Big Data Hadoop Interview Questions

Get Technical Answers for Big data hadoop Interview Questions by Hadoop Developers, Advanced Technical Questions for Freshers and Experience Persons. Free practical tests

1. What is big data Hadoop?

Ans: As I said earlier Hadoop is open source software where Java framework is used to store, transfer, and clustering the data is called big data. This type of software technology offers huge storage management for any kind of data. Hadoop big data helps in processing enormous data power and offers a mechanism to handle limitless tasks or operations.

2. What are the major differences between Hadoop and Spark?

Ans: The below table will explain the major differences between Hadoop and Spark;

Hadoop Spark
Hadoop offers HDFS dedicated storage With Spark none of the dedicated storage is possible
Hadoop offers an Average speed of processing Spark provides an excellent speed of processing
Hadoop supports tools and libraries Spark supports tools like core, SQL, MLlib, and Graphx

3. What are the real-time industry applications of Hadoop?

Ans: The following are the important features of Hadoop;

  • Helps in managing the traffics on streets
  • Offers streaming processing
  • Supports content management and archiving e-mails method
  • Helps to process rat brain signal using Hadoop computing clusters
  • Provides fraud detections and prevention
  • Offers manage the contents, posts, images, and videos on many social media platforms
  • Analyze customer data in real-time to improve business performance.

4. Can you please explain how Hadoop is different from other parallel computing systems?

Ans: The following points will explain how you can differentiate Hadoop from parallel computing system;

  • Hadoop is a type of distributed file management system that helps users to store and handle the enormous data sets on cloud-computing machines and also reduces the data redundancy.
  • In Hadoop data is stored in form of nodes, and it’s always good to process them in a distributed manner.
  • Parallel system is a relational database computing system, which helps to query any type of data in real-time. Here it’s not always good to store data in records, columns, and tables.

5. Mention the different modes available in Hadoop?

Ans: There are 3 types of modes available in Hadoop; such as

  • Standalone mode: This is the default mode and uses the local file system to access both input/ output operations. This mode is commonly used for debugging purposes and never takes the support of HDFS.
  • Pseudo distributed or single-node cluster: this type of node cluster is used to configure the file systems.
  • Fully-distributed mode (Multi-core cluster): this is the production phase of Hadoop, in this case, data is used and which is distributed across several nodes.

6. What is distributed Cache? What are its benefits?

Ans: Hadoop’s distributed cache is a type of service provided by MapReduce Framework used to manage cache file systems.

Uses:

This distributed cache reduces the execution time and it’s also possible to access the data.

Here you can store the data in arrays and hash map.

7. What are the most common input formats available in Hadoop?

Ans: There are three types of input formats available in Hadoop;

  • Text input format
  • Key-value input format
  • Sequence file input format

8. What are the core methods of a Reducer?

Ans: The three core methods of Hadoop reducer such as;

  1. Setup (): This type of core method is used for configuring parameters like input data size and distributed cache data. 

Public void setup (context_name)

  1. Reduce (): this type of core method is used to reduce the redundancy file types. 

Public void reduce (key, value, context)

  1. Cleanup (): this core method is used to clean the error and temporary files.

 Public void cleanup (context_name)

9. What is a sequence file in Hadoop?

Ans: Sequence files are extensively used to reduce the input/output formats. This is a flat-file that contains binary key-value pairs. Usually, map outputs are stored in the Sequence file. This sequence file contains three classes such as reader class, writer class, and sorter class.

10. What is the role of a job tracker in Hadoop?

Ans: Job tracker is a resource management system used to manage the task tracker. This is also used to track the task’s progress and fault tolerance. The job tracker is also used to communicate with the Name node mainly used to identify the location of data.

11. How can you debug the Hadoop code?

Ans: Steps:

  1. Run:

This can be done by using the following command such as

Ps –ef I  grep –I ResourceManager

  1. With the help of RM logs, you need to identify the worker node.
  2. Now it’s time to log in to the node and run the below code;

 Ps –ef  I   grep –iNodemanager

  1. It will examine the Node manager log files. You will get majority errors from the user-level logs.

12. How to compress a mapper output not touching reducer output?

Ans: To achieve this compression method,

 Conf. set (“mapreduce.map.output.compress” , true)

Conf. set (“mapreduce. Output.fileoutputmat.compress”, false)

13. How can you transfer data from Hive to HDFS?

Ans: By writing the query:

Hive > insert overwrite directory ‘/’ select * from emp;

14. Which companies use Hadoop?

Ans: 

  • Yahoo
  • Facebook
  • Amazon
  • Netflix
  • Adobe
  • eBay
  • Twitter

15. Mention the three different modes available in Hadoop?

Ans: Below are the three different modes of Hadoop such as;

  • Name Mode
  • Checkpoint name mode
  • Backup node.

