign the variable to a value even without assessing any expression.

50. Define Sheets in QlikView.

Ans: A Sheet in QlikView can divide the document into multiple sections. There is at least one sheet in each document. Even more sheets can be added by the user.

Conclusion:

I hope this article may help a few of you to understand the complex concepts of QlikView and also helps you to crack the interview with any top companies. QlikView is one of the popular business intelligence tools and helps to perform data analysis tasks. So in this article, I have tried my best to explain each concept in an understanding manner and may help those of you who want to pursue their profession as QlikView experts.

Find our upcoming Qlikview Training Certification Online Classes

  • Batch starts on 6th Dec 2022, Weekday batch

  • Batch starts on 10th Dec 2022, Weekend batch

  • Batch starts on 14th Dec 2022, Weekday batch

 
Global Promotional Image
 

Categories

Request for more information

Gayathri
Gayathri
Research Analyst
As a senior Technical Content Writer for HKR Trainings, Gayathri has a good comprehension of the present technical innovations, which incorporates perspectives like Business Intelligence and Analytics. She conveys advanced technical ideas precisely and vividly, as conceivable to the target group, guaranteeing that the content is available to clients. She writes qualitative content in the field of Data Warehousing & ETL, Big Data Analytics, and ERP Tools. Connect me on LinkedIn.