WinRunner Interview Questions

Are you ready to acquire your testing skill set with recently designed HKR’s WinRunner Interview Questions and Answers article? The WinRunner – a popular automated graphical user interface testing tool that allows users to record and script the user interface test cases. The main purpose of using the WinRunner testing tool is used to capture, verify, and replay the user interface test scripts. With the help of our frequently designed to help those who are working as a tester to upgrade their skill sets in the WinRunner tool. In this blog, you will be learning the important questionaries’ asked by top tech companies. Let’s get going;

Most Frequently Asked WinRunner Interview Questions

1. What do you know about the WinRunner testing tool?

Ans: WinRunner is a popular automated graphical user interface testing tool that allows users to record and script the user interface test cases. The main purpose of using the WinRunner testing tool is used to capture, verify, and replay the user interface testing scripts. This tool works well with HP Quick test professionals and supports enterprise-level quality assurance capabilities. The Win Runner is developed by HP Company.

2. Name the different testing stages used in Win Runner?

Ans: Below are the 6 testing stages used in Win Runner;

  • Create GUI map: this map file used to identify graphical user interface objects used in many application developments that you need to be tested.
  • Testing can be performed by using these stages:

a. Recording 

b. Programming and 

c. Combining both.

  • Debug mode is used by testing professionals to provide consistency, monitoring, and also offers to break points in test cases.
  • Run test case mode used to test the application and compare the data application to capture the data sets.
  • View result stage gives the status of any test – PASS or FAIL
  • Report detect mode is used to identify failed test cases which are reported from the result window system.

3. Mention the language used in WinRunner?

Ans: Below is the language used in WinRunner;

TSL -> Test scripting language, this is similar to the C programming language.

4. Brief about the test scripts you have created in WinRunner?

Ans: WinRunner test script consists of Mercury’s Interactive test script language or TSL. With the help of this, we can modify the test records which are recorded. This process can be done by adding programming elements and TSL functionalities or function generator. As we already know that WinRunner is a visual programming tool.

5. Explain the different types of modes in which we can run test scripts in WinRunner?

Ans: There are three different test modes used in WinRunner;

1. Verify -> this testing mode is used to check the various applications and compare that with already existing data.

2. Debug -> this testing mode helps users to find different bugs to run test scripts.

3. Update -> this testing mode helps the user to modify the test results or generate a new result expected folder.

Get ahead in your career by learning WinRunner course through hkrtrainings WinRunner Online Training

Winrunner Training

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

6. Explain WinRunner’s evaluation of test results?

Ans: WinRunner usually displays the test results in the Report folder. This report makes a list of all the events during the time of the test case running like checkpoints, error messages, user and system messages. If you found any type of mismatch at the check point level, you need to compare the actual or expected results in the Test Results Window.

7. Explain the use of the set_window command?

Ans: Set_window command is mainly used to focus on any window systems. This command is also used to place your focus on the detected windows before performing test script implementation.

The syntax is as follows;

Set_window (,).

8. Describe any two scenarios where WinRunner cannot identify GUI objects?

Ans: The following are the two scenarios which I would like to mention them;

1. If you are using an object which is not a standard window object, by that time you should utilize the WinRunner.

2. If any browser which you are using is not supported by the WinRunner version.

9. How can you unload GUI map files in WinRunner?

Ans: Steps involved in unloading the GUI map files;

1. To unload any GUI map file (any particular file) use the following methods;

GUI_Close ()  or GUI _Unload ().

2. To unload all the GUI map files you have to use the methods;

GUI_Close_all or GUI_Unload_all.

10. What do you mean by GUI spy?

Ans: GUI spy is enabling users to view all the GUI object properties. When Spy pointer points to any object, then automatically GUI spy will display the properties and values which are completely related to GUI spy dialog box. With the help of this GUI, spy users can also filter or select the set of dialog box properties.

11. How to organize GUI map files?

Ans: User can organize GUI map files in 2 possible ways;

1. Global GUI map files: here this is a single file operation used for the whole testing application.

2. GUI map file per test: to perform each test, a separate GUI map file will be used by the WinRunner application tool.

12. Explain two different types of recording modes?

Ans: WinRunner uses the two types of recording modes;

1. Context sensitive recording: in this type of recording in WinRunner, all the required interactions will be performed by the graphical user interface object in the application are recorded.

2. Analog Recording: in this type of recording in WinRunner, the components which we are using included are mouse clicks, X or Y coordinates, and Keyboard inputs will be recorded.

13. Give an overview of checkpoints in WinRunner?

Ans: Check point is the place, where need to compare and check the actual and expected data results of any tests. There are four types of checkpoints in WinRunner,

  • GUI checkpoints: To check and ensure details regarding GUI objects. For instance, the item is crossed or the object button is enabled.
  • Text checkpoints: This checkpoint is used to verify Graphical user interface objects contents.
  • Database checkpoints: this check point is used to check the data set.
  • Bitmap checkpoints: this checkpoint is used to compare any snapshot to set an earlier version of the WinRunner.
14. Where can we use regexp_label property and regexp_msw_class?

Ans:

1. regexp_label property:  It is available to windows. It privately places the regular expressions into a window’s label description.

2. The regexp_msw_class property: this is mandatory for all the available data windows and object classes. This places the regular expression into the object’s MSW_class.

