Sailpoint Interview Questions

Identity management has become a need of the hour. In the wake of this need, one can definitely resort to using Sailpoint- A cloud-based identity management solution provider. These days there are many opportunities for Sailpoint skills in many companies. If you are about to appear for an interview based on Sailpoint skills, here is the good news for you. We have developed a list of popular Sailpoint interview questions and answers. These interview questions will help you to boost your morale. We will discuss the frequently asked Sailpoint interview questions and answers. Interviews can be very tasking. Some so many individuals possess a perfect skill set, yet fail to impress the interviewer during the interviews. With this curated list of popular Interview Questions, you can be one step ahead of your competition as you would be prepared for what is coming your way. A thorough reading of this interview guide can be really good for you. These Sailpoint interview questions and answers will help you in preparing for an interview for a fresher as well as an experienced professional’s role. What are you waiting for? Let’s start reading!

1. What is Sailpoint?

Ans: SailPoint refers to an open-source Identity Governance platform that empowers the organization to make an identity-enabled enterprise setup by integrating Data, Device & Applications in one aligned stream. 

2. What is SailPoint IIQ (Identity IQ)?

Ans: Sailpoint IdentityIQ® is a comprehensive administration based IAM arrangement that gives quick, advantageous access that keeps business clients productive and accesses the important controls that guard the business. IdentityIQ incorporates compliance management and provisioning in an integrated sort of arrangement that generally uses an identity governance framework.

3. What is the application of SailPoint?

Ans: SailPoint Identity is a robust and feature-rich, cloud-based identity governance arrangement that conveys password management, provisioning, access control, and request, and access accreditation administrations for cloud, tablets, mobiles, and on-premises applications.

4. Why do we need Identity Management in today’s time?

Ans: All things considered, in the current situation, the general cyberattacks and constant threats to the corporation’s privacy arrangements have become a significant worry for associations. Identity management as well as the authorized access essentially ensures that it is only the approved individual who can get to the information on the cloud and at the same time can appropriately deal with the equivalent.

This regularly upgrades the protection along with security in a cloud situation and empowers the organization to just keep up their pace constantly. Cloud identity management stays away from the odds of data leak by forcing different limitations on the equivalent.

5. Define Identity Intelligence in simplest terms.

Ans: Identity Intelligence changes specialized character information dispersed over different enterprise frameworks into concentrated, handily comprehended, and business-significant data including dashboards, reports, and advanced ERPs.

6. Illustrate the key drivers of IAM.

Ans: The key drivers of IAM are

7. Explain Host configuration.

Ans: The Host Configuration page is used to screen dynamic servers running an IdentityIQ example. This is otherwise called an IdentityIQ cluster. The information given on this page informs system managers of the present workload at hand that every server is keeping up.

8. In which cloud models can you apply Sailpoint Solutions directly?

Ans: Sailpoint solutions can be applied to-

9. Is Identity management possible in the world of Utility Computing?

Ans: Surely, it is conceivable since this is module management, the nature of administrations could be extraordinary. In the greater part of the instances, the Hybrid methodology and identity management is certainly not a serious deal with the help of a viable arrangement.

10. What are the Different Layers in Cloud Architecture?

Ans: The different layers of the cloud architecture are-

11. Define Roles in Identity Management.

Ans: You can club the set of Entitlements to frame a role. An Entitlement can be expressed as approval on a specific framework/application.

12. How many types of Roles can you create using Sailpoint?

Ans:

13. Define Role Configuration in Sailpoint.

Ans: Role Configuration is the page used to characterize exclusively expanded role qualities and role types. The all-inclusive traits are shown with the remainder of the role data all through the item. A case of an all-inclusive role quality may be role status.

14. What is the use of a Role type?

Ans: The role type is utilized to arrange roles to perform various capacities inside your plan of action. For instance, the type may be utilized to control the legacy or programmed task of roles.

15. What are System Integrators ? Explain how they are related to Identity Management.

Ans: One of the fundamental duties of the framework integrators is to give the best system to the planning of the procedure which is convoluted however is helpful in personality management. A solid system of a hybrid or a private cloud with compelling access management capacities can be guaranteed with the assistance of this methodology.