 

16. On What Concept The Hadoop Framework Works?

Ans: It works on MapReduce, and it is devised by Google.

17. What Is Mapreduce?

Ans: Map reduce is an algorithm or concept to process Huge amount of data in a faster way. As per its name you can divide it Map and Reduce.

The main MapReduce job usually splits the input data-set into independent chunks. (Big data sets in the multiple small datasets)

MapTask: will process these chunks in a completely parallel manner (One node can process one or more chunks).The framework sorts the outputs of the maps.

Reduce Task : And the above output will be the input for the reducetasks, produces the final result.

Your business logic would be written in the MappedTask and ReducedTask. Typically both the input and the output of the job are stored in a file-system (Not database). The framework takes care of scheduling tasks, monitoring them and re-executes the failed tasks

18. How Does Master Slave Architecture In The Hadoop?

Ans: The MapReduce framework consists of a single master JobTracker and multiple slaves, each cluster-node will have one TaskTracker. The master is responsible for scheduling the jobs' component tasks on the slaves, monitoring them and re-executing the failed tasks. The slaves execute the tasks as directed by the master.

Big Data Hadoop Training

  • Master Your Craft
  • Lifetime LMS & Faculty Access
  • 24/7 online expert support
  • Real-world & Project Based Learning

 

19. How Does An Hadoop Application Look Like Or Their Basic Components?

Ans: Minimally an Hadoop application would have following components.

Input location of data

Output location of processed data.

A map task.

A reduced task.

Job configuration

The Hadoop job client then submits the job (jar/executable etc.) and configuration to the JobTracker which then assumes the responsibility of distributing the software / configuration to the slaves, scheduling tasks and monitoring them, providing status and diagnostic information to the job-client.

20. Explain How Input And Output Data Format Of The Hadoop Framework?

Ans: The MapReduce framework operates exclusively on pairs, that is, the framework views the input to the job as a set of pairs and produces a set of pairs as the output of the job, conceivably of different types.

See the flow mentioned below

(input) -> map -> -> combine/sorting -> -> reduce -> (output)

21. What Are The Restriction To The Key And Value Class ?

Ans: the key and value classes have to be serialized by the framework. To make them serializable Hadoop provides a Writable interface. As you know from the java itself that the key of the Map should be comparable, hence the key has to implement one more interface Writable Comparable.

22. Explain The Wordcount Implementation Via Hadoop Framework ?

Ans: We will count the words in all the input file flow as below

input Assume there are two files each having a sentence Hello World Hello World (In file 1) Hello World Hello World (In file 2)

Mapper : There would be each mapper for the a file For the given sample input the first map output:

< Hello, 1>

< World, 1>

< Hello, 1>

< World, 1>

The second map output:

 < Hello, 1>

< World, 1>

< Hello, 1>

< World, 1>

Combiner/Sorting (This is done for each individual map) So output looks like this The output of the first map:

< Hello, 2>

< World, 2>

The output of the second map:

< Hello, 2>

< World, 2>

Reducer : It sums up the above output and generates the output as below

< Hello, 4>

< World, 4>

 Output

Final output would look like

Hello 4 times

World 4 times

23. What Mapper Does?

Ans: Maps are the individual tasks that transform input records into intermediate records. The transformed intermediate records do not need to be of the same type as the input records. A given input pair may map to zero or many output pairs.

24. What Is The Inputsplit In Map Reduce Software?

Ans: An InputSplit is a logical representation of a unit (A chunk) of input work for a map task; e.g., a file name and a byte range within that file to process or a row set in a text file.

25. What Is The Inputformat ?

Ans: The InputFormat is responsible for enumerate (itemise) the InputSplits, and producing a RecordReader which will turn those logical work units into actual physical input records.

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

 

26. Where Do You Specify The Mapper Implementation?

Ans: Generally mapper implementation is specified in the Job itself.

27. How Mapper Is Instantiated In A Running Job?

Ans: The Mapper itself is instantiated in the running job, and will be passed a MapContext object which it can use to configure itself.

28. Which Are The Methods In The Mapper Interface?

Ans: The Mapper contains the run() method, which call its own setup() method only once, it also call a map() method for each input and finally calls it cleanup() method. All above methods you can override in your code.

29. What Happens If You Don't Override The Mapper Methods And Keep Them As It Is?

Ans: If you do not override any methods (leaving even map as-is), it will act as the identity function, emitting each input record as a separate output.

30. What Is The Use Of Context Object?

Ans: The Context object allows the mapper to interact with the rest of the Hadoop system. It Includes configuration data for the job, as well as interfaces which allow it to emit output.