Want to know more about Artificial Intelligence, visit hereWant to know more about Artificial Intelligence, visit hereWant to know more about Artificial Intelligence, visit here

Want to know more about WinRunner , visit here WinRunner Tutorial!

Want to know more about Artificial Intelligence, visit hereWant to know more about Artificial Intelligence, visit here

15. Is there any way to face unexpected errors in WinRunner?

There are 5 types of exceptions used in WinRunner:

1. Pop-up exceptions

2. Object Exceptions

3. TSL exceptions

4. Web exceptions

5. UAE exceptions

Final take:

There is a lot of testing application tools available in the market, is anyone looking to upgrade testing skills? Here you go, WinRunner is one of the popular testing tools, which is used to monitor, record, and scripting the test cases. If anyone looking to get some hands-on experience, then visit our website www.hkrtrainigs.com. Our training helps you to get trained by industry-level experts and certified. Our interview question blog also helps you to crack all types of complex interviews. 

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

16. Define the logical name of the object

Ans. A logical name is a text label name of the same object. It makes the text script easy to read.

17. What is a Boundary Test?

Ans. A boundary test is conducted to ensure that the program responds to maximum inputs. The test confirms that it can handle maximum inputs and generate the respective outputs at both ends.

18. What are the disadvantages of Compile Module?

Ans. The following are a few disadvantages of using a Compile module in WinRunner.:-

  • We cannot insert sync points.
  • It is challenging to insert Checkpoints in the compile module.
  • Also, we cannot execute it.

19. How can you freeze GUI spy?

Ans. To freeze GUI spy, we can use Ctrl+F3

20. Define Data Parameterization.

Ans. It is the process of using different values instead of recorded values replaced by variables that hold various values and those values used during the script's execution. It also minimizes the script size. The process of data parameterization is extensively used when the values change after the execution of each test. For example, we want to test a sales order application where the application number increases by the digit 1. The data parameterization process best suits this type of testing.

21. What is the extension used for GUI map File?

Ans. The extension for the GUI Map file is ".gui."

22. How do you use the Temp GUI map File?

Ans. The temporary (temp) GUI Map File is helpful while running a test script within WinRunner and locates windows and objects by itself. Also, it loads the same into the temp GUI Map file. Also,  we can load this temp GUI Map File while running test scripts. 

23. Define a virtual object in WinRunner.

Ans. A virtual object is used to teach Winrunner to recognize any bitmap within a window as a GUI object. Based on the bitmap's behavior within an application, we can develop virtual push buttons, lists, tables, check buttons, etc. If no one is suitable among any of these, then there is an option to map the virtual object to the general object class.

24. What logical object name of the GUI object will be when there is a missing object label?

Ans. The logical object name is the attached name of the GUI if there is no label or text available for an object.

25. What are the disadvantages of loading GUI Map files through Startup scripts?

Ans. The following are the various disadvantages of loading a GUI Map File through Startup scripts-

  • GUI map will use more memory if you use one GUI Map file for the whole app.
  • If there is any object missing that already exists in that Map file, you must update the same file. Then you reload it again. It's a time-consuming task.

If you have any doubts on Looker, then get them clarified from WinRunner Industry experts on our WinRunner community

Winrunner Training

Weekday / Weekend Batches

26. How does WinRunner identify the objects on the application?

Ans. WinRunner identifies the objects on the application using GUI Map File. While running a test, WinRunner uses a GUI map to find the objects. Here it starts with reading the description of an object within the GUI map. Later, it looks for an object with similar properties in the tested application.

27. How do you perform debugging of the scripts in WinRunner?

Ans. We can execute the script in debug mode to debug a script in WinRunner. Also, we can use the Step, Step Into, and Step Out functions offered by WinRunner to debug the script. 

28. How can you integrate automated scripts from the TestDirector?

Ans. While building a test script, when we work with WinRunner, we can save the tests directly to the database of the TestDIrector. Suppose we mention that the test scripts are automated. In that case, TestDirector will develop a skeleton or structure for the script, which we can modify later to one used for application testing

29. How do you use WinRunner in your project work?

Ans. We can use WinRunner to build automated scripts for different purposes like the application's GUI, Functional, and Regression testing in the project work.

30. Distinguish between a function and a script.

Ans. A function can go into a Compiled module, but a script cannot. Further, a function strictly follows the C syntax, but the script doesn't follow it. 

31. Define Rapid Test Script Wizard in WinRunner.

Ans. It helps to open the application window systematically and knows the description of each GUI object. The wizard saves this information within a GUI map file. 

Also, it produces tests based on the information acquired through the application navigation. 

32. How can you edit the Logical name of any object? Is it possible?

Ans. Logical names are the text labels of the same object usually produced by WinRunner. It's possible to change or edit the logical name of an object using GUI Map Editor. 

Find our upcoming Winrunner Training Online Classes

  • Batch starts on 4th Feb 2023, Weekend batch

  • Batch starts on 8th Feb 2023, Weekday batch

  • Batch starts on 12th Feb 2023, Weekend batch

 
Global Promotional Image
 

Categories

Request for more information

Srivalli
Srivalli
Research Analyst
As a senior technical content writer for HRK tainings, srivalli patchava has a greater understanding of today's data-driven environment, which includes key aspects of data management and IT organizations. She manages the task of creating great content in the areas of software testing, DevOps, Robotic process automation. Connects with her on Linkedin and Twitter.