Sailpoint Training

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

 

16. What do you understand about the Apache Velocity Engine?

Ans: IdentityIQ email formats are handled through an open‐source engine called Apache Velocity. Speed is a Java‐based layout motor that permits site page architects to reference strategies characterized in Java code. IdentityIQ's email formats utilize the Velocity Template Language to powerfully determine the email messages' substance and create custom email messages explicit to the beneficiary, work thing, and activity included.

                                                       If you want to Enrich your career with Sailpoint course professional.

                                                                Then visit hkrtrainings and get “Sailpoint Online Training” free demo

17. What approach will you opt for in order to render your Cloud more intelligent?

Ans: We can simply do this by providing the integrators with the knowledge related to the datacenter as well as its creation history.

18. What is an Identity cube?

Ans: Any record from a source application is called an Identity after it is collected into the Sailpoint IIQ. The whole information of the client, for example, Identity, Identity Detail, and Entitlements consolidated are alluded to as an Identity cube.

19. Define Application onboarding.

Ans: The complete procedure of confirming the availability, getting the client information from applications into the Sailpoint IIQ is called Application onboarding.

20. What approach will you choose link programs to the useful Systems in Sailpoint?

Ans: This should be possible with the assistance of a methodology called the EUCALYPTUS methodology. It is additionally conveyed for the required clustering in the cloud condition with the goal that personalities can be overseen on an unpredictable system without any problem.

21. What are the types of certification available in Sailpoint?

Ans: The types of certifications available in Sailpoint are-

22. What is the exclusion rule?

Ans: An Exclusion rule is composed of accreditation to reject a portion of the characters with explicit credits to be kept separate from the certification.

23. What is the native Identity?

Ans: Native Identity is the identity that is directly made in the IIQ environment much against the usual way of creating it in the source or the target systems.

24. How can we represent an organization in Sailpoint?

Ans: We can successfully represent an organization in Sailpoint by directly integrating it with all available systems or targets that are there in that particular organization.

25. Sailpoint Interview Questions and Answers for Experienced Professionals

Ans: The level of difficulty for positions requiring experience is different from those of the fresher level job postings. Don't worry we have got you covered here. You can now scroll through the frequently asked Sailpoint Interview Questions and Answers for experienced professionals.

26. What are the necessary Security Laws that need to be kept in mind to secure the important data on a cloud server?

Ans: The principal thing you can do is to ensure that the information is to be restrained and handled dependably in an application. The following law is identified with a record that essentially ensures that it deals with the whole information that is being controlled. In addition to this, a few more laws need to be kept in mind, for example, Input Validation, Output Reconciliation just as the laws that are overseeing the security, just as the reinforcement of the system.

27. Differentiate between Traditional Cloud Identity Management Solutions and Sailpoint?

Ans: The Sailpoint concentrates more on the multi-convention approach and it principally centers on empowering any Information Technology asset to be considered essential. One of the key advantages is it basically acknowledges the default language of the apparatus or the program and just ensures great outcomes in the briefest conceivable time.

28. Name the different types of correlation in Sailpoint?

Ans: The different types of correlation in Sailpoint are

29. What are the differences between Authentication and Authorization?

Ans:

differences between Authentication and Authorization

30. What do you understand by data merging during application configuration?

Ans: Data merging is a connector level element accessible in delimited and JDBC kind of utilizations. Numerous passages of information are converged during the final stage.

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

 

31. How will you handle performance for an End-User?

Ans: We can do that by keeping the meeting memory impression low Page at DB level rather than at the webserver level. While load testing utilizes a wide scope of information to evade the reserve and mimic the real performance of end-clients.

32. Is there any difference between the Identity Management of the Traditional Data Centers and Cloud Environment?

Ans: No, they are not equivalent and there are many differences. There is a great deal of programming just as the equipment problems in the conventional datacentres and the truth of the matter is they all should be made sure about as far as identity management through conventions and approaches. They have to have arrangements that center more on the upkeep while with regards to the cloud; the equivalent isn't a big issue during the cloud the board.