Big Data Hadoop Training

Weekday / Weekend Batches

 

31. How Can You Add The Arbitrary Key-value Pairs In Your Mapper?

Ans: You can set arbitrary (key, value) pairs of configuration data in your Job, e.g. with

Job.getConfiguration().set("myKey", "myVal"), and then retrieve this data in your mapper with

Context.getConfiguration().get("myKey"). This kind of functionality is typically done in the Mapper's setup() method

32. How Does Mapper's Run() Method Works?

Ans: The Mapper.run() method then calls map(KeyInType, ValInType, Context) for each key/value pair in the InputSplit for that task

33. Which Object Can Be Used To Get The Progress Of A Particular Job ?

Ans: Context

34. What Is Next Step After Mapper Or Maptask?

Ans: The output of the Mapper are sorted and Partitions will be created for the output. Number of partition depends on the number of reducer.

35. How Can We Control Particular Key Should Go In A Specific Reducer?

Ans: Users can control which keys (and hence records) go to which Reducer by implementing a custom Partitioned.

36. What Is The Use Of Combiner?

Ans: It is an optional component or class, and can be specify via Job.setCombinerClass(ClassName), to perform local aggregation of the intermediate outputs, which helps to cut down the amount of data transferred from the Mapper to the Reducer.

37. How Many Maps Are There In A Particular Job?

Ans: The number of maps is usually driven by the total size of the inputs, that is, the total number of blocks of the input files.

Generally it is around 10-100 maps per-node. Task setup takes awhile, so it is best if the maps take at least a minute to execute.

Suppose, if you expect 10TB of input data and have a block size of 128MB, you'll end up with 82,000 maps, to control the number of block you can use the mapreduce.job.maps parameter (which only provides a hint to the framework). Ultimately, the number of tasks is controlled by the number of splits returned by the InputFormat.getSplits() method (which you can override).

38. What Is The Reducer Used For?

Ans: Reducer reduces a set of intermediate values which share a key to a (usually smaller) set of values.

The number of reduces for the job is set by the user via Job.setNumReduceTasks(int).

39. Explain The Core Methods Of The Reducer?

Ans: The API of Reducer is very similar to that of Mapper, there's a run() method that receives a Context containing the job's configuration as well as interfacing methods that return data from the reducer itself back to the framework. The run() method calls setup() once, reduce() once for each key associated with the reduce task, and cleanup() once at the end. Each of these methods can access the job's configuration data by using Context.getConfiguration().

As in Mapper, any or all of these methods can be overridden with custom implementations. If none of these methods are overridden, the default reducer operation is the identity function; values are passed through without further processing.

The heart of Reducer is its reduce() method. This is called once per key; the second argument is an Iterable which returns all the values associated with that key.

40. What Are The Primary Phases Of The Reducer?

Ans: Shuffle, Sort and Reduce.

41. Explain The Shuffle?

Ans: Input to the Reducer is the sorted output of the mappers. In this phase the framework fetches the relevant partition of the output of all the mappers, via HTTP.

42. Explain The Reducer's Sort Phase?

Ans: The framework groups Reducer inputs by keys (since different mappers may have output the same key) in this stage. The shuffle and sort phases occur simultaneously; while map-outputs are being fetched they are merged (It is similar to merge-sort).

43. Explain The Reducer's Reduce Phase?

Ans: In this phase the reduce(MapOutKeyType, Iterable, Context) method is called for each pair in the grouped inputs. The output of the reduce task is typically written to the FileSystem via Context.write (ReduceOutKeyType, ReduceOutValType). Applications can use the Context to report progress, set application-level status messages and update Counters, or just indicate that they are alive. The output of the Reducer is not sorted.

44. How Many Reducers Should Be Configured?

Ans: The right number of reduces seems to be 0.95 or 1.75 multiplied by

( * mapreduce.tasktracker.reduce.tasks.maximum).

 With 0.95 all of the reduces can launch immediately and start transfering map outputs as the maps finish. With 1.75 the faster nodes will finish their first round of reduces and launch a second wave of reduces doing a much better job of load balancing. Increasing the number of reduces increases the framework overhead, but increases load balancing and lowers the cost of failures.

Final Note:

I hope this blog may help a few of you to learn and crack any big data Hadoop interview questions asked by top companies. As per the Gartner report, almost 62% of the big companies use big data Hadoop software to control an enormous amount of data. So you can expect the highest number of Hadoop job openings with huge salary offers. To learn more about big data Hadoop, please visit our HKR website.

Submit an interview question

Categories

Request for more information

Tabres
Tabres
Servicenow All Softwares & Other IT technologies Specialist
My name is tabres Am from hkr trainings I have good knowledge about the cloud computing services. I have been working on this field more than 10 years. Being here it is good opportunity because possibilities for enterprise engagement and as well as chance to attract with very good PhD students. Cloud computing has become one of the most used structures to installation High Availability (HA) solutions for its flexibility, and elasticity. Connect with me LinkedIn and twitter. Thank you

WhatsApp
To Top