                       If you want to Explore more about Sailpoint? then read our updated article - Sailpoint Tutorial

33. What are the two datacentres that can be found in common in the Cloud environment?

Ans: The two datacentres that are common in the Cloud environment are

34. Name the two basic kinds of clouds that are there in the cloud computing approach?

Ans: The two basic clouds in the cloud computing approach are

kinds of clouds

35. What are the investments needed in Cloud Architecture?

Ans: Indeed, the investments are nearly nil then in that particular event, one requires a committed cloud. It is especially evident that cloud innovation is well secure and safe in each angle as it essentially ensures the in the nick of time foundation.

36. What are the various Components that are instrumental in Cloud Architecture?

Ans: The primary thing that issues is the speed of the processor. The next in line, are Cloud Ingress and Intra-cloud interchange of information. Also, the powerful Cloud Provided Services and the capacity administrations are likewise obligatory.

37. How can you validate the performance of a build in the Sailpoint environment?

Ans: By doing a simple Load testing of 20% more users than the projected number is a good way of starting the validation.

38. Suppose- In a matter of just 30 seconds, you have to take over a project where almost all the development has been done, how will you review the existing code?

Ans: Probably the most ideal ways are to survey the unit experiments utilized during advancement. Likewise, on the off chance that you run every one of the utilization cases in debugger method of the IDE as it is going to give me a superior picture at a time when a specific strategy is conjured

39. Name the important tables of the database for Sailpoint IdentityIQ?

Ans: Spt_application etc.

40. What is a rule library in Sailpoint? Why do we write a rule library?

Ans: Rather than composing various rules to be utilized in various areas, for example, work processes or lifecycle events we can simply compose all the guidelines in a solitary java class and start up the items from the equivalent.

41. What can you do to secure data migration within the cloud system?

Ans: We can secure it by paying attention to the encryption key and ensure the equivalent is actualized alongside the documents or the information that has been provided

42. What is Library in workflow?

Ans: It is the same as a rule library.

43. Whenever a user joins the firm, what all things are done in Sailpoint and for that? What configurations are required?

Ans: It relies upon the association's procedures. If the client needs to self-register for any of the entrances to be mentioned, that should be possible utilizing Sailpoint. On the off chance that not, at that point the records are provisioned consequently once the worker information is amassed into the IIQ, which for the most part has a one-day interim.

44. What do you understand by the native change type of a life cycle event?

Ans: A native change type of a life cycle event empowers the option to check whether or not the requisite change has been done in the source system or the IIQ.

45. Differentiate between capabilities and roles.

Ans: Well, Capability is not the correct term here. It is called entitlement. Entitlement is the access that is given to a particular system and on the other hand, the roles are the groups or clusters of these accesses.

Sailpoint Training

Weekday / Weekend Batches

 

46. What do you understand by the approval items?

Ans: Each head or the director has scarcely any things on his dashboard, which some subordinate representative has an access request/account demand set up, for the supervisor to endorse. 

47. Name the different modes of approval?

Ans: Approvals can be either Email-based or browser-based.

48. How can you open a custom form within approval?

Ans: On the off chance that the structure is empowered and the endorsement is denied, at that point, the administrator can tell the representative about the reason for the same

49. Define the concept of role mining.

Ans: The way toward following either top to bottom based methodology or simple base up approach when attempting to make an entitlement, role and association unit is called Role mining.

If you have any doubts on Sailpoint, then get them clarified from Sailpoint Industry experts on our Sailpoint community!

50. How many types of extended attributes are there in Sailpoint?

Ans: We have 8 types of extended attributes in Sailpoint

Conclusion

With this, we conclude our Sailpoint Interview questions and answers' list. Make sure you read each of these questions very carefully. This list of Sailpoint interview questions and answers has been prepared after thorough research. You can expect some of these questions in your Sailpoint interview sessions.

If you have any queries, feel free to ask us. Leave a comment below and we will get back to you. All the best!

Submit an interview question

Categories

Request for more information

John
John
Cloud Technologies & Cyber Security
John is a Post Graduate in Computer Science from Andhra University .She is currently working as an IT developer at hkr trainings.com. And he has great experience includes both IT development and operational roles. Connect with him on LinkedIn and Twitter. Thank you

WhatsApp
To Top